Εκρυθμη είναι η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), με τους γιατρούς και τους εργαζομένους να κατηγορούν τον διοικητή του νοσοκομείου για αυταρχική και απαξιωτική συμπεριφορά. Η πρόσφατη απόφαση του διοικητή Γεώργιου Χαλκιαδάκη να στείλει γιατρό εργασίας και επισκέπτρια υγείας στο σπίτι τριών νοσούντων με COVID-19 αναισθησιολόγων, οι οποίοι έκαναν στους αναισθησιολόγος έλεγχο με rapid test, εξόργισε το προσωπικό του νοσοκομείου και προκάλεσε τις αντιδράσεις της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αλλά και βουλευτών. Η απόφαση αυτή συνέπεσε χρονικά με την αιφνίδια αντικατάσταση του διευθυντή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Λάδι στη φωτιά έριξε η προχθεσινή παράταση της θητείας του κ. Χαλκιαδάκη «έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής και διορισμού διοικητή», όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, και η οποία οδήγησε το σύνολο των αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο να υποβάλουν επιστολή πρόθεσης παραίτησης στη διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου, και μία εκ των θιγομένων από την ενέργεια του διοικητή, με κοινοποίηση και στον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΠΑΓΝΗ, καθηγητή Νίκο Τζανάκη.
«Προσωπικά είμαι απογοητευμένος. Θα περίμενα από το υπουργείο Υγείας να δείξει ευαισθησία στο θέμα», σημειώνει στην «Κ» ο Αλέξανδρος Πατριανάκος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και γιατρός στο ΠΑΓΝΗ από το 2001. Ο ίδιος κάνει λόγο για «μια διοίκηση εκφοβιστική και απαξιωτική ως προς το προσωπικό», εστιάζοντας στο περιστατικό με τις τρεις αναισθησιολόγους. «Εκφράζει μια πρακτική η οποία εάν “περάσει” δεν θα αφορά μόνο εμάς, αλλά γενικότερα τη δημόσια διοίκηση», επισημαίνει ο κ. Πατριανάκος και τονίζει ότι «έχει δημιουργηθεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση στο νοσοκομείο. Το σύνολο του ιατρικού κόσμου είναι εναντίον του διοικητή».
Η ανανέωση της θητείας του διοικητή μοιάζει με σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Ξεκάθαρη θέση εναντίον του κ. Χαλκιαδάκη έχει πάρει και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία συγκάλεσε έκτακτη συνέλευση την περασμένη Δευτέρα. «Ως προς το θέμα των αναισθησιολόγων δεν μπαίνουμε στη νομιμότητα ή μη της ενέργειας του διοικητή, παρότι υπάρχουν ενστάσεις, αλλά εστιάζουμε στο θέμα της αξιοπρέπειας του γιατρού», επισημαίνει στην «Κ» ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Καρδιολογίας Γεώργιος Κοχιαδάκης. Οπως σημειώνεται στα σχετικά πρακτικά, ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ ενήργησε «χωρίς να σεβαστεί την ύψιστη ακαδημαϊκή αξία της ελευθερίας» και σαν να θεωρεί τους συγκεκριμένους αναισθησιολόγους φυγόπονους, τεμπέληδες και ψεύτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Χαλκιαδάκης σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι αποφάσισε τη μετακίνηση του γιατρού εργασίας και της επισκέπτριας υγείας στην οικία των γιατρών «για ιατρική περίθαλψη και λήψη μέτρων για τον έλεγχο και την προστασία του λοιπού ιατρικού προσωπικού», ενώ σημειώνει ότι λόγω της απουσίας αναισθησιολόγων αναβλήθηκε η λειτουργία δύο χειρουργικών αιθουσών και έξι προγραμματισμένων χειρουργείων.
Η Ιατρική Σχολή αναγνωρίζει και το αίτημα του αναπληρωτή καθηγητή Επείγουσας Ιατρικής Γ. Νώτα, ο οποίος αντικαταστάθηκε στις 30 Δεκεμβρίου από τον διοικητή αιφνιδίως, για την ακύρωση της σχετικής απόφασης. Ο κ. Νώτας έχει ήδη αποστείλει εξώδικη διαμαρτυρία, ενώ προτίθεται να καταθέσει και αίτηση ακύρωσης της απόφασης με το σκεπτικό ότι δεν προηγήθηκε της αντικατάστασής του εισήγηση του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, η συνέλευση της Ιατρικής Σχολής διαμαρτύρεται έντονα για το γεγονός ότι ο διοικητής δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την ίδρυση και εγκατάσταση Πανεπιστημιακής Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής στο ΠΑΓΝΗ από τον Ιούνιο του 2020, «αγνοώντας τις θετικές περί του αιτήματος της σχολής εισηγήσεις του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας και του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου».
Το σωματείο εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ έχει προαναγγείλει στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ξεκινώντας την προσεχή Τρίτη, ενώ για τη μεθεπόμενη εβδομάδα προγραμματίζει και 24ωρες κινητοποιήσεις. «Οι εργαζόμενοι στην πλειονότητά τους έδωσαν όλο τους τον εαυτό για τη δημόσια υγεία στα χρόνια των μνημονίων και της COVID-19. Δεν μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες, με χαμηλές αμοιβές και χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και αργίες να έχουμε μια αντιμετώπιση εκφοβιστική, αντιδεοντολογική και αυταρχική από πλευράς διοίκησης», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ και αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Κυριάκος Θεοδοσάκης. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο. Οπως αναφέρεται, «έχουμε αντιμετωπίσει πολλές φορές την ανάρμοστη συμπεριφορά της συγκεκριμένης διοίκησης. Από τις απαγορεύσεις της για να μην κάνουμε δηλώσεις στα ΜΜΕ, την απαξιωτική και απειλητική συμπεριφορά απέναντι σε όποιον εργαζόμενο διαμαρτυρηθεί, τα συνεχή εντέλλεσθε των μετακινήσεων και τις ανακλήσεις των αδειών. Σε αυτά προστίθεται και η αυθαίρετη καρατόμηση και επιλογή προϊσταμένων όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και διευθυντών τμημάτων, όπως του διευθυντή των ΤΕΠ».