Στη μελλοντική παγκόσμια τάξη πραγμάτων, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα έχουν μικρότερη επιρροή, όπως προκύπτει μεταξύ άλλων από νέα έκθεση ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα από το think tank European Council on Foreign Relations (ECFR), ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε «τις έντονες γεωγραφικές διαφορές στη στάση της διεθνούς κοινότητας» σε θέματα «αντίληψης δημοκρατίας και σύνθεσης της μελλοντικής τάξης πραγμάτων».
Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από εννέα ευρωπαϊκές χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καταδεικνύουν ότι, παρότι οι δυτικοί σύμμαχοι «επανέκτησαν την αίσθηση του σκοπού στην παγκόσμια σκηνή», το χάσμα μεταξύ της δικής τους αντίληψης πραγμάτων κι εκείνης των υπολοίπων διευρύνθηκε.
Στην έρευνα που διενεργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Ιανουάριο του 2023, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί μοιράζονται κοινές απόψεις σε μεγάλα παγκόσμια ζητήματα, μεταξύ αυτών πως «πρέπει να βοηθήσουν την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο», τη στιγμή που οι πολίτες σε Κίνα, Ινδία και Τουρκία προτιμούν ένα «γρήγορο τέλος στον πόλεμο» ακόμη κι αν η Ουκρανία αναγκαστεί να απωλέσει εδάφη.
Η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων σε δυτικές χώρες (συγκεκριμένα το 77% σε Ηνωμένο Βασίλειο, 71% σε ΗΠΑ και 65% σε εννέα χώρες της Ε.Ε) περιέγραψε τη Ρωσία ως «αντίπαλο».
Αντιθέτως, επίσης μεγάλα ποσοστά συμμετεχόντων στην Κίνα (76%), την Ινδία (77%) και την Τουρκία (73%), θεωρούν τη Ρωσία στρατηγικό «σύμμαχο» και «εταίρο» και εκτιμούν πως το Κίεβο πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο παράδοσης εδαφών του προκειμένου να συνδράμει στον τερματισμό τής σύγκρουσης γρηγορότερα.
«Το παράδοξο του πολέμου στην Ουκρανία είναι πως η Δύση εμφανίζεται πιο ενωμένη και παράλληλα με μικρότερη επιρροή στον κόσμο από ποτέ άλλοτε», σημειώνει ο Μαρκ Λέοναρντ, διευθυντής τής δεξαμενής σκέψης.
Λιγότερος διπολισμός
Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις για το γενικό ρόλο που θα κληθεί να παίξει η Δύση στην μελλοντική παγκόσμια τάξη. Σε Ευρώπη και ΗΠΑ, πολλοί (29% στη Βρετανία, 28% στις εννιά χώρες της Ε.Ε και 26% στις ΗΠΑ), προβλέπουν ένα νέο κόσμο δύο πόλων, καθοδηγούμενο από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Ενώ η πλειονότητα των ερωτηθέντων σε μη δυτικές χώρες φαίνεται να βλέπουν τον κόσμο του μέλλοντος περισσότερο «πολυπολικό».
«Οι άνθρωποι που κινούν τα νήματα στη Δύση θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η εδραίωση της Δύσης συντελείται σε έναν ολοένα πιο διαιρεμένο μεταδυτικό κόσμο, και πως οι αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Ινδία και η Τουρκία θα λειτουργήσουν με δικούς τους όρους», υποστηρίζουν οι ειδικοί τής έρευνας.
Πηγή: Politico
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr