Διαπραγματεύσεις με Κομισιόν για το σχήμα Green Pool- Στήριξη για φθηνό ρεύμα από ΑΠΕ στις βιομηχανίες

1 year ago 64

«Ρεύμα» φαίνεται να παίρνει το σχήμα στήριξης Green Pool που έχει έως στόχο να βοηθήσει τις ενεργοβόρες βιομηχανίες να καλύπτουν σημαντικό μέρος των αναγκών τους με ρεύμα από ΑΠΕ σε ανταγωνιστικές τιμές και έχει προκοινοποιηθεί στην Κομισιόν από τον περασμένο Μάιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  πολύ πρόσφατα ολοκληρώθηκε ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ του  Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των αρμόδιων υπηρεσιών της Κομισιόν (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού).

Πηγές με γνώση του θέματος εκτιμούν ότι είναι εφικτή η τελική έγκριση από την DG COMP μέχρι το καλοκαίρι -ώστε να μπει στην «πρίζα» από τις αρχές του 2024. Πολλώ δε μάλλον με δεδομένο ότι το Green Pool ενθαρρύνει την ανάπτυξη των «πράσινων» μακροχρόνιων διμερών συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και τελικών καταναλωτών (PPA),  κάτι που αποτελεί πλέον προτεραιότητα των Βρυξελλών όπως φαίνεται και από τις προτάσεις για την μεταρρύθμιση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημειώνεται ότι στις αρχές του έτους όλοι οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι απέστειλαν κοινή επιστολή στην κυβέρνηση για την ανάγκη επίσπευσης της έγκρισης του Green Pool,  σε συνέχεια της δέσμευσης που είχε αναλάβει ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας -μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ στα τέλη του 2022- ότι θα ζητήσει από την DG COMP και την αρμόδια Επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ να εγκρίνει το σχήμα το ταχύτερο δυνατό.

Βασικό στοιχείο της ελληνικής πρότασης είναι να υπάρχει ενίσχυση του λεγόμενου shaping and balancing cost, δηλαδή του κόστους που προκύπτει αφενός για την ευθυγράμμιση της στοχαστικής παραγωγής των ΑΠΕ (τα αιολικά πάρκα παράγουν ενέργεια όταν φυσάει και οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί όταν έχει ηλιοφάνεια), με το προφίλ κατανάλωσης ενέργειας των βιομηχανιών, πολλές εκ των οποίων λειτουργούν σε 24ωρη βάση (shaping cost) αφετέρου για την «εξισορρόπηση» αυτής της παραγωγής όταν η παραγόμενη πράσινη ενέργεια αποκλίνει από αυτήν που δηλώνει ο παραγωγός ΑΠΕ στο Σύστημα (balancing cost).

Ο τελευταίος κύκλος επαφών  μεταξύ ΥΠΕΝ και Κομισιόν πραγματοποιείται ενώ αρχίζει να φαίνεται στον ορίζοντα το πρώτο   «κύμα» συμφωνιών ανάμεσα σε μεγάλους εγχώριους βιομηχανικούς καταναλωτές με παραγωγούς ΑΠΕ, για την υπογραφή «πράσινων» PPA, σε συνέχεια και της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης για τροποποίηση στην εφαρμογή των πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά που ενθαρρύνει την σύναψη PPA  με φυσική παράδοση. Όπως είναι γνωστό, στην παρούσα φάση βρίσκονται σε ώριμη φάση οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΗ από τη μια μεριά και τους ομίλους Βιοχάλκο και ΤΙΤΑΝ από την άλλη για υπογραφή PPA. Αν και σε πρώτη φάση οι συμφωνίες αφορούν την αγοραπωλησία ηλεκτρικής ενέργειας που θα προέρχεται από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, σε περίπου  δυο χρόνια η ΔΕΗ θα παρέχει στις βιομηχανίες ρεύμα αποκλειστικά από ΑΠΕ. Έτσι, τα συμβόλαια θα εξελιχθούν σε «πράσινα» PPAs, τα οποία θα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Green Pool.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του σχήματος -το 2024-  θα είναι περιορισμένοι οι όγκοι της ηλεκτροπαραγωγής που θα προμηθεύονται οι βιομηχανίες μέσω «πράσινων» PPAs. Οπότε ο σχεδιασμός προβλέπει την λειτουργία του Green Pool  να λειτουργήσει πιλοτικά το 2024, ενόψει της περαιτέρω διεύρυνσης τα επόμενα χρόνια των ενεργοβόρων βιομηχανιών που θα καλύπτονται από «πράσινο» ρεύμα.

Στόχος του Green Pool είναι να διασφαλίζει πως οι βιομηχανίες θα προμηθεύονται ρεύμα σε σταθερή βάση, δηλαδή στα χρονικά διαστήματα που βρίσκονται σε λειτουργία και έχουν κατανάλωση.  Αυτό είναι απαραίτητο, καθώς η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή είναι στοχαστική, αφού για παράδειγμα τα αιολικά πάρκα δεν παράγουν ρεύμα σε συνθήκες άπνοιας και τα φωτοβολταϊκά τη νύχτα.  Εκτός από την τιμή στην οποία θα συμφωνηθεί ένα «πράσινο» PPA, στα έξοδα μίας βιομηχανίας για τις «πράσινες» κιλοβατώρες που χρησιμοποιεί προστίθεται και το κόστος προσαρμογής της παραγωγής από ΑΠΕ στο προφίλ κατανάλωσής της (φορτίο βάσης). Επομένως, το Green Pool “καλείται»  να διασφαλίσει πως αυτό το κόστος προσαρμογής θα παραμείνει σε προσιτά επίπεδα τα επόμενα χρόνια, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, το Green Pool προβλέπει τη δημιουργία φορέα (aggregator) που θα συνάπτει  διμερή συμβόλαια με τους παραγωγούς ΑΠΕ και θα διασφαλίζει  ότι θα προμηθεύει ρεύμα στις βιομηχανίες σύμφωνα με το προφίλ κατανάλωσής τους, αναλαμβάνοντας τα κόστη διαμόρφωσης της ενέργειας αυτής σε φορτίο βάσης προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες των βιομηχανιών.

Ο φορέας αυτός θα επιλέγεται μέσα από ανταγωνιστική διαδικασία στη βάση της χαμηλότερης προσφοράς για να αναλάβει αυτό το κόστος «εξομάλυνσης» της πράσινης ηλεκτροπαραγωγής. Η κρατική ενίσχυση αφορά στην κάλυψη σημαντικού μέρους του κόστους που θα προκύπτει από τις αγοραπωλησίες ηλεκτρισμού από τον φορέα, ώστε να προσαρμόσει την παραγωγή των ΑΠΕ  στην κατανάλωση των βιομηχανιών.

Όπως εξηγούν πηγές με γνώση του θέματος, «Το Green Pool είναι ένα εργαλείο που μπορεί να συμβάλλει στην ταχεία απορρόφηση πράσινης ηλεκτροπαραγωγής από τις βιομηχανίες, με δεδομένο πως η παραγωγή των φωτοβολταϊκών πάρκων περιορίζεται σε 5-6ώρες/ημέρα, ενώ οι βιομηχανίες λειτουργούν όλο το 24ωρο. Οπότε υπάρχει ο κίνδυνος οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά το μεσημέρι να είναι πολύ χαμηλότερες ως προς τις τιμές τις υπόλοιπες ώρες και δευτερευόντως ως προς τη συμφωνημένη τιμή αγοράς του PPA.  Αυτό ακριβώς το ρίσκο έρχεται να αντιμετωπιστεί με το νέο αυτό εργαλείο που θα επιτρέψει στις βιομηχανίες να προμηθευτούν ρεύμα μέσω PPAs σε ανταγωνιστικό κόστος».

Read Original