ΕΚΤ: Τα στοιχεία που «βαρύνουν» την απόφαση για αύξηση των επιοκίων

1 year ago 76

Η Federal Reserve και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) στις συνεδριάσεις τους αυτή την εβδομάδα αναμένεται να συνεχίζουν την αύξηση των επιτοκίων για να αντιμετωπίσουν τον επίμονο πληθωρισμό.Οι αποφάσεις τους δεν είναι εύκολες, ωστόσο, καθώς καλούνται να τηρήσουν μια ισορροπία σε ένα περιβάλλον που δεν καθορίζει μονάχα η πορεία του πληθωρισμού. Ήδη υπάρχουν αρκετοί εγχώριοι παράγοντες που υποδεικνύουν απαισιοδοξία, ενώ παράλληλα παραμένουν οι ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο.

Για τις ΗΠΑ, η απότομη πτώση της ανάπτυξης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 δείχνει ότι η μάχη για τον περιορισμό του πληθωρισμού αρχίζει να αποφέρει αποτελέσματα. Από την άλλη, στην συνεδρίαση της ΕΚΤ τα πράγματα ίσως είναι πιο περίπλοκα μετά την δημοσίευση των στοιχείων για την στάσιμη γερμανική οικονομία και τον αυξανόμενο πληθωρισμό στη Γαλλία και την Ισπανία.

H EKT συνεδριάζει την Πέμπτη, και αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια, το πιθανότερο κατά 25 μονάδες βάσης, χωρίς όμως να αποκλείεται και μία μεγαλύτερη αύξηση των 50 μονάδεων βάσης.

Η απόφαση θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία για τον τραπεζικό δανεισμό που ανακοινώνονται την Τρίτη. Τα στοιχεία θα προσφέρουν μια πρώτη ματιά στο πώς επηρέασε την πιστωτική ανάπτυξη η πρόσφατη αναταραχή του χρηματοπιστωτικού τομέα. Παράλληλα, την ίδια μέρα, έρχονται και τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Το σίγουρο είναι πως υπάρχει γενική συναίνεση ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω για να ανακόψουν την πορεία του πληθωρισμού και να την εκτρέψουν προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με την αντίστοιχη απόφαση της Fed, που θα προηγηθεί κατά μία μέρα, φέρνει δύο επιλογές, την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης. «Η Ευρωζώνη αποδείχθηκε ανθεκτική κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά όχι τόσο ανθεκτική ώστε να προκαλέσει ανησυχία στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τον τραπεζικό δανεισμό να έρχονται πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, υπάρχει ακόμη στενός δρόμος για αύξηση 50 μονάδων βάσης», σχολιάζει το Bloomberg Economics.

Παρόλα αυτά, οι επενδυτές εκτιμούν ότι μια μικρότερη αύξηση, η οποία θα ήταν και η μικρότερη από τότε που ξεκίνησαν οι επιθετικές αυξήσεις τον περασμένο Ιούλιο, είναι πιθανότερη. Βέβαια, Ωστόσο, μία από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, δήλωνε στις 24 Απριλίου ότι μια απόφαση για αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης «δεν είναι εκτός τραπεζιού».

Για τον Gilles Moec, επικεφαλής οικονομολόγο στον όμιλο Axa, το βασικό σενάριο είναι η μικρότερη αύξηση. Ωστόσο, αφήνει χώρο για ένα ενδεχομένως μεγάλο σοκ στα δεδομένα που αναμένεται να δημοσιευθούν πιέζοντας την ΕΚΤ για μεγαλύτερη αύξηση.   «Αν έχουμε μια ανοδική έκπληξη στον πληθωρισμό μαζί με καλές ενδείξεις στην έρευνα για τον τραπεζικό δανεισμό, τότε μπορεί να πάνε για 50», είπε. «Είναι πολύ σπάνιο να έχουμε ένα κοκτέιλ δεδομένων που μας δίνει μια καθαρή εικόνα».

Στο μεταξύ, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή δείχνουν μια άνιση τροχιά στην Ευρωζώνη. Ενώ απέφυγε την ύφεση, καθώς η Γαλλία και η Ιταλία επέστρεψαν στην ανάπτυξη και η Ισπανία ανέβασε δυναμική, η Γερμανία απέφυγε για λίγοι την διολίσθηση στην ύφεση, έχοντας «βαλτώσει» στη στασιμότητα το πρώτο τρίμηνο. Αντίστοιχα, στο μέτωπο του πληθωρισμού, η Γαλλία και η Ισπανία είδαν τις αυξήσεις των τιμών να επιταχύνονται, ενώ η Γερμανία κατέγραψε απροσδόκητη επιβράδυνση.

Στη «ζυγαριά» αναμένεται να ληφθεί επίσης υπόψη η επίδραση των αποφάσεων της ΕΚΤ στον τραπεζικό τομέα. Ο αντίκτυπος «σίγουρα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την αξιολόγηση της επίδρασης των μέτρων που έχουμε ήδη λάβει», είπε η Σνάμπελ τον περασμένο μήνα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν λόγοι για τη συνεχιζόμενη ανησυχία σχετικά με την υποκείμενη αύξηση των τιμών που θα μπορούσαν να απαιτήσουν ακόμη μεγαλύτερη δράση. Ενώ ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει παράλληλα με την πτώση του ενεργειακού κόστους, τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών διευρύνονται και οι μισθοί αυξάνονται.

Για τη Veronika Roharova της Credit Suisse, ο συνδυασμός των ακόμη υψηλών πιέσεων στις τιμές βασικών προϊόντων και της υποχώρησης των τραπεζικών κινδύνων επιτρέπει στην ΕΚΤ να συνεχίσει να σφίγγει τη νομισματική της πολιτική — αλλά πιθανώς με πιο αργό ρυθμό.

naftemporiki.gr

Read Original