ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Ήταν μια καλή μέρα η σημερινή για την επίδειξη διεθνούς αλληλεγγύης», ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την ολοκλήρωση της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών, που συνδιοργάνωσε η Κομισιόν με τη Σουηδία, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, για την παροχή βοήθειας στις πληγείσες από τους σεισμούς περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας.
«Ξεπεράστηκαν οι προσδοκίες μας», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν στη σχετική συνέντευξη Τύπου, καθώς η Διάσκεψη κατόρθωσε τελικά να συγκεντρώσει 7 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, η ΕΕ θα προσφέρει 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, τα υπόλοιπα θα δοθούν από διεθνείς δωρητές, ενώ 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ θα δοθεί από την ίδια την Κομισιόν και 500 εκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Το πιο σημαντικό, όπως ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι να βοηθήσει η ΕΕ την Τουρκία με την εμπειρία και την τεχνογνωσία της να ανοικοδομηθεί δίνοντας προτεραιότητα στο χτίσιμο σχολείων, αλλά και γερών ασφαλών κατοικιών.
Αναφορικά με τη Συρία, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι θα δοθούν συνολικά 908 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 108 εκατομμύρια από την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ λόγω του πολέμου που μαίνεται από το 2011. Παρ΄ όλα αυτά η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η σημερινή Διάσκεψη είναι μόνο η αρχή, καθώς στα μέσα Ιουνίου (14-15/06) θα συγκληθεί η 7η Διάσκεψη για το μέλλον της Συρίας, όπου βασικό θέμα θα είναι το πολιτικό μέλλον της χώρας αλλά και η συγκέντρωση περισσότερων χρημάτων για την ανοικοδόμηση της.
Ερωτηθείσα αν ανοίγει σήμερα ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι «η σημερινή μέρα είναι ένα σημαντικό βήμα» στις σχέσεις των δύο πλευρών, υπενθύμισε ότι η Ευρώπη έχει καθήκον να δείχνει αλληλεγγύη και δήλωσε βέβαιη ότι εάν είχε συμβεί ένα τόσο τραγικό γεγονός και σε ευρωπαϊκό έδαφος, «οι Τούρκοι εταίροι μας θα είχαν συνδράμει εξίσου».
Από την πλευρά του, ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον τόνισε ότι «σήμερα περάσαμε από τα λόγια συμπαράστασης και συλλυπητηρίων στην πράξη». Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Τουρκίας έναντι της προοπτικής ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Κρίστερσον είπε πως «σεβόμαστε τις αποφάσεις» της Άγκυρας, γνωρίζαμε ότι κάθε κράτος – μέλος από τα 30 συνολικά της συμμαχίας «θα έπρεπε να λάβει τη δική του ανεξάρτητη απόφαση». Εξάλλου δήλωσε ότι η χώρα του θα είναι ήδη πιο ασφαλής, όπως και η ευρύτερη περιοχή, εάν η Φινλανδία προηγηθεί με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ενώ προσέθεσε ότι η κυβέρνησή του είχε προετοιμαστεί και για αυτό το ενδεχόμενο και πως «δεν αποτελεί έκπληξη».
Να σημειωθεί πως στη σημερινή Διάσκεψη η Ελλάδα προσέφερε 5 εκατομμύρια ευρώ.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr