Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Παράταση – ανάσα για όσους έπρεπε να την πληρώσουν εφάπαξ

1 year ago 57

Σε παράταση -ανάσα για  χιλιάδες επιχειρήσεις μία μέρα προτού λήξει η προθεσμία για την επιστροφή του συνόλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που είχαν λάβει, προχώρησε το οικονομικό επιτελείο.

Το πρόβλημα είχε δημιουργηθεί, καθώς επιχειρήσεις εμφανίζονταν να μην έχουν τηρήσει τη βασική ρήτρα απασχόλησης, με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν στις 31 Ιανουαρίου ολόκληρο το ποσό που έλαβαν και εντόκως. Ωστόσο, ύστερα από εμπεριστατωμένους δεύτερους ελέγχου διαπιστώθηκε ότι μόνο για τυπικούς λόγους εμφανίζονται στις «λίστες» με τα ονόματα όσων δεν τήρησαν τους όρους.

Επομένως οι εν λόγω υπόχρεοι θα έπρεπε να εξαιρεθούν, με νεότερη διορθωτική απόφαση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων και δόθηκε, μεταξύ άλλων, νέα ευκαιρία για τη συμπλήρωση των δικαιολογητικών, μετά την έκδοση βεβαιώσεων αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που πραγματοποιήθηκε στις 02/11/2022.

Επιπροσθέτως, διενεργήθηκε επανυπολογισμός στις βεβαιώσεις αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών λόγω μη τήρησης της υποχρεωτικής διατήρησης εργαζόμενων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση, κατά ποσοστό περίπου 42%, των αρχικά βεβαιωθέντων ποσών.

Τι ποσό επιστρέφεται

Υπό την προϋπόθεση ότι έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας:

1. Για επιχειρήσεις που είχαν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

-επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
-επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

2. Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.

3. Για νέες επιχειρήσεις που είχαν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

-επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019), άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

-για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%).

Με βάση λοιπόν το εν λόγω καθεστώς που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση υπολογίζεται ότι:

το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το εν τέταρτο (25%),
το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το εν τρίτο (33,3%),
το 33% θα επιστρέψει το 50%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους κύκλους 1 έως 3 της Επιστρεπτέας επιστρεφόταν από 50% έως και 100%, ανάλογα με την πτώση τζίρου, ενώ για όλες τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στους κύκλους 4 έως 7 επιστρεφόταν το 50%.

Read Original