ΔΝΤ: Το 15% των χωρών χαμηλού εισοδήματος αντιμετωπίζουν κρίση  χρέους

1 year ago 50

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) καλεί τις πλούσιες χώρες-μέλη του να συνεισφέρουν σε ένα καταπίστευμα για τις φτωχότερες χώρες, το οποίο υπολείπεται δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ χρειάζεται περίπου 6,3 δισ. δολάρια για να επιτύχει τον στόχο συγκέντρωσης κεφαλαίων για το Poverty Reduction and Growth Trust, όπως έκανε γνωστό σε ανάρτησή της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Το Poverty Reduction and Growth Trust είναι το κύριο όχημα για την παροχή άτοκων δανείων στις χώρες με χαμηλό εισόδημα.

Η στήριξη εξασφαλίζεται με δύο τρόπους: μέσω δανείων που λαμβάνει το ΔΝΤ από τα πλούσια μέλη του (είναι συχνά πιο εύκολο να καλυφθούν) και μέσω επιδοτήσεων ή πόρων επιχορηγήσεων που προέρχονται από κεφάλαια από τους δημοσιονομικούς προϋπολογισμούς των χωρών ( είναι πιο δύσκολο να βρεθούν στην εποχή των υψηλών επιτοκίων και της βραδύτερης ανάπτυξης).

Το έλλειμμα προέρχεται από τη μεγαλύτερη ζήτηση για δανεισμό από τις χώρες που είναι σε πιο ευάλωτη θέση, από την άποψη του εξωτερικού τους χρέους, από την έναρξη της πανδημίας και μετά τον αντίκτυπο των υψηλών επιτοκίων.

«Μια αποτυχία εξασφάλισης αυτών των πόρων θα έθετε σε κίνδυνο την ικανότητα του ΔΝΤ να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη σε χώρες χαμηλού εισοδήματος καθώς επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν τις οικονομίες τους σε έναν κόσμο που επιρρεπή σε σοκ», είπε η Γκεοργκίεβα. «Το μήνυμα είναι σαφές: Η συμμετοχή μας πρέπει να ενισχύσει την υποστήριξη σε αυτές τις ευάλωτες χώρες».

Η Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι περίπου το 15% των χωρών χαμηλού εισοδήματος αντιμετωπίζουν ήδη κρίση  χρέους και ένα άλλο 45% αντιμετωπίζει υψηλά ευάλωτα χρέη. Καθώς τα παγκόσμια επιτόκια αυξάνονται, αυτό αυξάνει τους κινδύνους και περιορίζει τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Read Original