Επισιτιστική κρίση: Στο «κόκκινο» η ανησυχία έναν χρόνο μετά τον πόλεμο (infographic)

1 year ago 62

Εκατομμύρια τόνοι σιτηρών αποκλείστηκαν για μήνες στα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα  και οι εξαγωγές επαναλήφθηκαν εδώ και οκτώ μήνες χάρη στη συμφωνία που υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στις 22 Ιουλίου 2022 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Από την 1η Αυγούστου 2022 έως τις 15 Φεβρουαρίου 2023, περίπου 21 εκατομμύρια τόνοι δημητριακών και σιτηρών έφτασαν στις αγορές της Ασίας και της Αφρικής, που αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο του λιμού. Η επισιτιστική κρίση δεν φαίνεται πάντως να έχει τελειώσει. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, τουλάχιστον τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.

Πέρα από τα προβλήματα εφοδιασμού η αβεβαιότητα  αυξάνεται λόγω της αύξησης των τιμών.

Από τη ρωσική εισβολή στην  Ουκρανία, οι τιμές έχουν παραμείνει πολύ υψηλές. Πριν από την εισβολή, ένας τόνος σιταριού κόστιζε μεταξύ 150 και 200​​ευρώ. Από την εισβολή ως τον περασμένο Μάιο καταγράφηκε ισχυρή άνοδος από 260 σε 430 ευρώ ανά τόνο. Αυτή τη στιγμή, οι τιμές δεν έχουν πέσει πολύ και ένας τόνος σιταριού διαπραγματεύεται γύρω στα 300 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για το καλαμπόκι, όπου ο τόνος διαπραγματευόταν πριν τον πόλεμο στα 320 ευρώ ,ανέβηκε στα 390 ευρώ τον Μάιο πριν υποχωρήσει σήμερα στα  300 ευρώ.

Τα προβλήματα της επισιτιστικής ανασφάλειας υπήρχαν βέβαια για πολλές χώρες της Αφρικής και της Ασίας και πριν τον πόλεμο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την υπο-Σαχάρια Αφρική, αλλά και στο Νότιο Σουδάν, τη Σομαλία, την Αιθιοπία και τη Νιγηρία, που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες λόγω εσωτερικών συγκρούσεων, κλιματικών κινδύνων ,σε συνδυασμό με πολύ ισχυρές δημογραφικές πιέσεις.

Για την ιστορία, από το 2000, τουλάχιστον 11 φορές η ​​ετήσια παγκόσμια κατανάλωση σιταριού έχει ξεπεράσει την παραγωγή, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί μεγάλες ελλείψεις στον εφοδιασμό των χωρών του παγκόσμιου Νότου.

Read Original