Σταθερό προβάδισμα 7,5 ποσοστιαίων μονάδων της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την πρόθεση ψήφου, καθώς και πολιτική υπεροχή του Κυρ. Μητσοτάκη συγκριτικά με τον Αλ. Τσίπρα σε μια σειρά από ποιοτικά χαρακτηριστικά παρουσιάζει πανελλαδική έρευνα της εταιρείας Pulse, η οποία πραγματοποιήθηκε για τοn ΣΚΑΪ τη χρονική περίοδο από 19 έως 23 Ιανουαρίου, με δείγμα 1.205 πολιτών.
Στο κρίσιμο για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, ζήτημα της προσέλκυσης του χώρου των κεντρώων εκλογέων, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να υπερέχει των προέδρων τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «ποιος από τους πολιτικούς αρχηγούς εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο», το 29% των ερωτηθέντων αναφέρει τον κ. Μητσοτάκη, το 22% τον κ. Τσίπρα και το 16% τον κ. Ανδρουλάκη. «Κανένας από τους τρεις», απαντούν 25 στους 100 πολίτες.
Σε δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ και στο ερώτημα σε ποιον θα δίνατε «μια δεύτερη ευκαιρία να κυβερνήσει ξανά», το 39% επιλέγει τον σημερινό πρωθυπουργό και το 32% τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Από τα αξιοσημείωτα ευρήματα της τωρινής έρευνας είναι εκείνο το οποίο προκύπτει ως απάντηση στην ερώτηση ως προς το σε ποιον εκ των δύο, Κυρ. Μητσοτάκη ή Αλ. Τσίπρα, που έχουν από μία πρωθυπουργική θητεία, θα προτιμούσαν οι ψηφοφόροι να έδιναν «μια δεύτερη ευκαιρία να κυβερνήσει ξανά»: το 39% των ερωτηθέντων φαίνεται να επιλέγει τον σημερινό πρωθυπουργό, το 32% τον σημερινό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το 22% απαντάει «κανέναν από τους δύο». Παράλληλα, στην κλασική ερώτηση για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, η ψαλίδα μεταξύ των δύο ανοίγει περισσότερο, καθώς το 38% δείχνει τον κ. Μητσοτάκη και το 27% τον κ. Τσίπρα. Πάντως, ένα ποσοστό 30% απαντά «κανένας από τους δύο».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού η αμέσως προσεχής εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής και οι συζητήσεις και τα σενάρια περί πιθανών σχημάτων κυβερνητικής συνεργασίας κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο, έχει και η μέτρηση της κοινής γνώμης σχετικά με το αν θα επιθυμούσε κυβέρνηση αυτοδύναμη ή συνεργασίας. Συνολικά, το 42% δείχνει τη Ν.Δ.: είτε ως αυτοδύναμη κυβέρνηση (το 31%) είτε ως κορμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας (11%). Αντιστοίχως, συνολικά σε ποσοστό 30% οι ερωτηθέντες απαντούν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εδώ μόνο το 12% κάνει λόγο για αυτοδυναμία, ενώ το 18% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. «Μεγάλο συνασπισμό», δηλαδή με τη συμμετοχή της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων, δηλώνει ότι επιθυμεί το 9% των ερωτηθέντων.
Τέλος, στην παράσταση νίκης προηγείται η Ν.Δ. του ΣΥΡΙΖΑ (58% έναντι 23%), ενώ στην πρόθεση ψήφου τα κόμματα εμφανίζονται να λαμβάνουν: 33,5% η Ν.Δ., 26% ο ΣΥΡΙΖΑ, 11% το ΠΑΣΟΚ, 6% το ΚΚΕ, 4% η Ελληνική Λύση και 2,5% το ΜέΡΑ25, ποσοστό που εμφανίζεται να λαμβάνει επίσης το κόμμα Κασιδιάρη.