ΕΚΤ: Τα «πρακτικά» αποκαλύπτουν διάσταση απόψεων

1 year ago 65

Ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασαν την ανησυχία  τους στην τελευταία συνεδρίασή τους τον Μάρτιο για τις νέες οικονομικές προβλέψεις του ιδρύματος, τονίζοντας ότι είναι «υπερβολικά αισιόδοξες», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνόδου που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε στις 16 Μαρτίου ότι αναμένει σταδιακή επιβράδυνση του πληθωρισμού – με τον στόχο του 2% να επιτυγχάνεται έως το 2025. Ωστόσο, ορισμένοι από τους 26 κυβερνήτες της ΕΚΤ εξέφρασαν αμφιβολίες για αυτό που αποκαλείται «τέλειος αποπληθωρισμός», δηλαδή  επιστροφή του υψηλού πληθωρισμού στο στόχο ,με πολύ μικρό κόστος στο ΑΕΠ, ανέφερε η ΕΚΤ στα «πρακτικά» της. «Ορισμένα μέλη θεώρησαν ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν ανοδικοί σε όλον τον ορίζοντα».

Η ΕΚΤ αύξησε τον περασμένο μήνα τα βασικά της επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης. Πηγές της Τράπεζας τόνισαν πάντως ότι η επόμενη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ είναι πιθανό να είναι μικρότερη από τις προηγούμενες, λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και της καθυστερημένης επίδρασης των προηγούμενων αυξήσεων της.

Ορισμένα μέλη του ΔΣ  αμφισβήτησαν ανοιχτά τις προβλέψεις που παρουσίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης ότι η αύξηση των μισθών στην ευρωζώνη θα είναι κατά μέσο όρο 5,3% φέτος, πριν πέσει στο 4,4% το 2024 και στο 3,6% το 2025.

«Έχουν εκφραστεί αμφιβολίες ως προς την ορθότητα της επιβράδυνσης της αύξησης των μισθών προς το τέλος του ορίζοντα, με βάση τις προβλέψεις του Μαρτίου», ανέφερε η ΕΚΤ.

Άλλα μέλη υποστήριξαν ότι θα πρέπει να περιοριστεί η αύξηση των ονομαστικών μισθών ,με ταυτόχρονη μείωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Μια ανάλυση των παραγόντων ανόδου του πληθωρισμού δείχνει ότι η αύξηση των μισθών γίνεται ο κύριος μοχλός της και ότι πρόσφατα η συνεισφορά της ήταν περίπου διπλάσια από ό,τι το 2019-2020.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ τόνισαν επίσης τον ρόλο των εταιρικών κερδών στην αύξηση των τιμών. «Τα μέλη επιβεβαίωσαν σε μεγάλο βαθμό ότι οι εξελίξεις στα κέρδη απαιτούν συνεχή παρακολούθηση και περαιτέρω ανάλυση, όπως και οι εξελίξεις των μισθών», ανέφερε η ΕΚΤ. «Οι συχνές αναφορές στους μισθούς στη δημόσια επικοινωνία δεν σημαίνει ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η εξέλιξη στα περιθώρια κέρδους», αναφέρεται στα πρακτικά της ΕΚΤ.

Read Original