Όταν η ζωή γράφει σενάρια, οι σεναριογράφοι… υποκλίνονται.
Το 1921, η οικογένεια Αφρουδάκη ήρθε από τη Σμύρνη στην Αθήνα φέρνοντας στις βαλίτσες της προσφυγιάς την αγάπη για τον αθλητισμό και τον Απόλλωνα Σμύρνης. Ύστερα από 102 χρόνια, οι απόγονοι της θα βρεθούν ανάμεσα στους συντελεστές που θα χαρίσουν στον ιστορικό σύλλογο το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία των 132 ετών: ένα ευρωπαϊκό κύπελλο.
Στο κολυμβητήριο της Τεράσα η ομάδα πόλο έγραψε την πρώτη «χρυσή» σελίδα στην ιστορία της. Τον αγώνα, μεταξύ άλλων, παρακολούθησε ο πατέρας Αφρουδάκης, ο οποίος φορούσε στον λαιμό ένα μετάλλιο 51 ετών. Ένα μετάλλιο που ήταν γούρικο αλλά και συμβολικό για το τμήμα πόλο του μικρασιατικού συλλόγου.
Απόλλων Σμύρνης: Πίσω από το πρόσωπο του δαφνοστεφανωμένου Απόλλωνα κρύβονται ιστορίες προσφυγιάς αλλά και το «Ευ Αγωνίζεσθαι» ως τρόπος ζωής. Οικογένεια Αφρουδάκη: Μία οικογένεια που έχει ταυτιστεί με το ελληνικό πόλο, με την ομάδα της Μικράς Ασίας και την κληρονομιά της. Όταν το 2013 η οικογένεια σκέφτηκε να ιδρύσει ο σύλλογος τμήμα πόλο η «σεναριογράφος ζωή» άρχισε να γράφει τις πρώτες σελίδες. Σε λιγότερα από δέκα χρόνια θα χρειαστεί «χρυσό» μελάνι για τον πρώτο τίτλο.
Στο κολυμβητήριο της Τεράσα, εκεί που οι πολίστες και οι φίλαθλοι έγιναν μία αγκαλιά για να πανηγυρίσουν το βαρύτιμο τρόπαιο, σε μία άκρη υπήρχε ένας άνθρωπος που φόραγε ένα παλιό μετάλλιο και η συγκίνηση ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του. Κάποιες στιγμές άγγιζε το μετάλλιο και ήταν σα να χάιδευε την ιστορία της οικογένειάς του, μία ιστορία δεμένη άρρηκτα με τη Μικρασιατική Καταστροφή, με την προσφυγιά, με την αγάπη για τον αθλητισμό, με τον ποδοσφαιρικό Απόλλων Σμύρνης αλλά και «κεντημένη» με μετάλλια και στιγμές δόξας από την ελληνική υδατοσφαίριση. Πρόκειται για τον Πολύβιο Αφρουδάκη, τον πατέρα των πρωταθλητών της υδατοσφαίρισης. Τον κ. Πόλυ, όπως τον αποκαλεί ο κόσμος του Απόλλωνα και του πόλο.
Το γούρικο μετάλλιο του 1967
«Με αυτό το μετάλλιο είχε βραβεύσει ο σύλλογος το 1967 τον πατέρα μου, τον Γιώργο Αφρουδάκη, για την προσφορά του στον Απόλλωνα που ήταν μεγάλη αλλά δεν θέλω να αναφερθώ σε αυτή με λεπτομέρειες. Ο πατέρας μου το έδωσε στον αδελφό μου που, τώρα, δεν βρίσκεται εν ζωή. Πριν από ένα μήνα, ο Γιώργος το βρήκε σε ένα συρτάρι, στο Λαγονήσι. Τώρα εγώ θα πρέπει να δώσω στον Γιώργο. Έχει και το όνομά του. Και ο Γιώργος και όλη η οικογένεια τιμάμε και τη μνήμη του πατέρα μου και τη μνήμη όλων των «Απολλωνιστών». Όλων αυτών που ήρθαν πριν από 101 χρόνια από τη Μικρά Ασία. Σε ένα βράδυ καταστράφηκαν αλλά ήρθαν εδώ, πρόκοψαν κι έφτιαξαν οικογένειες με αρχές, με ήθος και αξίες. Όλα αυτά συμβολίζει αυτό το μετάλλιο. Αυτή είναι και η ιστορία του Απόλλωνα», δήλωσε στο www.kathimerini.gr ο κ. Πολύβιος Αφρουδάκης.
Πως όμως άρχισε η ιστορία του τμήματος πόλο του Απόλλωνα; Πώς ο παππούς Γιώργος φύτεψε τον σπόρο στη σκέψη του παλαιού διεθνή πολίστα Γιώργου Αφρουδάκη; «Ο πατέρας μου έλεγε στα εγγόνια του «ωραία παίζετε εσείς στη Βουλιαγμένη αλλά εγώ θυμάμαι ότι, όταν ήμουν παιδάκι, έβλεπα τον Απόλλωνα να παίζει πόλο στην προκυμαία της Σμύρνης με τον Πανιώνιο και με τον αγγλικό στόλο. Ο Γιώργος επειδή είχε μεγάλη αγάπη στον πατέρα μου -έχει και το όνομά του- του είχε γίνει έμμονη ιδέα να φτιάξει κάποτε το τμήμα για να ευχαριστήσει όλους τους «Απολλωνιστές» και, φυσικά, σαν ένα είδος φόρο τιμής στη μνήμη του παππού του. Και, φυσικά, όλων των προγόνων μας. Η μητέρα μου και ο πατέρας μου είχαν έρθει από τη Σμύρνη. Ήταν παιδάκια. Έμεναν στις παράγκες και τα αντίσκηνα του Πολυγώνου. Γνωρίστηκαν στις τουαλέτες του Πολυγώνου, ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν και έφτιαξαν οικογένεια. Αυτό είναι ο Απόλλων», μας λέει και τα μάτια του βουρκώνουν.
Η βαριά κληρονομιά του «Απολλωνιστή» πέρασε από τον παππού στα εγγόνια. Οι παλαιοί πολίστες, το 2013, έβαλαν τα θεμέλια του τμήματος πόλο, του τμήματος που έμελλε να χαρίσει στον Απόλλωνα τον πρώτο τίτλο στην ιστορία του και, μάλιστα, ευρωπαϊκό. Ο Γιώργος Αφρουδάκης παρακολούθησε τον αγώνα με την Τεράσα από την κερκίδα και η υπερηφάνεια ήταν διάχυτη στο πρόσωπό του. «Κουράστηκα σα να έπαιζα», μας είπε γελώντας και συνέχισε: «Στο πόλο έχω ζήσει πολλές στιγμές. Είμαι ευλογημένος που ασχολήθηκα με αυτό το άθλημα. Έχω χαρεί τόσο πολύ μέσα από αυτό, και ως αθλητής και ως παράγοντας. Η σημερινή ημέρα όμως είναι ξεχωριστή. Ο Απόλλων είναι η ομάδα της οικογένειάς μου. Η ομάδα της προσφυγιάς, η ομάδα του παππού μου, ο οποίος με έκανε «Απολλωνιστή». Το ότι κατακτήσαμε ένα ευρωπαϊκό κύπελλο είναι κάτι ξεχωριστό. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Θα μου μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη. Είναι η χαρά που έδωσα σε αυτούς τους φίλους της ομάδας που ήρθαν στη Βαρκελώνη και στους άλλους 200-300 που βρίσκονται στην Αθήνα. Δυστυχώς δεν έχουμε πολλούς φίλαθλους. Είμαι υπερήφανος που ο παππούς μου με έκανε «Απολλωνιστή».
Ο Γιώργος Αφρουδάκης έχει στη συλλογή του πολλά τρόπαια. Περίοπτη θέση όμως ανάμεσα σε αυτά αναμένεται να αποκτήσει αυτό το μετάλλιο που βρέθηκε στα πράγματα του παππού του. «Αποδείχτηκε γούρικο. Ύστερα από 132 χρόνια είναι η πιο λαμπρή ημέρα στην ιστορία του Απόλλωνα, η πιο «χρυσή» σελίδα. Ούτε εγώ δεν θα το πίστευα όταν ονειρευόμουν να φτιάξω αυτή την ομάδα. Το πόλο του Απόλλωνα σχεδιάστηκε χαλαρά σε ένα καφέ, Δεν είχα τέτοιο όραμα. Είχα στο μυαλό μου ότι κάποια στιγμή μπορεί να φτάσουμε ψηλά αλλά όχι να πάρουμε ευρωπαϊκό. Με τη λέξη ψηλά εννοούσα να είμαστε στις πρώτες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος. Το να πάρουμε ευρωπαϊκό τίτλο δεν το περίμενα. Είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος για τη διοργάνωση του Τσάλεντζερ Καπ και ο πρώτος του Απόλλωνα. Πολλές οι πρωτιές. Ως αθλητής με τη Βουλιαγμένη σήκωσα το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο. Τώρα ως παράγοντας έδωσα αυτή τη χαρά στον Απόλλωνα. Γι΄ αυτό νιώθω ευλογημένος για όλα όσα έχω ζήσει στο πόλο».
«Απολλωνιστής» και ο αδελφός του Γιώργου, ο Ζάχος Αφρουδάκης. «Χτίστης» και αυτός στο οικοδόμημα του Απόλλωνα. «Αποτελεί δικαίωση ιδεών. Εμείς το ξεκινήσαμε γιατί θέλαμε να κρατήσουμε ζωντανό τον σύλλογο του Απόλλωνα. Είναι τεράστια επιτυχία. Βλέπουμε την ιδέα και τους κόπους μας να ανταμείβονται. Όταν ήμασταν μικροί και πηγαίναμε στη Ριζούπολη, εμείς και αυτοί οι 70-80 φίλαθλοι που βρίσκονται εδώ, δεν πιστεύαμε ότι θα φτάσουμε να κατακτήσουμε ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο. Είναι μία ιδέα, μία προσπάθεια, που έχουν βοηθήσει πολλοί, όπως ο κ. Βελλής, ο αδελφός μου ο Γιώργος που έχει δώσει την ψυχή του, οι προπονητές και οι παίκτες που έχουν περάσει, ο κ. Σπύρος Μίντζης κ.α. Όλοι είναι «Απολλωνιστές». Ξέρουν τι σημαίνει αυτή η ομάδα», υπογράμμισε.
«Παρών» και ο πρόεδρος της ΚΟΕ
Στο πανέμορφο κολυμβητήριο της Τεράσα βρέθηκε και ο πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Κυριάκος Γιαννόπουλος. Άοκνος εργάτης του υγρού στίβου και αυτός, με την παρουσία του πρόσθεσε το δικό του… λιθαράκι στα γούρια. «Είμαι πολύ χαρούμενος που ο Απόλλων Σμύρνης σήκωσε το κύπελλο. Όλοι όσοι αγαπάμε στην Ελλάδα την υδατοσφαίριση έχουμε τα ίδια συναισθήματα. Ήταν μία επιτυχία που δικαίωσε όλους όσοι πίστεψαν σε αυτό το πρότζεκτ. Κι εδώ θα μου επιτρέψετε να πω ότι αποτελεί μία δικαίωση και του Γιώργου Αφρουδάκη, ο οποίος από την αρχή με σχέδιο και με πλάνο έστρωσε το χαλί για να φτάσει ο Απόλλων σε αυτό το αποτέλεσμα. Το ελληνικό πόλο βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε συλλόγων. Όπως όλα δείχνουν θα έχουμε δύο ελληνικές ομάδες και στο «Φάιναλ 8», στο Βελιγράδι. Έχουμε καλές ομάδες, καλούς αθλητές αλλά και καλούς φίλαθλους που ακολουθούν τις ομάδες τους, όπου κι αν παίζουν. Συγχαρητήρια στη διοίκηση του Απόλλωνα, στους αθλητές, στο προπονητικό τιμ και στον Γιώργο Αφρουδάκη, που τον αγαπάω ιδιαιτέρως. Αν δουλεύεις με πρόγραμμα και πιστεύεις σε αυτό το σχέδιο μπορείς να φέρεις αποτέλεσμα. Αν οι ομάδες μας ανέβουν επίπεδο αυτό θα έχει όφελος και για τις εθνικές ομάδες».
Τα γούρια μπορεί να συνδέονται με θετικά αποτελέσματα του αθλητισμού. Κανένα όμως αποτέλεσμα δεν έρχεται εάν δεν υπάρχει δουλειά, όνειρα και αγάπη. Το τμήμα πόλο του Απόλλωνα Σμύρνης είχε σαν… θεμέλια αυτά τα υλικά και, έτσι, μέσα σε λιγότερα από δέκα χρόνια πανηγύρισε την κατάκτηση του Τσάλεντζερ Καπ.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr