Έρευνα ΕΒΕΘ: Στη μέγγενη της ενεργειακής ακρίβειας οι επιχειρήσεις – Επιδείνωση στις σχέσεις με τις τράπεζες

1 year ago 317

Το υψηλό κόστος ενέργειας και καυσίμων, αλλά και το κόστος των πρώτων υλών, αποτέλεσαν τον μεγάλο «βραχνά» για τις επιχειρήσεις το 2022, ενώ σε «πονοκέφαλο» για τον επιχειρηματικό κόσμο εξελίσσεται η συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα, όπως προκύπτει από διαδικτυακή έρευνα που διενήργησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης για την αποτίμηση της χρονιάς που πέρασε, αλλά και τις προοπτικές του 2023.

Ενδεικτικό είναι ότι το 70% των επιχειρήσεων που συμμετείχε στην έρευνα επισήμανε πως οι αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και στις τιμές πρώτων υλών/προϊόντων έχουν επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, για το 2023 μεγάλο τμήμα των επιχειρήσεων προβλέπει ικανοποίηση των δανειακών του αναγκών με δυσμενέστερους όρους ως συνέπεια της αύξησης των επιτοκίων, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό τους αναμένει αύξηση των επισφαλειών και των πτωχεύσεων τους στον κλάδο τους.

Ακόμη, το λιανεμπόριο εμφανίζεται πλέον ως ο «μεγάλος ασθενής» της οικονομίας, καθώς επηρεάζεται άμεσα από την πιεσμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, ενώ την ίδια στιγμή οι κατασκευές είχαν μία πολύ καλή χρονιά το 2022, σε σχέση με το 2021.

Η έρευνα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του ΕΒΕΘ στο πλαίσιο του 31ου Money Show 2023 στο ξενοδοχείο Hyatt Regency της Θεσσαλονίκης. Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Ά Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται μετά από μία περίοδο ασυνήθιστων αναταράξεων, όπως η πανδημία, αλλά και η τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια με την ενεργειακή κρίση.

Πηγή φωτ. ΕΒΕΘ

Την ανάλυση και παρουσίαση της έρευνας πραγματοποίησε ο Πασχάλης-Αλέξανδρος Τεμεκενίδης, Διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Palmos Analysis, η οποία διεξήγαγε την έρευνα. Το δείγμα της έρευνας είναι 266 επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΘ και η περίοδος υλοποίησης της είναι από τις 13-24 Ιανουαρίου 2023 (με την συμπλήρωση ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων).

Πώς κινήθηκε ο τζίρος το 2022

Ειδικότερα, στο πεδίο της αποτίμησης του 2022, οι επιχειρήσεις σε ποσοστό 42% (40% το αντίστοιχο ποσοστό του 2021) παρουσίασαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους, μείωση αναφέρει το 33% (29% το 2021) και διατήρηση στα ίδια επίπεδα το 25% (30% το 2021). Ενδιαφέρον έχει το εύρημα ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις (άνω του ενός εκατ. ευρώ κύκλου εργασιών) καταγράφουν και την σημαντικότερη ανοδική διεύρυνση του κύκλου εργασιών τους, ενώ οι μικρότερες (μέχρι 100 χιλ. ευρώ κύκλο εργασιών) το χαμηλότερο αντίστοιχο ποσοστό.

Στις θέσεις εργασίας οι επιχειρήσεις το 2022 δεν άλλαξαν ιδιαίτερα τις αναλογίες απασχόλησης, που έχουν, σε σχέση με το 2021 και κράτησαν στα ίδια επίπεδα και τις προσλήψεις, και τις αποχωρήσεις, αλλά και τη διατήρηση του προσωπικού τους.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα

Στα μεγαλύτερα προβλήματα, που αντιμετώπισαν πέρσι οι επιχειρήσεις, αναμφισβήτητα το κόστος της ενέργειας και των καυσίμων είναι ο «νικητής» με ποσοστό 72% και ακολουθεί το κόστος των πρώτων υλών – προϊόντων με 62%. Τα δύο αυτά μεγάλα ζητήματα για τις επιχειρήσεις δεν υπάρχουν καν ως αναφορά το 2021, όπου η ρευστότητα και οι φορολογικές-ασφαλιστικές υποχρεώσεις ήταν τα κύρια θέματα που τις απασχολούσαν.

«Αγκάθι» οι σχέσεις με το τραπεζικό σύστημα

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με το τραπεζικό σύστημα η έρευνα του ΕΒΕΘ έρχεται να αποτυπώσει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της αγοράς, καθώς το 52% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι το τελευταίο τρίμηνο δεν είναι ικανοποιημένο από τη συνεργασία του με τις τράπεζες. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις φαίνεται ότι είναι οι πιο δυσαρεστημένες από το τραπεζικό σύστημα.

Για το 2023 οι επιχειρήσεις απαντούν σε ποσοστό 23% ότι θα είναι μία χειρότερη χρονιά (19% το αντίστοιχο ποσοστό πέρσι), ενώ για το επόμενο τρίμηνο και για την ικανοποίηση των δανειακών τους αναγκών το 45% διαβλέπει δυσμενέστερους όρους, που σημαίνει ότι οι σχέσεις με το τραπεζικό σύστημα βαίνουν επιδεινούμενες.

Η ανησυχία σε ένα κομμάτι της αγοράς είναι διάχυτη και οι επιχειρήσεις τοποθετούνται σε αυτό το ζήτημα, σημειώνοντας ότι εκτιμούν σε ποσοστό 47% δυσμενέστερη κατάσταση με αύξηση επισφαλειών και πτωχεύσεων.

Read Original