Ενρία: Πιο αναγκαία από ποτέ η αυστηρή εποπτεία στον τραπεζικό τομέα

1 year ago 50

Ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία τόνισε ότι τα τελευταία γεγονότα  στον τραπεζικό τομέα «επιβεβαιώνουν ότι η ισχυρή και αυστηρή εποπτεία είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη, και αυτό δεσμευόμαστε να κάνουμε».

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο για την τραπεζική εποπτεία στη Φρανκφούρτη, που διοργάνωσε η γερμανική Handelsblatt, ο Ενρία σημείωσε ότι «η αποτελεσματική εποπτεία είναι η καλύτερη ασφάλιση για τους καταθέτες», παρά τις σημαντικές βελτιώσεις που έγιναν από τις ευρωπαϊκές τράπεζες για την ενίσχυση της ενίσχυση της κεφαλαιακής τους θέσης ,της ρευστότητας και τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους».

Ο Ενρία σημείωσε πάντως ότι αν και επανήλθε στο προσκήνιο –μετά την πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα- «η συζήτηση για τις ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις σήμερα δεν θα ήταν παραγωγική»… «Με την εφαρμογή του τελικού πακέτου της Επιτροπής της Βασιλείας, έχουμε όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε». Όπως είπε ο Ιταλός τραπεζίτης, «το επίκεντρο της συζήτησής μας πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην αποτελεσματική εποπτεία ».

«Μια διαφορετική προσέγγιση στην εποπτεία», εξήγησε ο Enria, «δεν σημαίνει να ζητάς από τις τράπεζες περισσότερα ή λιγότερα κεφάλαια. Το καθήκον των εποπτικών αρχών, είναι να ελέγξουν ότι οι τράπεζες είναι υγιείς για λογαριασμό των καταθετών, καθώς είναι πολύ μικροί και πολύ διασκορπισμένοι για να κατανοήσουν τους κινδύνους που αναλαμβάνει μια τράπεζα. Η αποτελεσματική εποπτεία είναι η καλύτερη ασφάλεια για τους καταθέτες».

Επικεντρωθείτε στους κινδύνους

«Για να παρέχουμε αποτελεσματική εποπτεία, πρέπει να εστιάσουμε με μεγάλη ακρίβεια στους κινδύνους», συνέχισε ο Ενρία, «θέτοντας τις δύσκολες ερωτήσεις και απαιτώντας μια γρήγορη και ικανοποιητική διόρθωση των αδυναμιών που εντοπίζουν οι επόπτες κατά την εκτέλεση της εργασίας τους».

«Δεν μιλάμε για επανεξέταση ολόκληρων τομέων προληπτικού κινδύνου. Αντιθέτως, πρόκειται για τον εξοπλισμό των εποπτών με τα εργαλεία για να κάνουν τεκμηριωμένες κρίσεις σχετικά με τους κινδύνους που αξίζουν περισσότερο να εξετάσουν και να δράσουν».

Ο  61χρονος πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ επισήμανε ότι «παρά τις προσπάθειες και τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε κάνει, βλέπουμε ότι τα CDS είναι πολύ αδιαφανή. Σε αυτές τις αγορές θα πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια».

Read Original