Επιταχύνεται το άνοιγμα της κινεζικής κεφαλαιαγοράς

1 year ago 85

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, η Ρυθμιστική Επιτροπή Κινητών Αξιών της Κίνας ενέκρινε σταδιακά την ίδρυση τεσσάρων ιδρυμάτων ξένης ιδιοκτησίας, υπερβαίνοντας τον αντίστοιχο ρυθμό δημιουργίας τέτοιων οντοτήτων σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρία χρόνια. Η Κίνα ανοίγει διάπλατα την αγκαλιά της στον έξω κόσμο, ενώ ταυτόχρονα τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διευρύνουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους στη χώρα, με τις δύο πλευρές να πορεύονται προς την ίδια κατεύθυνση.

Τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επιθυμούν να εμβαθύνουν τη διείσδυσή τους στην κινεζική αγορά, με ολοένα περισσότερα να εγκαθίστανται στην Κίνα και να αναπτύσσουν ενεργά τις δραστηριότητές τους. Τα τελευταία δέκα χρόνια, η JPMorgan Chase, η Goldman Sachs, η Nomura Holdings και άλλες δέκα εταιρείες ξένων κεφαλαίων ή εταιρείες που χειρίζονται προθεσμιακούς τίτλους και που ελέγχονται εν μέρει ή εξ ολοκλήρου από το εξωτερικό έλαβαν διαδοχικά τις απαραίτητες εγκρίσεις, ενώ η Bridgewater Associates, η BlackRock και άλλες ξένες επενδυτικές εταιρείες ανταγωνίζονται για τη δημιουργία πλήρως ελεγχόμενων θυγατρικών στην Κίνα. Επιπλέον, η VanEck και η AllianceBernstein υπέβαλαν τις αιτήσεις τους για τη λήψη των απαραίτητων αδειών από το κινεζικό δημόσιο. Η ζήτηση για κατανομή περιουσιακών στοιχείων σε γιουάν από τα ιδρύματα αυτά αυξάνεται καθημερινά καθώς τα τελευταία δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κίνα μέσα από τις πράξεις τους.

Η υψηλής ποιότητας οικονομική ανάπτυξη της Κίνας απαιτεί μια πιο ανοιχτή κεφαλαιαγορά. Σήμερα η Κίνα βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά το μέγεθος του χρηματιστηρίου και της αγοράς ομολογιών της, με τον αριθμό των εισηγμένων εταιρειών στην κατηγορία Α των μετοχών να ξεπερνά τις πέντε χιλιάδες. Ο τεράστιος αυτός όγκος περιουσιακών στοιχείων απαιτεί ένα πιο ανοιχτό και αποδοτικό περιβάλλον κατανομής πόρων. Η επιτάχυνση της ενσωμάτωσης στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα όχι μόνο μπορεί να αξιοποιήσει ξένα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κεφάλαια για τη μείωση των διακυμάνσεων της αγοράς, αλλά και να στηρίξει τις εγχώριες επιχειρήσεις στη διαφοροποίηση της χρηματοδότησής τους και στη μείωση του κόστους του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, προωθείται η ενεργή συμμετοχή των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις διεθνείς αγορές και ενισχύεται η ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητά τους, γεγονός που με τη σειρά του ωθεί την τεχνολογική καινοτομία και τον μετασχηματισμό, αναβαθμίζοντας την πραγματική οικονομία.

Τα τελευταία χρόνια η κινεζική κεφαλαιαγορά πραγματοποιεί ένα μεγάλο άνοιγμα προς τον έξω κόσμο. Η αγοροπωλησία διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF) μεταξύ Κίνας-Ιαπωνίας, Σεντσέν-Χονγκ Κονγκ, Σαγκάης-Χονγκ Κονγκ και Κίνας-Σιγκαπούρης έχει ανοίξει σταδιακά, με το εύρος και την ποικιλία των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης συνεχώς να διευρύνονται. Οι περιορισμοί στην ξένη ιδιοκτησία σε τίτλους εταιρειών κινητών αξιών και διαχείρισης κεφαλαίων έχουν αρθεί και συνεπώς τα ξένα ιδρύματα θα απολαμβάνουν πλέον εθνική μεταχείριση όσον αφορά το επιχειρηματικό και ρυθμιστικό πλαίσιο κ.ά. τομείς. Καθώς σχηματίζεται μια γέφυρα που ενώνει την κεφαλαιαγορά της Κίνας με τις μεγάλες αγορές του κόσμου, ένας αυξανόμενος αριθμός κεφαλαίων μπορεί να εισέλθει και να εξέλθει από τη χώρα, καθιστώντας την αγορά πιο δυναμική και ανθεκτική.

Read Original