Ενδεχομένως αύριο ή μεθαύριο θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το «καλάθι της Σαρακοστής», το οποίο θα περιέχει κάποια πρόσθετα είδη, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση.
«Οπως έγινε με το καλάθι των Χριστουγέννων, τώρα θα προστεθούν νηστίσιμα τρόφιμα, προκειμένου να κρατηθούν οι τιμές χαμηλά ώστε να μπορέσουν όλοι οι συμπολίτες μας να αγοράσουν τα βασικά που απαιτούνται για τη Σαρακοστή» σημείωσε στον ρ/σ Πρώτο Πρόγραμμα ο Ν. Παπαθανάσης.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι κάθε Τετάρτη το καλάθι ανανεώνεται, επομένως μια πιθανή ημερομηνία έναρξης του καλαθιού της Σαρακοστής θα μπορούσε να είναι η 15η Φεβρουαρίου.
Θα παραταθεί το «καλάθι»;
Σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση για το «καλάθι του νοικοκυριού», που κανονικά λήγει στις 31 Μαρτίου, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως, εφόσον η ακρίβεια παραμένει, η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τη στήριξη και, όπως είχε ειπωθεί εξ αρχής, οδεύοντας προς τη λήξη του μέτρου, θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις για να δοθούν οι σχετικές παρατάσεις.
Στο ερώτημα τι εξοικονομεί μια οικογένεια αγοράζοντας από το καλάθι, ο Ν. Παπαθανάσης επανέλαβε πως μια τετραμελής οικογένεια κερδίζει περίπου 80 ευρώ τον μήνα. Μαζί με την κάρτα αγορών, για την οποία ξεκινούν οι αιτήσεις στις επόμενες ημέρες και έως 3 Μαρτίου θα γίνει η καταβολή των ποσών, το Market Pass θα δώσει ένα ποσό το οποίο είναι 10% στις αγορές των καταναλωτών.
«Για μια τετραμελή οικογένεια αυτό σημαίνει 52 ευρώ. Και αν χρησιμοποιεί η ίδια η οικογένεια και το “καλάθι”, μπορεί να έχει ένα όφελος 80 ευρώ. Δεν μπορούμε 100% να καλύψουμε την ακρίβεια. Θα ήταν ψέματα να το πούμε, αλλά κάνουμε κάθε τι, ό,τι μπορούμε, προκειμένου να στηρίξουμε τα νοικοκυριά» τόνισε ο κ. Παπαθανάσης.
Αλλάζει η σήμανση στα σούπερ μάρκετ
Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε επίσης ότι θα αλλάξει η σήμανση στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ.
Οπως είπε, από τότε που ξεκίνησε το καλάθι έχουν γίνει διορθωτικές κινήσεις με τη σήμανση, ωστόσο παρατηρήθηκε ότι η τιμή μονάδος αναγράφεται με μικρά γράμματα.
«Αυτό το οποίο κάνουμε είναι ότι νομοθετούμε έτσι ώστε να υπάρχει με την ίδια γραμματοσειρά, στο ίδιο μέγεθος, και η τιμή του προϊόντος και η τιμή ανά κιλό. Αν, για παράδειγμα, αγοράζουμε φέτα 300 γραμμάρια, θα έχουμε την τιμή του προϊόντος και δίπλα θα έχουμε την τιμή ανά κιλό. Αυτό γίνεται άμεσα. Σιγά-σιγά εναρμονίζονται όλα τα σούπερ μάρκετ και βεβαίως και εμείς προβαίνουμε και σε ελέγχους για να δούμε αν έχει εναρμονιστεί όλη η λειτουργία των σούπερ μάρκετ. Από Δευτέρα όλα τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να έχουν τις τιμές με τον ίδιο τρόπο» δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης.
Μarket Pass στην τράπεζα ή σε άυλη κάρτα
Για το Market Pass, ανέφερε ότι σε 6-7 ημέρες θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις, ενώ ο τρόπος υποβολής της αίτησης και καταβολής του ποσού θα είναι ανάλογος με το Fuel Pass.
«Εάν επιλέξουμε να πιστωθούν τα χρήματα σε λογαριασμό IBAN, θα έχουμε μια μείωση 20%, αλλά θα καταβληθούν τρεις μήνες μαζί, δηλαδή Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, σε μία καταβολή, στις 3 Μαρτίου. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να στηρίξουμε πραγματικά τα νοικοκυριά και το έχουμε πει ότι αυτό το 10% είναι καλύτερο από το 7% που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως μείωση του ΦΠΑ» πρόσθεσε ο υπουργός.
«Οι πολίτες μπορούν άρα να επιλέξουν είτε να καταβληθούν τα χρήματα στον λογαριασμό IBAN, διαφορετικά στην άυλη κάρτα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν σε αγορές σε σουπερμάρκετ, οπωροπωλεία, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, αλλά και σε λαϊκές αγορές όπου οι έμποροι και οι παραγωγοί έχουν POS», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα τρέξει έξι μήνες.
Για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι είναι στο 15%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ποσοστό που είναι «το τρίτο χαμηλότερο της Ευρώπης».
Προστασία των καταναλωτών: Νομοσχέδιο για το phishing στη Βουλή
Οσον αφορά τις εκπτώσεις, ισχύει πλέον ότι η τιμή αναφοράς απ’ όπου ξεκινά η έκπτωση είναι η χαμηλότερη τιμή των τριάντα προηγούμενων ημερών. Και εκεί ξεκινούν οι έλεγχοι, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, ενώ προειδοποίησε πως τα πρόστιμα θα είναι αυστηρά. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, είναι στη Βουλή το νομοσχέδιο για το «phishing» (επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος).
«Μέχρι τώρα δεν ήταν προστατευμένοι οι καταναλωτές. Τώρα βάζουμε ένα όριο από 1.000 ευρώ και πάνω. Οι τράπεζες θα πρέπει να αποζημιώνουν, επομένως θα πρέπει να είμαστε και εμείς συνεπείς, να προσέχουμε να μη δίνουμε τους κωδικούς, δεν υπάρχει λόγος να δώσουμε ποτέ κωδικό ούτε από το τηλέφωνο, ούτε από το λάπτοπ, ούτε από το κινητό. Θα ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα, αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, και θα υπάρξουν και οι σχετικές δικλείδες ασφαλείας από τις τράπεζες να καλύψουν όλο αυτό το κενό. Επομένως, ακόμα ένα μέτρο να προστατεύσει τους καταναλωτές» ανέφερε ο ίδιος.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr