Η ανθεκτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις έχει φέρει έναν «αέρα» αισιοδοξίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο και την πεποίθηση πως η επίτευξη της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες είναι ένας στόχος εφικτός. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τα πάντα για να μπει «σφήνα» στα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη, βάζοντας ουσιαστικά ένα νέο δίλημμα: «προοδευτική διακυβέρνηση μέσω συμμαχιών ή αυτοδύναμες κυβερνήσεις;».
Οι επόμενες κάλπες της απλής και πιθανότατα της ενισχυμένης αναλογικής θα αναδείξουν τον πρωθυπουργό και ενδεχομένως να είναι το «σκαλοπάτι» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταφέρει αυτό που κανείς δεν έχει πετύχει από τη Μεταπολίτευση και μετά: το «δύο συν ένα». Να μπορέσει, δηλαδή, να πραγματοποιήσει τρεις διαδοχικές νίκες. Είναι σίγουρο πως τα κομματικά επιτελεία δεν κάνουν τους σχεδιασμούς τους σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία. Ποιος μπορεί, όμως, να τα αγνοήσει; Για τον σημερινό πρωθυπουργό η επόμενη αναμέτρηση δεν είναι η «τρίτη και φαρμακερή» δοκιμασία και αυτό το γεγονός δεν γεμίζει με άγχος την Πειραιώς. Στο παρελθόν, πέντε πρωθυπουργοί κατάφεραν να νικήσουν δύο συνεχόμενες φορές, ανεξαρτήτως από το εάν εξάντλησαν την τετραετία.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής βγήκε πρώτος με τη νεοσύστατη τότε Νέα Δημοκρατία το 1974 και το 1977, χωρίς να δοκιμάσει για τρίτη φορά να επανεκλεγεί στη θέση του πρωθυπουργού. Παραιτήθηκε το 1980 μετά την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, άλλωστε, φαινόταν πως δεν θα δυσκολευθεί το 1981 να περάσει τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου. Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ ξανακέρδισε το 1985, όχι όμως και το 1989 που έχασε από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ο Κώστας Σημίτης κατέχει το ρεκόρ –στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους– συνεχούς διαστήματος παραμονής στο αξίωμα του πρωθυπουργού (οκτώ χρόνια και δύο μήνες). Μετά τις εκλογικές νίκες το 1996 και το 2000 δεν επιχείρησε, όπως και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, να διεκδικήσει νέα θητεία. Παραιτήθηκε στις αρχές του 2004.
Την τρίτη φορά έχασε τις εκλογές και ο Κώστας Καραμανλής. Εκοψε πρώτος το νήμα το 2004 και το 2007 και είδε το 2009 τον Γιώργο Παπανδρέου να τον κερδίζει με 10 μονάδες διαφορά. Ο τελευταίος που κέρδισε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις (Ιανουάριος 2015 – Σεπτέμβριος 2015) και δεν νίκησε την τρίτη (Ιούλιος 2019) ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.
Η μεταπολιτευτική ιστορία έχει καταγράψει και πρωθυπουργούς που δεν τα κατάφεραν από τη δεύτερη φορά. Και αυτό είναι το στατιστικό στοιχείο που κρατούν στην Κουμουνδούρου. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κέρδισε το 1990, ηττήθηκε, όμως, από τον μεγάλο αντίπαλό του, τον Ανδρέα Παπανδρέου, που επανήλθε στην εξουσία το 1993. Μία θητεία έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου (2009-2011) αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς (2012-2015), που έχασε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Η ιδιαιτερότητα της τετραετίας που πάει να κλείσει είναι πως δεν μεσολάβησε κάποια εκλογική αναμέτρηση. Ούτε ευρωεκλογές, ούτε αυτοδιοικητικές κάλπες, που σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν αποτέλεσαν την καλύτερη «σφυγμομέτρηση» και τον «οδηγό» του αποτελέσματος στις βουλευτικές εκλογές. Είχαν πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2019 με την απόλυτη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, προοικονομώντας τη νίκη του Ιουλίου πριν από 3,5 χρόνια. Οι μόνες ευρωεκλογές που «ξεγέλασαν» το εκλογικό κοινό ήταν τον Ιούνιο του 1999. Η Νέα Δημοκρατία έστειλε νικηφόρο μήνυμα στις Βρυξέλλες, υπερτερώντας του ΠΑΣΟΚ με τρεις μονάδες διαφορά. Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε σχεδόν ένα χρόνο μετά, τον Απρίλιο του 2000, με τον Κώστα Σημίτη να επικρατεί του Κώστα Καραμανλή με μία μονάδα διαφορά.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr