Δρομολόγια: Μια μικρή ανασκόπηση του 2022

1 year ago 83
 Μια μικρή ανασκόπηση του 2022

Φωτογραφία: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ

«Χιόνια πολλά». Τον Ιανουάριο, ένας χιονιάς έπιασε απροετοίμαστη μια ολόκληρη χώρα. Τυφλή οπαδική βία για «σώβρακα και φανέλες» στη Θεσσαλονίκη: ο Άλκης Καμπανός δολοφονείται από χούλιγκαν στη Χαριλάου. Η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία. Ο πλανήτης βιώνει τις συνέπειες της επισιτιστικής και ενεργειακής κρίσης. Η καταδίκη Λιγνάδη συνοδεύεται από την αποφυλάκισή του και ξεσηκώνει κύμα οργής. Αλλαγή σκυτάλης στον βρετανικό βασιλικό θρόνο. Μήπως τα ποσά από τα σκάνδαλα διαφθοράς χωρούν σε μία Κιβωτό; Τέλος, η ρομαφοβία εισάγεται στο θλιβερό λεξιλόγιο του 2022. Τουρνέ Ι – «Κόντυνες, ρε γιαγιά, ή είναι ιδέα μου;» ρωτάει η μικρή και η γιαγιά γελάει δυνατά. Τώρα έχουν αλλάξει οι ρόλοι. Τα εγγόνια ψηλώνουν και οι παππούδες κονταίνουν. Μυρωδιά λάχανου. Οι ντολμάδες βράζουν στριμωγμένοι στην κατσαρόλα. Πάνω στο τραπέζι της κουζίνας είναι αραδιασμένα τρία μπολ με κέρματα. Τα παιδιά της γειτονιάς παίρνουν περισσότερα απ’ ό,τι τα παιδιά του πάνω μαχαλά. Το ίδιο ίσχυε και για εμάς, του κάτω μαχαλά, όταν λέγαμε τα κάλαντα στον επάνω. «Δεν μας τα είπαν φέτος. Μόνο τα μικρά της Μαιρούλας και τα Ρωσάκια», λέει. Με χαϊδεύει την ώρα που λαγοκοιμάμαι, τα χέρια της είναι τραχιά και ροζιασμένα. Έτσι ορίζω τη χριστουγεννιάτικη στιγμή. 

Ο πληθυσμός του κόσμου ξεπέρασε τα οκτώ δισ., αλλά οι απώλειες είναι πάντα δύσκολες. «Αν βάλω ένα πρόσημο τύχης στη ζωή μου, θα σας πω ακόμα και τώρα ότι ήμουν τυχερός άνθρωπος»: Ο θάνατος του Ολυμπιονίκη του τάε κβον ντο Αλέξανδρου Νικολαΐδη συγκίνησε τους Έλληνες. Επίσης, η «Ντένη Μαρκορά» της Ντίνας Κώνστα, η «Ειρήνη Χαρίτου» της Μίνας Αδαμάκη, η Ειρήνη Παπά και ο «Χάγκριντ» Ρόμπι Κόλντρεϊν περνούν στην αιωνιότητα. Παρομοίως και ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Τουρνέ ΙΙ – Ψώνια της τελευταίας στιγμής στη Δράμα, η τροχαία σφυρίζει στις διασταυρώσεις που δεν έχουν φανάρια. Στα 2.232 μ. υψόμετρο του Φαλακρού το χιόνι είναι μια απάτη. Ποια χρονιά να ’ναι που τα φώτα της Ονειρούπολης ανάβουν ξανά στον Κήπο; Να ’ταν τότε που ο Όμορφος κόσμος του Αρναούτογλου έφερε την Καλομοίρα στο καρουζέλ της Πλατείας Ελευθερίας; Πώς μου φαίνεται τώρα. Δεν ξέρω, στις φλέβες κυλάει η νοοτροπία του Γκριντς. Τα μοναδικά ανοιχτά φαγάδικα γύρω από την Ονειρούπολη είναι οι πιτσαρίες. Οι ατομικές πίτσες εξαφανίζονται μόλις βγαίνουν από τον φούρνο. Τύφλα να ’χουν τα μελομακάρονα. Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, Κατερίνα Στεφανίδη, Ελίνα Τζένγκο και Μίλτος Τεντόγλου διακρίνονται στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου. Η ΑΕΚ μπαίνει στο νέο της σπίτι. Ο Πειραιάς έχει μετρό, σειρά της Θεσσαλονίκης. Η Γενιά Ζ γεμίζει Νέα Σμύρνη και Καυτανζόγλειο για τις ρίμες του ΛΕΞ.

Τα Μαγνητικά πεδία του Γ. Γούση φέρνουν κόσμο στα θερινά, ενώ τηλεοπτικά οι Σέρρες αποτελούν την πιο τρυφερή δουλειά του Γ. Καπουτζίδη και ο καλογυρισμένος Maestro του Χρ. Παπακαλιάτη παίρνει το εισιτήριο για Netflix. Τι έχουμε να ζήσουμε και το ’23;

Read Original