Το 2019 ο Μαρσέλ Πιερ Πολ Μμπίντα ήρθε στην Ελλάδα ως πρόσφυγας από το Καμερούν. Για τρία χρόνια δεν δούλευε. Δεν ήξερε πώς να ψάξει για δουλειά, πού να ρωτήσει, με ποιον να μιλήσει, μέχρι που πέρυσι ένας φίλος τού μίλησε για το κέντρο ένταξης προσφύγων στην ελληνική αγορά εργασίας Adama, που δημιούργησαν οι οργανώσεις Catholic Relief Services (CRS) και Caritas Hellas, με την υποστήριξη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Γράφτηκε στο κέντρο, έμαθε να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο, έφτιαξε το βιογραφικό του. Σήμερα εργάζεται στην εταιρεία πλαστικών Flexopack. «Οταν έφθασα στην Ελλάδα πριν από τέσσερα χρόνια, το κέντρο δεν υπήρχε – αν υπήρχε, ίσως δεν θα είχα περάσει χρόνια χωρίς να δουλεύω», δήλωσε ο κ. Μμπίντα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Οι πρόσφυγες στον χώρο εργασίας: μια ευκαιρία win-win για τους πρόσφυγες, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία».
Η εκδήλωση, την οποία οργάνωσε η Υπατη Αρμοστεία, έλαβε χώρα τη Δευτέρα στην Τεχνόπολη και είχε διττό σκοπό. Πρώτον, κατά τη διάρκειά της ανακοινώθηκε η ίδρυση της διαδικτυακής πλατφόρμας Adama Job Center, η οποία δημιουργήθηκε για να φέρνει σε επαφή πρόσφυγες που αναζητούν δουλειά και εργοδότες. Μέσα στο 2022 το κέντρο Adama πρόσφερε υπηρεσίες, όπως career coaching, σε 1.005 πρόσφυγες. Μέσω του κέντρου, 150 πρόσφυγες υπέγραψαν συμβόλαια με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, ενώ 437 έκαναν συνέντευξη για δουλειά. «Στόχος μας είναι αφενός να βελτιώσουμε την προσβασιμότητα των προσφύγων στην ελληνική αγορά εργασίας και αφετέρου να διευκολύνουμε τους εργοδότες να προσεγγίσουν ένα νέο δυνητικό εργατικό δυναμικό, μέσω του οποίου θα μπορούσαν να καλύψουν τις εργασιακές ανάγκες τους και να δημιουργήσουν ένα πιο συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον», δηλώνει η αντιπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Μαρία Κλάρα Μάρτιν. Αυτός ήταν ο δεύτερος στόχος της εκδήλωσης: απευθυνόμενοι σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, να τους εξηγήσουν γιατί είναι προς όφελος όλων να προσλάβουν πρόσφυγες. «Οι πρόσφυγες δεν αφήνουν πίσω τις δυνατότητες και τις δεξιότητές τους», είπε, τονίζοντας πως αυτό είναι κάτι που η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει, εξ ου και η εθνική στρατηγική για την ένταξή τους.
«Αυτά τα θέματα είναι στην καρδιά μου», δήλωσε ο Τζορτζ Τσούνης, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο οποίος παρέκκλινε σημαντικά από τον προγραμματισμένο λόγο του και τόνισε ότι επιλέγουμε να κρατάμε αυτούς τους ανθρώπους στις σκιές – μια διαφωτισμένη κοινωνία, είπε, θα τους έκανε κομμάτι της. «Θα έπρεπε να τους κάνουμε όλους να νιώθουν καλοδεχούμενοι», ανέφερε ο πρέσβης, συμπληρώνοντας πως ο ίδιος είναι γιος δύο μεταναστών. «Δεν ήθελαν να φύγουν από τα σπίτια τους», είπε για τους πρόσφυγες, «το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κατανοήσουμε τον γολγοθά τους και να τους βοηθήσουμε». Πέραν του ότι οι άνθρωποι πρέπει να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον, σημείωσε πως οι σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα που εντοπίζονται σε τομείς όπως ο αγροτικός ή ο τουρισμός θα μπορούσαν να καλυφθούν από πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον Τζόρντι Πασόλα, επικεφαλής για τις συνεργασίες της Υπατης Αρμοστείας με τον ιδιωτικό τομέα στην Ευρώπη, η Υπατη Αρμοστεία συνεργάζεται ήδη με εταιρείες όπως οι IKEA, Uniqlo, Vodafone και Uber, μεταξύ άλλων.
Εναυσμα ο πόλεμος
Μιλώντας στην «Κ», η Παυλίνα Πενλίδη, από τον όμιλο Mitsis Hotels, εξηγεί πως ήθελαν να βοηθήσουν τόσο την τοπική κοινωνία όσο και τις προσπάθειες των φορέων που ασχολούνταν με το προσφυγικό – το έναυσμα για να το κάνουν ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Σε συνδυασμό με την ανάγκη για ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα του τουρισμού που όλοι γνωρίζουμε, ήρθαμε σε επαφή με διάφορους οργανισμούς και δομές προσφύγων καταφέρνοντας να ενσωματώσουμε όχι μόνο Ουκρανούς πρόσφυγες αλλά και πρόσφυγες από την Γκάνα, τη Σιέρα Λεόνε, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη και άλλες περιοχές», αναφέρει. «Είμαστε όχι μόνο χαρούμενοι αλλά και υπερήφανοι, καθώς από τον περασμένο Μάρτιο έχουμε προσθέσει στην οικογένεια του ομίλου Mitsis περισσότερους από 100 πρόσφυγες, σε διάφορες θέσεις εργασίας των 19 ξενοδοχείων μας», δηλώνει, τονίζοντας πως φέτος θέλουν να προσφέρουν εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους πρόσφυγες, αλλά και να εντάξουν ακόμη περισσότερους ως εργαζομένους στον όμιλό τους. Είναι, όπως όλοι επανέλαβαν το βράδυ της Δευτέρας, μια κατάσταση win-win.