ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Eλπίζω ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα δεχθεί ένα ισχυρό ράπισμα, προέβλεψε ο τουρκικής καταγωγής υπουργός Γεωργίας Τσεμ Οζντεμίρ, εκτιμώντας ότι η επικείμενη αναμέτρηση είναι πιο ανοιχτή από ποτέ. Η συνέντευξή του έγινε χθες ενώ άνοιξαν στη Γερμανία οι κάλπες για τους Τούρκους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην αναμέτρηση. Το δίλημμα για το 1,5 εκατ. Τούρκους είναι επανεκλογή του Ερντογάν ή Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ώστε να αποκατασταθεί ο δρόμος προς τη δημοκρατία, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Οζντεμίρ. Η προθεσμία για να ρίξουν την ψήφο τους εκπνέει στις 9 Μαΐου και για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος έχουν διατεθεί 16 εκλογικά κέντρα.
Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερες εκλογές είχαν υπάρξει έντονες αντιπαραθέσεις εξαιτίας εμπρηστικών εμφανίσεων Τούρκων πολιτικών στη Γερμανία. Ωστόσο φέτος δεν αναμένονται τέτοιου είδους συγκρούσεις, αφού απαγορεύθηκαν τρεις μήνες πριν από την αναμέτρηση οι προεκλογικές ομιλίες ξένων πολιτικών. Για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια ο Ερντογάν ανησυχεί για την παραμονή του στην εξουσία, αφού οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη μάχη του με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης να είναι σώμα με σώμα, με ελαφρύ προβάδισμα υπέρ του Κιλιτσντάρογλου. Ο τελευταίος κατεβαίνει ως κοινός υποψήφιος έξι κομμάτων. Ο Τουρκογερμανός βουλευτής της αντιπολίτευσης (μέλος του κόμματος του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν) και πρώην σύμμαχος του Ερντογάν, Μουσταφά Γενέρογλου, κάλεσε τους Τούρκους ψηφοφόρους να ταχθούν υπέρ του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. «Να πάρουν ως μέτρο το γερμανικό μοντέλο δημοκρατίας, να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στην Τουρκία και να διαμορφώσουν έτσι την απόφαση για την ψήφο τους», είπε μιλώντας από την Κωνσταντινούπολη. «Αν συνεχίσει ο Ερντογάν να κυβερνά τη χώρα, η Τουρκία θα διολισθήσει στον αυταρχισμό», προειδοποίησε. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γενέρογλου μεγάλωσε στη Γερμανία και θεωρείτο έμπιστος του Τούρκου προέδρου έως το 2019, οπότε αποχώρησε από το κυβερνών ΑΚΡ.
Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν κάλεσε τις Αρχές να βρίσκονται σε επαγρύπνηση ενόψει των εκλογών. «Στο παρελθόν είχαμε εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στη Γερμανία, που χρησιμοποίησαν ρητορική μίσους. Αν συμβεί κάτι τέτοιο σε δημόσιο χώρο, οι Αρχές έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν. Την ευθύνη έχουν τα επιμέρους κρατίδια. Τα καλώ να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας», είπε.
Στο δημοψήφισμα του 2017 για το Σύνταγμα της χώρας περίπου το 62% των Τούρκων στη Γερμανία ψήφισε «ναι», ενώ στην Τουρκία το ποσοστό ανήλθε στο 51%. Στις προεδρικές εκλογές του 2018 το 65% από τους Τούρκους ψηφοφόρους της Γερμανίας που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία ψήφισε τον Ερντογάν, ενώ στην Ανατολία το ποσοστό ήταν μόλις 53%, θυμίζει σε σχετικό ρεπορτάζ της η Deutsche Welle. Η δημοτικότητα του Ερντογάν στην τουρκική μειονότητα είναι σε μεγάλο βαθμό απόρροια της στρατηγικής της Αγκυρας για τη διασπορά.
Με δεδομένο ότι οι Τούρκοι στη Γερμανία παρακολουθούν κυρίως τουρκική τηλεόραση, χωρίς να μπορούν να διασταυρώσουν την εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζουν τα ελεγχόμενα από τον Ερντογάν κανάλια με τη δική τους εμπειρία της καθημερινότητας, ενισχύονται τα φιλοκυβερνητικά τους αισθήματα.
Παράλληλα, πολλοί Τούρκοι στη Γερμανία εξακολουθούν να αισθάνονται πολίτες β΄ κατηγορίας και ο Ερντογάν με την αντιδυτική και εθνικιστική ρητορική του χαϊδεύει τον πατριωτισμό τους. «Ψηφίζω επειδή αισθάνομαι ότι ανήκω στην πατρίδα μου, στον λαό μου. Ελπίζω ότι θα συνεχίσει έτσι η κατάσταση στη χώρα μου, στην οποία όλα είναι ωραία», δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ο 62χρονος Σενέρ, ο οποίος έχει μεγαλώσει στην Κολωνία.
Χωρίς ανεξάρτητα ΜΜΕ
Ανησυχία για το επίπεδο της ενημέρωσης ενόψει εκλογών στην Τουρκία προκαλεί η απόφαση των δημοσιογράφων των πρακτορείων Reuters και του γαλλικού AFP να απεργήσουν μετά την αποτυχία συμφωνίας στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Είναι η στιγμή κατά την οποία τα ανεξάρτητα ΜΜΕ είναι πιο απαραίτητα από ποτέ, αλλά οι εργοδότες και στα δύο πρακτορεία απέρριψαν τα αιτήματα των δημοσιογράφων για αυξήσεις και μέτρα προστασίας από τον πληθωρισμό και το αυξανόμενο κόστος ζωής. Ωστόσο η απόφαση για κινητοποιήσεις εγείρει φόβους για την πρόσβαση σε αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης ενόψει της αναμέτρησης της 14ης Μαΐου. Η απεργία είναι ανησυχητική, καθώς μια ισχυρή κυβερνητική μηχανή προπαγάνδας εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς σταματημό, σχολίασε ο Γκουρκάν Οζτουράν, συντονιστής για την ελευθερία των ΜΜΕ στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Τύπου και Ελευθερίας των Μέσων, μιλώντας στο BIRN. Οι δημοσιογράφοι και στους δύο οργανισμούς ζητούν γενναίες αυξήσεις, καθώς η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί πάνω από 200% τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 64%.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr