Οι πολίτες της Βρετανίας φαίνεται ότι εμπιστεύονται περισσότερο την ΕΕ από ό,τι το κοινοβούλιο τους, ανατρέποντας ένα «θέσφατο» περίπου 30 ετών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ του Brexit, το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν εμπιστοσύνη στο κοινοβούλιο έχει υποχωρήσει κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 22%, την ίδια ώρα που υπήρξε αύξηση κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες στην εμπιστοσύνη προς το μπλοκ με έδρα τις Βρυξέλλες, στο 39%.
Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε επίσης από το 2017 έως το 2021.
Τα ευρήματα τα οποία προέρχονται από την Παγκόσμια Έρευνα Αξιών (WVS) που διερευνά την εμπιστοσύνη στους θεσμούς σε 24 κράτη από τον Καναδά έως τη Νότια Κορέα είναι πιθανό να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των υποστηρικτών της ανοικοδόμησης των δεσμών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.
Ο πρώην υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε ότι η αξιοσημείωτη μετατόπιση είναι πιθανότατα αποτέλεσμα μιας «δυσάρεστης κατάστασης στο κοινοβούλιο για το Brexit από τα τέλη του 2017, η οποία ήταν εντελώς αντιπαραγωγική».
«Η εμπιστοσύνη στο κοινοβούλιο έχει μειωθεί στο μισό από το 1990», δήλωσε ο καθηγητής Μπόμπι Ντάφι διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής στο King’s College του Λονδίνου, το οποίο ανέλυσε τα στοιχεία.
Τρία χρόνια μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Βρετανία δεν έχει ακόμη επωφεληθεί από όσα η διαδικασία αυτή ανέμενε να της φέρει στο πεδίο της οικονομίας της. Σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου εκείνου του εμπορίου και των επενδύσεων, υστερεί σε σύγκριση με τις ομολόγους της. Η Βρετανία αποχώρησε από την Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου 2020, αν και παρέμεινε στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση επί ακόμα 11 μήνες.
Το Brexit έχει επηρεάσει τις ροές ανθρώπων καθώς και το εμπόριο. Οι πολίτες της Ε.Ε. που είχαν προηγουμένως τη δυνατότητα να εργαστούν ή να σπουδάσουν στη Βρετανία, πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουν βίζα. Αυτό είχε αναπάντεχα αποτελέσματα: Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2022, οι πολίτες χωρών της Ε.Ε. αντιπροσώπευαν μόνο περίπου το ένα πέμπτο του συνόλου των ξένων εργαζομένων στη Βρετανία. Και πολλοί από αυτούς ήταν πρόσφυγες από την Ουκρανία.
Το 2015, αντιθέτως, οι πολίτες της Ε.Ε. αποτελούσαν ίσως το 50% των ξένων εργαζομένων στη Βρετανία, αν και μια αλλαγή στη μεθοδολογία για τον υπολογισμό των αριθμητικών στοιχείων το 2020 καθιστά δύσκολες τις συγκρίσεις.
Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν πια έξοδο από την Ε.Ε.
Tην ίδια ώρα μια Ευρωπαϊκή Κοινωνική Ερευνα (ESS), που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Σίτι του Λονδίνου, έδειξε ότι οι ερωτηθέντες Ευρωπαίοι πολίτες είχαν λιγότερες πιθανότητες να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ενωση σε περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, όπως στη Βρετανία το 2016, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian. Η τάση αυτή καταγράφηκε, με κάποιες αποκλίσεις, σε όλες τις χώρες της Ενωσης.
Τη μεγαλύτερη μείωση ποσοστού οπαδών ενός Finexit (την έξοδο της Φινλανδίας από την Ε.Ε.) κατέγραψε η Φινλανδία, όπου 28,6% των ερωτηθέντων υποστήριζαν το 2016-17 ότι επιθυμούσαν η χώρα τους να βγει από την Ενωση. Στην έρευνα του 2020-22, μόλις 15,4% των Φινλανδών δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν η χώρα τους να βρισκόταν εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποχώρηση της τάξης του 13,2%.
Αντίστοιχες εντυπωσιακές μετατοπίσεις της κοινής γνώμης στο θέμα της εξόδου από την Ε.Ε. μεταξύ 2016 και 2022 σημειώθηκαν σύμφωνα με την έρευνα και στην Ολλανδία (υποχώρηση του ποσοστού υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. κατά 9,5 ποσοστιαίες μονάδες), στην Πορτογαλία (μείωση 9,1%), στην Αυστρία (8,5%) και στη Γαλλία (8,3%), ενώ μικρότερη –αλλά στατιστικά ουσιώδη– μείωση κατέγραψε το ποσοστό στην Ουγγαρία (5,8%), στην Ισπανία και στη Σουηδία (4,6%) και στη Γερμανία (2,6%).
Πηγή: Guardian, Bloomberg
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr