Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης αποφάσισε να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη σημερινή της συνεδρίαση. Η τραπεζική κρίση που ξεκίνησε με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού χτυπώντας την εμπιστοσύνη στην Credit Suisse, περιπλέκει την προσπάθεια της ΕΚΤ να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, η ΕΚΤ προτίμησε να μην παρεκκλίνει από την πορεία που είχε προδιαγράψει, δεσμεύτηκε όμως να στηρίξει με ρευστότητα τις τράπεζες εάν χρειαστεί.
Σημειώνεται ότι κάποιοι αναλυτές και επενδυτές περίμεναν μικρότερη αύξηση των επιτοκίων από τις 50 μονάδες βάσης που ουσιαστικά είχε προαναγγείλει ήδη από τον προηγούμενο μήνα η ΕΚΤ, εξαιτίας της αναταραχής στον τραπεζικό κλάδο. Όμως, όπως φαίνεται, το δ.σ. της ΕΚΤ προτίμησε να παραμείνει στην πορεία του και να εστιάσει στον πληθωρισμό, ο οποίος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αναμένεται να παραμείνει υπερβολικά υψηλός για μεγάλο διάστημα.
Μάλιστα, μιλώντας στη συνέντευξη τύπου, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι δεν υπήρξαν άλλες προτάσεις για τα επιτόκια, πέραν της αύξησης των 50 μονάδων βάσης. Η απόφαση πάρθηκε σε χρόνο-ρεκόρ, είπε, αν και σημείωσε ότι 3-4 μέλη του δ.σ. τάχθηκαν υπέρ του να δοθεί περισσότερος χρόνος, ώστε να μετριαστεί η αβεβαιότητα.
«Τα αυξημένα επίπεδα αβεβαιότητας ενισχύουν τη σημασία μιας προσέγγισης με βάση τα δεδομένα στις αποφάσισες του δ.σ. για τα επιτόκια», τονίζεται στην ανακοίνωση. Αυτή τη φορά, η κεντρική τράπεζα δεν έδωσε κάποια ένδειξη ως προς την επόμενη κίνησή της, εξασφαλίζοντας έτσι μία ελευθερία κινήσεων, με δεδομένη τη ρευστή κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο.
Όπως διευκρίνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί αυτή τη στιγμή η μελλοντική πορεία των επιτοκίων, καθώς αυτή εξαρτάται από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και από την μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
Η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις – Έτοιμη να δράσει
Την ίδια στιγμή, βέβαια, η ΕΚΤ δηλώνει ότι παρακολουθεί τις εντάσεις στην αγορά και είναι έτοιμη να απαντήσει όπως κρίνεται αναγκαίο, για να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών και την χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.
«Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα», σημειώνεται, με την ΕΚΤ να διαβεβαιώνει ότι έχει στη διάθεσή της όλα τα εργαλεία για να στηρίξει με ρευστότητα το χρηματοοικονομικό σύστημα εάν χρειαστεί.
Τόσο η Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντον, διαβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι οι τράπεζες είναι ανθεκτικές, έχουν υψηλά επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητας και η έκθεση στις αμερικανικές τράπεζες που είχαν προβλήματα καθώς και στην Credit Suisse είναι περιορισμένη. Ο κλάδος είναι πολύ ισχυρότερος από το 2008, τονίστηκε.
Σε κάθε περίπτωση, η Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι το προσωπικό της ΕΚΤ μπορεί να επιδείξει δημιουργικότητα εάν χρειαστεί – όπως έχει φανεί έως τώρα – στην περίπτωση που υπάρξει μία κρίση ρευστότητας.
Οι νέες προβλέψεις για την οικονομία της Ευρωζώνης
Οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πριν από την εμφάνιση των εντάσεων στο τραπεζικό σύστημα, μιλούν για πληθωρισμό στο 5,3% το 2023, 2,9% το 2024 και 2,1% το 2025.
Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται στο 4,6% για το 2023, δηλαδή υψηλότερα από ό,τι έλεγαν οι προβλέψεις του Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια, αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,5% το 2024 και 2,2% το 2025.
Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν αναβαθμιστεί στο 1% για το 2023 και στο 1,6% τόσο για το 2024 όσο και για το 2025.
Τα επιτόκια
Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 3,50%, 3,75% και 3,00% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 22 Μαρτίου 2023.
Διαβάστε περισσότερα στο Moneyreview
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr