Το καλοκαίρι, έπειτα από ανώνυμο τηλεφώνημα σε γραμμή βοήθειας που διαχειρίζεται μη κερδοσκοπική οργάνωση, ξεκίνησε η έρευνα του τμήματος Anti-trafficking της Ασφάλειας, που οδήγησε σε οκτώ συλλήψεις –την Πέμπτη– για μαστροπεία. Οι διωκόμενοι, επτά υπήκοοι Αλβανίας και ένας Αιγύπτου, κατηγορούνται ότι είχαν συστήσει γραφείο «συνοδών» εκμεταλλευόμενοι σεξουαλικά γυναίκες από τη Λατινική Αμερική. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές εξαπατούσαν τα θύματά τους, που πάντως έρχονταν στη χώρα προκειμένου να εργαστούν ως εκδιδόμενες.
Συγκεκριμένα, τους έλεγαν ψευδώς ότι θα αμείβονται μηνιαίως με 5.000 ευρώ ανεξαρτήτως του αριθμού των ερωτικών ραντεβού, καθώς και ότι θα εργάζονται για όσες ώρες εκείνες επιθυμούν. Η πραγματικότητα ωστόσο που οι γυναίκες βίωναν κατά την παραμονή τους στη χώρα ήταν πολύ διαφορετική. Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. περιγράφουν ότι οι κοπέλες ήταν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας σε συνεργαζόμενο με το κύκλωμα ξενοδοχείο της λεωφόρου Συγγρού. Λένε ακόμα ότι για κάθε κίνησή τους εκτός του ξενοδοχείου όφειλαν προηγουμένως να παίρνουν άδεια από τα μέλη του κυκλώματος, καθώς και ότι οι φερόμενοι ως μαστροποί τις υποχρέωναν να εκδίδονται από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το ξημέρωμα της επομένης. Σε περίπτωση που κάποια από τις εκδιδόμενες αρνούνταν να συνευρεθεί ερωτικά με κάποιον από τους πελάτες, οι υπεύθυνοι του γραφείου τις υποχρέωναν να καταβάλλουν αποζημίωση ίση με το κόστος του ραντεβού. Οι εκδιδόμενες έρχονταν από χώρες της Λατινικής Αμερικής με βίζα διάρκειας τριών μηνών.
Για κάθε κίνησή τους εκτός ξενοδοχείου όφειλαν να παίρνουν άδεια και υποχρεώνονταν να εκδίδονται από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το ξημέρωμα της επομένης.
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι καθεμία από αυτές πραγματοποιούσε ημερησίως 3-4 ερωτικά ραντεβού, καθώς και ότι η αμοιβή τους για καθένα από αυτά ανερχόταν στο 50% των χρημάτων που πλήρωνε ο πελάτης. Ο μηνιαίος τζίρος εκτιμάται στις 300.000 ευρώ. Το γραφείο διατηρούσε ιστοσελίδα με φωτογραφίες των εκδιδόμενων γυναικών και σχετικό τιμοκατάλογο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Τον Αύγουστο ένα από τα θύματα τηλεφώνησε στον τετραψήφιο αριθμό βοήθειας 1109 που διαχειρίζεται η διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση Α21 που ειδικεύεται στην υποστήριξη θυμάτων trafficking. Ακολούθησε άρση στο κινητό τηλέφωνο που αναγραφόταν στην ιστοσελίδα, από το οποίο κλείνονταν τα ραντεβού. Μέσω αυτής της διαδικασίας οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν και να ταυτοποιήσουν τον φερόμενο ως εγκέφαλο του δικτύου και τους συνεργούς του, που απασχολούνταν κάποιοι ως οδηγοί και άλλοι ως εργαζόμενοι στο τηλεφωνικό κέντρο. Το τελευταίο βρισκόταν στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και λειτουργούσε υπό την κάλυψη τεχνικού γραφείου που είχε στην ιδιοκτησία του ο φερόμενος ως «εγκέφαλος».
Τον Ιανουάριο του 2023 μεσούσης της έρευνας ακόμη μία κοπέλα-θύμα του κυκλώματος κάλεσε στον τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και κατήγγειλε ότι βρίσκεται παγιδευμένη στα δίχτυα του κυκλώματος. Αυτή η κίνησή της έγινε αντιληπτή από τους εργαζομένους στην υποδοχή του ξενοδοχείου της λεωφόρου Συγγρού, που έσπευσαν να ειδοποιήσουν τον φερόμενο ως αρχηγό. Η συγκεκριμένη συνομιλία κατεγράφη από την ΕΛ.ΑΣ., με δύο από τα μέλη της σπείρας να λένε μεταξύ τους αναφερόμενοι στην καταγγέλλουσα: «Αυτή πρέπει να τη σκοτώναμε ρε, να τη ρίχναμε στη Βαρυμπόμπη». Στην έρευνα για την υπόθεση συμμετείχαν εκπρόσωποι της αστυνομίας της Κολομβίας, καθώς και της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα ενώπιον του ανακριτή.
Οι αριθμοί
134 αναφορές για περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων το πρώτο εξάμηνο του 2022.
113 περιπτώσεις αφορούσαν ενήλικα θύματα.
21 περιπτώσεις αφορούσαν παιδιά.
74 ήταν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
57 ήταν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης.
99 θύματα απέδρασαν μόνα τους ή με τη βοήθεια άλλου.