Ε.Ε.: «Πράσινο φως» στην πλατφόρμα για κοινές αγορές φυσικού αερίου

1 year ago 77

Για πρώτη φορά θα μπορούν πλέον να μετέχουν ευρωπαϊκές εταιρείες σε από κοινού αγορές φυσικού αερίου μέσω της Ενεργειακής Πλατφόρμας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του λεγόμενου μηχανισμού AggregateEU.

Ανακοινώνοντας την έναρξη της λειτουργίας του εν λόγω μηχανισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι αποτελεί μέρος των προσπαθειών που έχουν δρομολογηθεί για προετοιμασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον επόμενο χειμώνα και αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της απεξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Η λογική της προσέγγισης αυτής έγκειται στην αξιοποίηση της συλλογικής δύναμης της αγοράς της Ε.Ε. για διαπραγμάτευση καλύτερων τιμών φυσικού αερίου με διεθνείς προμηθευτές. Πάντως, ερωτηθείσα σχετικά, κοινοτική πηγή δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ανακοινώσει ποιες εταιρίες συμμετέχουν, καθώς αυτό είναι κάτι που αφορά τις ίδιες τις εταιρίες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Κομισιόν, οι εγγεγραμμένες εταιρείες έχουν μία εβδομάδα, έως τις 2 Μαΐου, προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτήν την πρώτη πρόσκληση για συμμετοχή. Από τη στιγμή που ο μηχανισμός AggregateEU  θα ανταποκρίνεται στη συλλογική ζήτηση στην Ε.Ε, οι συμμετέχουσες εταιρείες θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές σχετικά με τους συμβατικούς όρους για την αγορά και παράδοση του φυσικού αερίου. Η Επιτροπή ωστόσο δεν θα διαδραματίσει κανένα ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Οι εν λόγω συμφωνίες αναμένονται πριν από το καλοκαίρι, ενώ οι διαδικασίες για περαιτέρω προσφορές θα διεξάγονται σε τακτική βάση, κάθε δύο μήνες. Η δυνατότητα εγγραφής στον μηχανισμό AggregateEU παραμένει ανοικτή. Έτσι μέχρι στιγμής, 67 εταιρείες έχουν εγγραφεί, ενώ άλλες βρίσκονται στη διαδικασία εγγραφής. Επιπλέον, 11 εταιρείες είναι έτοιμες να παρέχουν υπηρεσίες ως κεντρικός αγοραστής ή αντιπρόσωπος. Τα κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί να μετέχουν στη συγκέντρωση τουλάχιστον 15% των εθνικών στόχων αποθήκευσης φυσικού αερίου, που αντιπροσωπεύουν περίπου 13,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Βασικός στόχος της Κομισιόν είναι να περιοριστεί η αστάθεια των τιμών και να υπάρξει ασφαλής ροή που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της Ε.Ε στη «σκιά» του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία με επιδίωξη την απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Read Original