Deutsche Bank: Καθαρά κέρδη 1,158 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους

1 year ago 50

Καθαρά κέρδη ύψους 1,158 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Deutsche Bank για το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τη γερμανική τράπεζα να καταγράφει κέρδη για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα, μετά την ολοκλήρωση ενός διευρυμένου σχεδίου αναδιάρθρωσης που ξεκίνησε το 2019 με στόχο τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της κερδοφορίας.

Η ανακοίνωση έρχεται την ώρα που στην αγορά επικρατεί αναστάτωση που εντείνει τις ανησυχίες για παγκόσμια τραπεζική κρίση.

Το μέρισμα στους μετόχους ήταν πάνω από την πρόβλεψη των οικονομολόγων του Reuters για 864,54 δισ. ευρώ, και πάνω από τα 1,06 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2022.

«Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου μας καταδεικνύουν τη συνάφεια της στρατηγικής μας Global Hausbank για τους πελάτες μας και υπογραμμίζουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη ή την υπέρβαση των στόχων μας για το 2025», δήλωσε ο CEO της τράπεζας, Κρίστιαν Σούινγκ.  «Στοχεύουμε να επιταχύνουμε την εφαρμογή της στρατηγικής μας μέσω μιας σειράς μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα: αύξηση των φιλοδοξιών μας για λειτουργική αποτελεσματικότητα, ενίσχυση της αποδοτικότητας κεφαλαίου για να αυξήσουμε τις αποδόσεις και να υποστηρίξουμε τα μερίσματα των μετόχων και να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες για να ξεπεράσουμε τους στόχους μας για αύξηση των εσόδων».

Ωστόσο, η έκθεση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου στα 592 δισ. ευρώ, από 621,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022. Η γερμανική τράπεζα απέδωσε την πτώση στον αυξημένο ανταγωνισμό τιμών, την ομαλοποίηση από τα αυξημένα επίπεδα των δύο προηγουμένων τριμήνων και την αστάθεια της αγοράς στο τέλος του τριμήνου.

Όσον αφορά τα καθαρά έσοδα από τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, ανήλθαν σε 2 δισ. για το τρίμηνο, και ήταν αυξημένα κατά 35% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, «άγγιξαν» το υψηλότερο τριμηνιαίο ποσοστό από την έναρξη του προγράμματος μετασχηματισμού της. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν ο κύριος μοχλός, σημειώνοντας αύξηση 71%.

Ωστόσο, η γερμανική τράπεζα αναφέρθηκε επίσης σε περικοπές θέσεων εργασίας για το προσωπικό που δεν έχει άμεση επαφή με πελάτες και ανέφερε μια πιο απότομη από την αναμενόμενη πτώση 19% σε ετήσια βάση στα έσοδα της επενδυτικής τράπεζας.

«Η τράπεζα εφαρμόζει επί του παρόντος πρόσθετα μέτρα αποτελεσματικότητας σε όλο το front office και τις υποδομές», ανέφερε. «Αυτές περιλαμβάνουν αυστηρούς περιορισμούς στις προσλήψεις σε περιοχές που δεν σχετίζονται με πελάτες, εστιασμένες μειώσεις στα επίπεδα διαχείρισης, εξορθολογισμό της πλατφόρμας στεγαστικών δανείων και περαιτέρω συρρίκνωση του τεχνολογικού κέντρου στη Ρωσία».

Με πληροφορίες από CNBC

Read Original