Σημαντικές ανακατατάξεις αναμένονται στην αγορά γραφείων τα επόμενα χρόνια, λόγω της ανάδυσης της υβριδικής εργασίας και της αυξημένης ανάγκης για τη δημιουργία ευέλικτων χώρων εργασίας. Η μειωμένη παρουσία όλο και περισσότερων εργαζομένων στους χώρους εργασίας αποτελεί μια τάση, η οποία ενισχύθηκε μετά την πανδημία και αναμένεται να διαφοροποιήσει τον τρόπο χρήσης των κτιρίων γραφείων, αυξάνοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία.
Η διεθνής αυτή τάση έχει αρχίσει να επηρεάζει και την εγχώρια αγορά γραφείων, όπου άλλωστε δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός πολυεθνικών ομίλων. Σήμερα υπολογίζεται ότι λειτουργούν περίπου 25-30 ευέλικτοι χώροι εργασίας, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, τα επόμενα δύο τρία χρόνια προβλέπεται ότι το νούμερο αυτό θα διπλασιαστεί σε τουλάχιστον 50 κτίρια γραφείων, όπου θα εφαρμόζεται το μοντέλο αυτό και θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένα για τον σκοπό αυτό.
Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη λειτουργούν σήμερα 30 κτίρια μίσθωσης χώρου εργασίας και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σε 50 τα επόμενα χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό, όλο και περισσότερες εταιρείες διαπιστώνουν ότι χρειάζονται γραφεία όπου να μπορούν να μισθώνουν θέσεις εργασίας (workstations) ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες τους και όχι μόνο τετραγωνικά μέτρα επιφανείας, που είναι μια πιο μόνιμη λύση. Σε μια πρόσφατη έρευνα της Jones Lang LaSalle (JLL) για το μέλλον της εργασίας, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.000 εταιρείες ακινήτων από όλο τον κόσμο, διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των ευέλικτων χώρων εργασίας αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2026.
Η διαπίστωση αυτή απορρέει από το ότι η υβριδική εργασία παγιώνεται ως πρακτική, γεγονός που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να προωθήσουν στην αγορά ακίνητα, τα οποία να μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτήν ακριβώς την ανάγκη για αυξημένη ευελιξία. Το 53% των ερωτηθέντων στη σχετική έρευνα ανέφερε ότι σχεδιάζουν να καταστήσουν την υβριδική εργασία μόνιμα διαθέσιμη σε όλους τους εργαζομένους τους έως το 2025. Μάλιστα, το 77% εξ αυτών συμφωνεί ότι η προσφορά υβριδικής εργασίας θα είναι ζωτικής σημασίας για την προσέλκυση και τη διατήρηση ταλέντων, ενώ ανάλογο είναι και το ποσοστό εκείνων που προβλέπει ότι θα θέτουν επί τάπητος το ζήτημα για αλλαγή του εργασιακού μοντέλου.
Στην ελληνική αγορά ο μεγαλύτερος «παίκτης» στον τομέα των ευέλικτων χώρων εργασίας είναι ο αμερικανικός όμιλος της IWG σε κοινοπραξία με τον Χρ. Μισαηλίδη, που έχει και τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου στην Ελλάδα. Η IWG λειτουργεί πάνω από 10 κτίρια στην Ελλάδα, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μέσω των σημάτων της Regus και Spaces. Παράλληλα όμως σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός δικτύου 50-60 κτιρίων ευέλικτης εργασίας σε όλες τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, προχωρώντας σε συνεργασίες με ιδιοκτήτες ακινήτων, μέσω της μεθόδου της δικαιόχρησης (franchise). Η IWG είναι και ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους ευέλικτων χώρων εργασίας διεθνώς, καθώς φιλοξενεί πάνω από 2,5 εκατ. εργαζομένους παγκοσμίως.