ΤΙΦΛΙΔΑ. Μεγάλη ειρηνική διαδήλωση στο κέντρο της Τιφλίδας διέλυσε χθες τα ξημερώματα βίαια η αστυνομία, λίγες ώρες μετά την ψήφιση του αμφιλεγόμενου «νομοσχεδίου για τους πράκτορες ξένων δυνάμεων», εμπνευσμένο από την κυβέρνηση Πούτιν. Οι κινητοποιήσεις επαναλήφθηκαν χθες το βράδυ, για δεύτερη μέρα, με εξίσου μεγάλη συμμετοχή και αίτημα την ανάκληση του νόμου, που θεωρείται ότι απειλεί την ελευθεροτυπία και τις ατομικές ελευθερίες.
Χιλιάδες πολίτες εξέφρασαν το βράδυ της Τρίτης τη διαφωνία τους με τον νόμο, με πολλούς από αυτούς να φέρουν σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ και της Ουκρανίας. Από τα μεγάφωνα της διαδήλωσης ακουγόταν ο εθνικός ύμνος της Γεωργίας, καθώς και αυτός της Ουκρανίας, με τους διαδηλωτές να δηλώνουν τη στήριξή τους στο Κίεβο.
«Οχι στον ρωσικό νόμο», ήταν το κύριο σύνθημα της πορείας, που κατέληξε μπροστά στο Κοινοβούλιο της Τιφλίδας. Παρότι οι διαδηλωτές παρέμεναν ειρηνικοί, η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων προκειμένου να απομακρύνει το πλήθος από το προαύλιο της Βουλής. Λίγο μετά τις έντεκα το βράδυ και καθώς άρχισαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στο κτίριο της Βουλής από ρίψεις μολότοφ, σύμφωνα με ανταπόκριση της εφημερίδας Le Monde.
«Πρόκειται για δυσανάλογη χρήση κατασταλτικής βίας. Η ειρηνική διαμαρτυρία είναι δημοκρατικό δικαίωμα. Οι διαδηλωτές στέκονταν μακριά από τους αστυνομικούς, οι οποίοι άρχισαν να τους βομβαρδίζουν με δακρυγόνα, και όλα αυτά την ώρα που η Βουλή ψηφίζει νόμο που περιορίζει το δικαίωμα στις διαδηλώσεις», έγραψε στο Twitter ο πρώην διπλωμάτης Τζαμπά Ντεβταριανί.
Το νομοθέτημα «για τους πράκτορες ξένων δυνάμεων» θυμίζει ρωσικό των ετών Πούτιν και προκαλεί πολιτική κρίση στη χώρα.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής την Τρίτη, η κυβερνητική πλειοψηφία ενέκρινε επί της αρχής τον νόμο για τους πράκτορες ξένων δυνάμεων, ο οποίος, σύμφωνα με τους επικριτές του, αντιπροσωπεύει αυταρχική στροφή για την πολιτική σκηνή της χώρας. Το νομοσχέδιο, που εισήγαγε το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Ονειρο, απαιτεί από όλες τις οργανώσεις με χρηματοδότηση άνω του 20% από το εξωτερικό να καταγράφονται ως «πράκτορες ξένων δυνάμεων». Το νομοθέτημα είναι πανομοιότυπο με ρωσικό νόμο του 2012, τον οποίο αξιοποίησε το Κρεμλίνο προκειμένου να υπονομεύσει οργανώσεις πολιτών, να φιμώσει τα μέσα ενημέρωσης και να εξαφανίσει κάθε αντιπολιτευτική φωνή.
«Είστε όλοι προδότες φιλορώσοι», κατήγγειλε τη συμπολίτευση από το βήμα της Βουλής η Ανα Τσιλίτζε, στέλεχος της αντιπολίτευσης. Λίγες ώρες νωρίτερα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, Ανρι Οκανασβίλι, χαστούκισε τον επικεφαλής της ενιαίας αντιπολίτευσης.
Πολιτική κρίση προκαλεί επίσης η δημόσια τοποθέτηση της διορισμένης από το κυβερνών κόμμα προέδρου της χώρας, Σαλόμι Ζουραμπισβίλι, κατά του επίμαχου νομοσχεδίου: «Ο νόμος αυτός απειλεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας».