Φιλιππίνες: Συμφωνία με τις ΗΠΑ για την χρήση τεσσαρών στρατιωτικών βάσεων με το βλέμμα στην Κίνα

1 year ago 49

Οι Φιλιππίνες προσδιόρισαν τη Δευτέρα τις τοποθεσίες τεσσάρων νέων στρατιωτικών βάσεων στις οποίες θα αποκτήσουν πρόσβαση οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας διευρυμένης αμυντικής συμφωνίας που, όπως λένε οι αναλυτές, αποσκοπεί στην καταπολέμηση της Κίνας.

Τρεις από τις βάσεις βρίσκονται στο κύριο νησί Λουζόν, κοντά στην Ταϊβάν, και μία στην επαρχία Παλαουάν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας (SCS). Η περιοχή παρέχει μια περαιτέρω δικλίδα ασφαλείας στη Μανίλα έναντι της περιφερειακής διαμάχης για τη στρατηγικής σημασίας Νότια Σινική Θάλασσα.

#Philippines reveals locations of 4 new strategic sites for US military pact – It’s a total of 9 bases now

3 locations are close to Taiwan, 1 location is next to the #SouthChinaSea

Map of 4 new locations on the left & the 5 current locations on the righthttps://t.co/qEQ0lGCm9K pic.twitter.com/VqZ32SARO5

— Indo-Pacific News – Geo-Politics & Military News (@IndoPac_Info) April 4, 2023

Για τον έλεγχό της ερίζουν διάφορες χώρες της περιοχής. Είναι ωστόσο η Κίνα που έχει αποκτήσει έρεισμα με την κατασκευή 10 βάσεων-τεχνητών νησιών, συμπεριλαμβανομένου ενός εντός της ΑΟΖ των Φιλιππίνων.

Η «συμφωνία διευρυμένης αμυντικής συνεργασίας» (Enhanced Defense Cooperation Agreement, EDCA) των ΗΠΑ με τις Φιλιππίνες είχε συναφθεί αρχικά το 2014. Οι ΗΠΑ διέθεσαν πάνω από 82 εκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση υποδομών σε πέντε βάσεις όπου είχαν ήδη πρόσβαση οι ένοπλες δυνάμεις τους, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση.

Η συμφωνία εγγυάται την πρόσβαση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ σε στρατιωτικές βάσεις των Φιλιππίνων, προβλέπει κοινή εκπαίδευση, τη μεταφορά εξοπλισμού και την κατασκευή υποδομών όπως διάδρομοι αποπροσγειώσεων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και υλικού. Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία μολαταύτα δεν χαρακτηρίζεται μόνιμη.

Στροφή προς ΗΠΑ μετά τον Ντουτέρτε

Ο πρώην πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε, η κόρη του οποίου κατέχει σήμερα την αντιπροεδρία της χώρας, είχε καλλιεργήσει αγαστές σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία, απειλώντας ακόμη και με διακοπή των σχέσεων με τις ΗΠΑ, με εκδίωξη του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού από τη χώρα του και με μονομερή υπαναχώρηση από τις αμυντικές συμφωνίες μεταξύ των δύο κρατών.

Παρότι ο πρόεδρος Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ είχε πολύπλοκες σχέσεις με τις ΗΠΑ εξαιτίας μιας δικαστικής απόφασης εις βάρος του ίδιου και της μητέρας του για προσβολή δικαστηρίου επειδή δεν αποζημίωσαν τα θύματα των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραξε ο πατέρας του, η μέχρι τώρα θητεία του δείχνει ότι στρέφεται προς την Ουάσινγκτον. 

Οι Φιλιππίνες φιλοξενούσαν τον μεγαλύτερο ναύσταθμο του αμερικανικού στόλου στον Ειρηνικό και μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές βάσεις στην Ασία. Οι βάσεις έκλεισαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ύστερα από απόφαση της Γερουσίας της νησιωτικής χώρας.

Οι Φιλιππίνες και άλλα μέλη των κρατών του ASEAN, όπως το Μπρουνέι, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν, ερίζουν με την Κίνα για την κυριότητα βραχονησίδων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η κυβέρνηση Μάρκος ελπίζει πως η αποκατάσταση της ομαλότητας στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον θα αποθαρρύνει το Πεκίνο από κάθε διεκδίκηση στη στρατηγικά κρίσιμη περιοχή.

Πηγή: CNN, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Read Original