Fed: Κατά 25 μονάδες βάσης η 8η αύξηση των επιτοκίων

1 year ago 66

Κατά 25 μονάδες βάσης  αύξησε σήμερα το βασικό της επιτόκιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) – η όγδοη αύξηση σε μία διαδικασία που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022, με σκοπό να μειωθεί ο πληθωρισμός  που, παρά τις πρόσφατες ενδείξεις επιβράδυνσης, εξακολουθεί να κινείται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Το επιτόκιο διαμορφώνεται τώρα στο εύρος διακύμανσης 4,50% – 4,75%, , υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Σύμφωνα με ανακοίνωση στο τέλος της διήμερης  συνεδρίασης ο πληθωρισμός “έχει ελαφρώς υποχωρήσει  αλλά παραμένει αυξημένος”  Η διατύπωση αυτή δεν παρείχε ακριβώς το μήνυμα που περίμεναν οι αγορές ότι  η Fed θα τερματίσει σύντομα τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ωστόσο στις προηγούμενες ανακοινώσεις της η Fed απλώς διαπίστωνε ότι ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά, χωρίς σημάδια αποκλιμάκωσης, κάτι που καταδεικνύει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής γίνονται όλο και πιο σίγουροι ότι οι πιέσεις στις τιμές έχουν κορυφωθεί.

Οι επενδυτές  περιμένουν τώρα την συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ για να δουν αν  θα «προσγειώσει» τις προσδοκίες της αγοράς ότι η Fed θα τερματίσει σύντομα την εκστρατεία σύσφιξης και θα μειώσει τα επιτόκια αργότερα μέσα στο έτος.

Read Original