Ευρωζώνη: H επιβράδυνση του πληθωρισμού αναζωπυρώνει τη συζήτηση για τα επιτόκια

1 year ago 76

Αναζωπυρώθηκαν οι ελπίδες για συγκράτηση της αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ την Πέμπτη , μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, τον Απρίλιο.

Στο 7% διαμορφώθηκε  κατά μέσο όρο  τον  περασμένο μήνα ο πληθωρισμός  στις 20 χώρες του ευρώ (από 6,9% τον Μάρτιο) και 8,5% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με  την προσωρινή εκτίμηση της Eurostat.

Τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είχε σκαρφαλώσει στο ιστορικό υψηλό του 10,6%, αλλά έκτοτε υποχωρεί μήνα με το μήνα, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας.

Αναλυτικά, στην Ευρωζώνη, οι τιμές στην ενέργεια αυξήθηκαν κατά 2,5% τον Απρίλιο, έναντι μείωσης κατά -0,9% τον Μάρτιο και ανόδου κατά 13,9% τον Φεβρουάριο, 18,9% τον Ιανουάριο και 25,5% τον Δεκέμβριο.

Στα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, η ταχύτητα ανόδου του σχετικού δείκτη μειώθηκε πάντως με ρυθμό 13,6% τον Απρίλιο, από 15,7% τον Μάρτιο, 15,4% τον Φεβρουάριο, 15% τον Ιανουάριο και 14,3% τον Δεκέμβριο.

Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά κατέγραψαν  οριακή επιβράδυνση με ρυθμό ανόδου τιμών κατά 6,2% από 6,6% τον Μάρτιο, 6,8% τον Φεβρουάριο, 6,7% τον Ιανουάριο και 6,4% τον Δεκέμβριο. Οι υπηρεσίες έχουν άνοδο 5,2%, έναντι 5% τον Μάρτιο, 4,8% τον Φεβρουάριο, 4,4% τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο.

Τι θα κάνει η ΕΚΤ

Οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού είναι πιθανό να αναζωπυρώσει τη συζήτηση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανάμεσα στους υποστηρικτές της αύξησης των βασικών επιτοκίων κατά 25 ή και 50 μονάδες βάσης και και εκείνων που ζητούν μείωση στα ίδια μεγέθη, δεδομένης της ασθενούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

Η έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό που δημοσιεύθηκε νωρίτερα το πρωί έδειξε  πάντως ότι επιβραδύνθηκε εκ νέου η αύξηση των τραπεζικών δανείων προς τις επιχειρήσεις στην ευρωζώνη. Όπως λέει ο Φάμπιο Μπαλμπόνι, οικονομολόγος της HSBC,το γεγονός αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως άμεση επίπτωση της νομισματικής σύσφιξης στην πραγματική οικονομία.

Πλησιάζει το τέλος των αυξήσεων

Για αρκετούς οικονομολόγους, η ΕΚΤ πλησιάζει  μάλιστα προς το  τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων. Τα βλέμματα από την Φρανκφούρτη είναι επίσης στραμμένα  στην Αμερική, καθώς η FED αναμένεται  να ανακοινώσει αύριο νέα αύξηση επιτοκίων,αλλά μόνο  κατά 25 μονάδες βάσης. Για τη FED παράγοντες της αγοράς εκτιμούν όμως ότι μπορεί στη συνέχεια να πατήσει φρένο για φέτος,

Ο Μπαλμπόνι αναμένει ότι  η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες την Πέμπτη. «Στη συνέχεια αναμένουμε να αυξηθεί άλλες 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο πριν σταματήσει ο κύκλος των αυξήσεων. Όμως, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί πολύ σταδιακά από εδώ και στο εξής, και τις υποκείμενες πιέσεις να παραμένουν σαφώς αυξημένες, εξακολουθούμε να βλέπουμε τον κίνδυνο η ΕΚΤ να συνεχίσει λίγο ακόμα τη σφικτή νομισματική πολιτική», τονίζει ο Ιταλός οικονομολόγος.  Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, έχουν υποστηρίξει μια πιο μετρημένη κίνηση αυτόν τον μήνα, υποστηρίζοντας ότι η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει αρκετά απότομα το κόστος δανεισμού.

Για την τιθάσευση του υψηλού πληθωρισμού, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια έξι συνεχόμενες φορές από τον Ιούλιο του 2022 και πιο πρόσφατα κατά 50 μονάδες, στα μέσα Μαρτίου. Λόγω και της πρόσφατης τραπεζικής αναταραχής, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε ανακοινώσει ότι οι εποπτικές αρχές θα ήθελαν να ακολουθήσουν μια προσεκτική προσέγγιση προς το παρόν.

Ωστόσο, αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες από τις χώρες του Βορρά, πιέζουν ασφυκτικά για να συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων. «Η πίεση στην ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια παραμένει υψηλή», σχολιάζει ο Κριστόφ Βέιλ , οικονομολόγος της Commerzbank. «Είναι αλήθεια ότι οι τιμές της ενέργειας είχαν ήδη κορυφωθεί το φθινόπωρο ιαι η  άνοδος του πληθωρισμού των τροφίμων φαίνεται να επιβραδύνεται. Αλλά τώρα, με την απότομη αύξηση των μισθών, ένα νέο κύμα κόστους είναι επικείμενο. Αυτό θα αυξήσει τις τιμές για τις υπηρεσίες ιδιαίτερα.», τονίζει ο Βέιλ. «Θα περάσουν μήνες πριν ο στόχος της ΕΚΤ  για πληθωρισμό 2%,γίνει ορατός στον ορίζοντα», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος Αλεξάντερ Κρούγκερ από τη Hauck Aufhauser Lampe Privatbank. «Με τον πυρήνα του πληθωρισμού να παραμένει ισχυρός,οι αυξήσεις των επιτοκίων παραμένουν η ημερήσια διάταξη».

Read Original