Elizadeth: Βασισμένη στους Βασιλικούς Μετά Τρούλου του Χάρη Ρώμα στο Vault

1 year ago 88

Με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του Πολυχώρου VAULT (2012-2022), ο Μάνος Αντωνιάδης και ο Δημήτρης Καρατζιάς παρουσιάζουν ξανά την κωμωδία «ELIZADETH» βασισμένη στους “Βασιλικούς Μετά Τρούλου” του Χάρη Ρώμα σε διασκευή - σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά και μουσική Μάνου Αντωνιάδη. Από το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 21:15 έως την Κυριακή 29 Ιανουαρίου. Ένα έργο που έχει αποσπάσει βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας της Χρονιάς, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού ρόλου στα βραβεία κοινού του All4fun).

Το έργο

Αθήνα 2022. Δύο χρόνια μετά την έκρηξη της υγειονομικής κρίσης, ένας ηθοποιός καλείται να συγκεντρώσει μια ομάδα άνεργων συναδέλφων του για να τους ανακοινώσει ότι θα ανεβάσουν τη Μαρία Στιούαρτ του Σίλερ. Μόνο που πρέπει να τους αποκαλύψει ότι το έργο θα ανέβει υπό τη μορφή μιούζικαλ και μάλιστα “πειραγμένο, από μια ατάλαντη, βασιλόφρων, παρεμβατική συγγραφέα, που όλοι τους σιχαίνονται και που βρήκε έναν φιλοβασιλικό σύλλογο για να τους χρηματοδοτήσει. Το έργο της αυτό είναι χειρότερο από το προηγούμενό της. Θα καταφέρει να τους πείσει να συμμετάσχουν στο “τερατούργημα” της και με πιο τίμημα; Είναι η υγειονομική κρίση και η ανέχεια αρκετή για να ξεπουληθούν καριέρες, ήθη και αρχές;
Μια συννοσηρότητα πραγμάτων και λαθών: οι λάθος ηθοποιοί, με λάθος έργο, στη λάθος περίοδο, με λάθος σκηνοθέτη, σε λάθος θέατρο, με λάθος χορηγό, υποχρεώνονται λόγω της πανδημίας να ανεβάσουν ένα ανιστόρητο “ιστορικό” μιούζικαλ μιας κατά λάθος συγγραφέως θα προκαλέσουν το πηγαίο σαρκαστικό γέλιο των θεατών λόγω των μωροφιλοδοξιών, αλαζονειών, βεντετιλικιών , ανταγωνισμών, αντιζηλιών, ερώτων, μισών και πάσης άλλης αδυναμίας. Η κωμωδία έχει γρήγορο ρυθμό. Η ανεργία κάποιων ηθοποιών τους κάνει να ανεχτούν την δύστροπη συγγραφέα Τερέζα Λεμπέση (Κική Μαυρίδου), βασιλόφρων και υπερφίαλη, παρεμβαίνει συνέχεια στη λειτουργία του θιάσου και επιβάλλει τον ψευδό ανιψιό της Έλτον Λεμπέση (Παναγιώτης Δελαβίνιας). Τα ονόματα των ηθοποιών του θιάσου Τζένη Θεοκλέους, Ελένη Κουρή, Πέτρος Παπαδόπουλος, Λυδία Λενιόρδου, Άρης Λυμπερόπουλος, Τερέζα Λεμπέση, Έλτον Λεμπέση, Ντέπυ Καρατζιά, Κώστας Μάλφας, παραπέμπει σε γνωστά ονόματα διακωμωδώντας τα γνωστά ονόματα δήθεν των μελών του θιάσου.

Πολλές οι αντιξοότητες, άπειρα τα προβλήματα. Πώς θα συνυπάρξουν μέσα στον ίδιο θίασο ένας ματαιόδοξος “εναλλακτικός” σκηνοθέτης που προσπαθεί να μπαλώσει τις αδυναμίες του κειμένου με νεοτερισμούς και πρωτοπορίες; Ένας ξεπεσμένος εργάτης του θεάτρου που προσπαθεί μάταια να καταπολεμήσει τις νευρώσεις και τον αλκοολισμό του; Ένας αβανταδόρικος ρόλος, όπως κάθε ρόλος σε αυτή την κωμωδία. Μια βουλιμική ιέρεια της τέχνης η Λυδία Λενιόρδου (Δήμητρα Κολλά) παίζει τη Μαρία Στιούαρτ και προσπαθεί να χάσει τα 55 κιλά που πήρε μέσα στις καραντίνες και με την λίμπιντο της να εκτινάσσεται στα ουράνια. Η κίνησή της, η λάμψη της, οι μορφασμοί όλων απογειώνουν αυτό το πάρτι, γιατί για πάρτι μοιάζει όπου κάποιοι φίλοι διασκεδάζουν.

Μια φιλόδοξη νέα Κύπρια ηθοποιός που ζητά απεγνωσμένα την πρώτη της μεγάλη ευκαιρία στο θέατρο;

Μια ετοιμόγεννη υστερική πρώην σταρ σαπουνόπερας, έξαλλη που αναγκάζεται να παίξει τον βουβό ρόλο στο έργο, είναι προορισμένη να μην μιλά, ενώ στο τέλος απηυδισμένη πια παίρνει το θάρρος και τα λέει όπως θέλει.

Ο σύζυγος της ετοιμόγεννης πρώην σταρ σαπουνόπερας, το μόνο που θέλει είναι να καλμάρει τη σύζυγο του και να ανοίξει το δικό του pet shop. Ένας ατάλαντος μουσικός που κατακλέβει μουσικές παρουσιάζοντας τις σαν δικές του; Και τέλος μια μανιακή καπνίστρια τεχνικός θεάτρου που αποφασίζει μέσα στον ερωτικό παροξυσμό της να κόψει το τσιγάρο.
Πολλές οι συνάψεις με αυτό που παρατηρούμε γύρω μας. Άφθονα, φανταχτερά και πολύχρωμα κοστούμια! Μπρίο και φοβερό γέλιο.

Ένα πραγματικά κωμικό κείμενο που αποδίδει όλη την παράνοια της καταπίεσης, της στέρησης, της ματαίωσης των ονείρων, των φιλοδοξιών. Ο ευφυής συγγραφέας Χάρης Ρώμας, ο εμπνευσμένος Δημήτρης Καρατζιάς και οι ταλαντούχοι ηθοποιοί της παράστασης Χριστίνα Σαμπανίκου (Τζένη Θεοκλέους), Ορνέλα Λούτη (Ελένη Κουρή), Στέλιος Ψαρουδάκης (Πέτρος Παπαδόπουλος), Δήμητρα Κολλά (Λυδία Λενιόρδου), Σωτήρης Δούβρης (Άρης Λυμπερόπουλος), Κική Μαυρίδου (Τερέζα Λεμπέση), Παναγιώτης Δελαβίνιας (Έλτον Λεμπέσης), Εύη Τσάφου (Ντέπυ Καρατζιά), Σωτήρης Μεντζέλος (Κώστας Μάλφας) ο καθένας με τη δική του προσωπικότητα, το δικό του μοναδικό στυλ υπέγραψαν ένα μοναδικό θέαμα που ενορχήστρωσε η μαγική μουσική του Μάνου Αντωνιάδη.

Μια παράσταση απελευθερωτικού γέλιου μετά την καραντίνα που πραγματικά συγκεντρώνει εμπειρίες και βιώματα διαφορετικών ανθρώπων πολύ γνώριμων, ενώ παράλληλα αποτυπώνει την αγωνία του ηθοποιού.

Ταυτότητα της παράστασης
Συγγραφέας: Χάρης Ρώμας
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς
Πρωτότυπη Μουσική / Διασκευή τραγουδιών: Μάνος Αντωνιάδης
Στίχοι τραγουδιών : Πάνος Μπρατάκος – Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνικό : Μιχάλης Παπαδόπουλος
Επιμέλεια κοστουμιών :Team Vault
Ρούχα εγκύου : Mamaca
Κοστούμια εποχής : Μιχάλης Σδούγκος
Περούκες : Γιώργος Νικολαΐδης, Αχιλλέας Κοντοβαίος
Σχεδιασμός φωτισμών / Φωτογραφίες Παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Χορογραφίες : Δήμητρα Κολλά

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης)
Χριστίνα Σαμπανίκου (Τζένη Θεοκλέους)
Ορνέλα Λούτη (Ελένη Κουρή)
Στέλιος Ψαρουδάκης (Πέτρος Παπαδόπουλος)
Δήμητρα Κολλά (Λυδία Λενιόρδου)
Σωτήρης Δούβρης (Άρης Λυμπερόπουλος)
Κική Μαυρίδου (Τερέζα Λεμπέση)
Παναγιώτης Δελαβίνιας (Έλτον Λεμπέσης)
Εύη Τσάφου (Ντέπυ Καρατζιά)
Σωτήρης Μεντζέλος (Κώστας Μάλφας)
Αφίσα παράστασης: Γιάννης Κεντρωτάς
Trailer / Κινηματογράφηση: ORKI Productions
Πρόγραμμα παράστασης: Εκδόσεις Αιγόκερως
Επικοινωνία / Προώθηση παράστασης: Νταίζη Λεμπέση
Βοηθός σκηνοθέτη: Αλεξάνδρα Γαϊδατζή
Παραγωγή: VAULT

Read Original