ΕΚΤ και επιτόκια: Τι θα συμβεί μετά τον Φεβρουάριο

1 year ago 82

«Πρέπει να μειώσουμε τον πληθωρισμό. Και θα τα καταφέρουμε», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στην πρωτοχρονιάτικη δεξίωση του Deutsche Borse στο Έσμπορν.

H Πρόεδρος της ΕKT εμφανίστηκε για άλλη μία φορά αποφασισμένη να σφίξει κι άλλο την νομισματική πολιτική στη ζώνη του ευρώ για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Πιθανότατα, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο θα πέσει κάτω από το όριο του 9%, μετά την υποχώρηση των τιμών της ενέργειας.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις πτώσης των τιμών στον κλάδο των τροφίμων. Και το υψηλότερο κόστος του χρήματος, είναι πιθανό να αναγκάσει πολλές εταιρείες να αυξήσουν περαιτέρω τις αυξήσεις τιμών, ειδικά στην αρχή του έτους.

Η επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου.

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό L’ Express, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ ο οποίος είναι υπεύθυνος για την πολιτική στην ΕΚΤ), δήλωσε ότι η κεντρική Τράπεζα πρέπει να αυστηροποιήσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική.

«Πρέπει να σφίξουμε περαιτέρω τη νομισματική πολιτική για να περιορίσουμε τις πιέσεις στις τιμές και να σταθεροποιήσουμε τις προσδοκίες μας  για τον πληθωρισμό», είπε ο Νάγκελ, προσθέτοντας ότι «το έργο της συγκράτησης του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη τελειώσει».

Η ΕΚΤ μπήκε σε περιοριστική λογική πέρυσι, με τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον υψηλό πληθωρισμό σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Οι αποφάσεις αυτές ώθησαν το βασικό επιτόκιο από -0,5% στο 2,50%. Οι αναλυτές θεωρούν βέβαιη τη νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Την ίδια στιγμή, που η Fed είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια μόνο κατά 25 μονάδες βάσης την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Ολλανδίας και της Σλοβακίας τάχθηκαν ρητά υπέρ μιας σημαντικής αύξησης  των επιτοκίων τον Μάρτιο, αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ιταλίας και της Ελλάδας, Ιγνάθιο Βίσκο και Γιάννης Στουρνάρας ,ζήτησαν μια πιο προσεκτική προσέγγιση ενόψει της συνεδρίασης της 2ας Φεβρουαρίου.

Ο Ιταλός Κεντρικός τραπεζίτης τόνισε  ότι η αύξηση των επιτοκίων θα πρέπει να γίνει σταδιακά, έχοντας κατά νου ότι οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό παραμένουν σταθερές κοντά στον στόχο του 2% της ΕΚΤ και ότι δεν υπάρχει κανένα σημάδι σπείρας μισθών-τιμών.

«Δεν είμαι πεπεισμένος ότι αυτή τη στιγμή είναι προτιμότερο να διακινδυνεύσουμε μια υπερβολική σύσφιξη», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας.

Πολλοί επενδυτές ρωτούν: πόσο μπορεί να διαρκέσει η επιθετική ανατροπή της Φρανκφούρτης; Οι εικασίες για τις κινήσεις από τον Μάρτιο και μετά πληθαίνουν. Θα υπάρξει σίγουρα συνέχεια στην αύξηση των επιτοκίων, αλλά μέχρι πότε; Πώς θα εξελιχθεί η  νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας το 2023;

Επιθετική γλώσσα

Ο ‘Αντριου Κάνινγκχαμ της Capital Economics εκτιμά ότι στις 2 Φεβρουαρίου, η «γλώσσα  της ΕΚΤ θα είναι επιθετική και θα τονίσει την ανάγκη να προχωρήσουμε παραπέρα και να «παραμείνουμε στην πορεία» χωρίς να είμαστε σαφείς σχετικά με τα ποσοστά και τις ημερομηνίες για αυξήσεις επιτοκίων».

«Η αβεβαιότητα είναι μεγαλύτερη για τις κινήσεις της ΕΚΤ μετά τον Μάρτιο, με ορισμένα «γεράκια» του Διοικητικού Συμβουλίου να ζητούν περαιτέρω αυξήσεις το δεύτερο τρίμηνο», λέει ο Φρανσέσκο Ντι Μπέλλα, υπεύθυνος στρατηγικής της UniCredit, μιλώντας το CNBC.

«Το μέγεθος αυτών των αυξήσεων επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό. Η χαλάρωση της πίεσης των τιμών πιθανότατα θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης, αντί για 50, τον Μάιο και τον Ιούνιο», πρόσθεσε.

Στη Φρανκφούρτη, πάντως, η σύνεση φαίνεται να κυριαρχεί για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέττα, δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να δεσμευτεί εκ των προτέρων για οποιεσδήποτε συγκεκριμένες κινήσεις επιτοκίων πέρα ​​από τη συνεδρίασή της τον Μάρτιο.

«Η ομιλία του Πανέτα δείχνει ότι τα «περιστέρια» ανασυντάσσονται, αλλά τα «γεράκια» εξακολουθούν να κυριαρχούν τουλάχιστον στις επόμενες δύο συνεδριάσεις και για αυτούς το βασικό σενάριο είναι δύο αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης», δήλωσε ο Νταβίντ Ονέλια, διευθυντής της TS Lombard.

«Το πόσο μακριά θα μπορέσει πραγματικά να φτάσει η ΕΚΤ μετά τον Μάρτιο μένει να φανεί», είπε ο Ονέλια, προσθέτοντας ότι ένα καταληκτικό επιτόκιο 3,50-3,75% φαίνεται πιθανό, αλλά η ΕΚΤ «δεν μπορεί να αποκλίνει, πάρα πολύ και  για πάρα πολύ καιρό της Fed».

Read Original