Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της επιβράδυνσης της ανάπτυξης της Ελλάδας καθώς και η «εδραίωση» της πτωτικής τροχιάς του δείκτη του ελληνικού χρέους αποτελούν για τους οίκους αξιολόγησης S&P και Fitch τις σημαντικότερες προκλήσεις για την αξιολόγηση της χώρας στον δρόμο για την επενδυτική βαθμίδα, παρά οι εκλογές. Αν και η εκλογική διαδικασία θέτει κάποιες αβεβαιότητες βραχυπρόθεσμα, καθώς εκτιμάται ότι οι διπλές κάλπες θα καθυστερήσουν τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, και οι δύο οίκοι εκτιμούν πως η επόμενη κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές. Σε νέα της έκθεση η S&P –ο οίκος στον οποίο εναποθέτουν αρκετές ελπίδες ότι θα είναι ο πρώτος που θα δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα– τονίζει πως η ελληνική οικονομία θα επιβραδυνθεί καταγράφοντας ανάπτυξη στο 1,4% φέτος, υπεραποδίδοντας ωστόσο του μέσου όρου της Ευρωζώνης χάρη στον ισχυρό τουριστικό τομέα και στο σχετικά μικρό ποσοστό των ευαίσθητων στην ενέργεια και στα επιτόκια κλάδων στην οικονομία της.
Πάντως, όπως τονίζει, θα παραμείνει εκτεθειμένη στις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες. Κατά την S&P, οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις περιλαμβάνουν τον τρόπο αντιστάθμισης της αρνητικής επίπτωσης στην ανάπτυξη από τη συρρίκνωση του πληθυσμού με την αύξηση της εργασιακής δραστηριότητας στην οικονομία, καθώς και τη συνέχιση της μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος εν μέσω της οικονομικής επιβράδυνσης.
Βραχυπρόθεσμα εκτιμά πως, αν και η επιβράδυνση και οι πιθανές πρόσθετες πιέσεις στις κρατικές δαπάνες ενόψει των γενικών εκλογών ενδέχεται να εμποδίσουν την ικανότητα της κυβέρνησης να επιτύχει τον στόχο του δημοσιονομικού ισοζυγίου, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί περαιτέρω φέτος, τοποθετώντας το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σε μια ευδιάκριτη πτωτική τροχιά.
Ειδικά για τις εκλογές αναφέρει ότι δεν υπάρχει ανησυχία σχετικά με το αποτέλεσμα, καθώς εκτιμά πως «τα συνεχιζόμενα προγράμματα που σχετίζονται με την ελάφρυνση του χρέους και την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, καθώς και τα διαθέσιμα κεφάλαια του Ταμείου Ανάπτυξης, θα ενθαρρύνουν την επόμενη κυβέρνηση να συνεχίσει την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Από την πλευρά της η Fitch επανέλαβε σε παρουσίαση για την ελληνική οικονομία, έπειτα από την πρόσφατη αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, πως αν και ο εκλογικός κύκλος είναι πιθανό να είναι μακρύς, μειώνοντας το πεδίο εφαρμογής της πολιτικής για φέτος, οι απότομες αλλαγές πολιτικής είναι απίθανες ακόμη και αν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης. Οπως τόνισε ο επικεφαλής των αξιολογήσεων του οίκου για την Ελλάδα, Αλεξ Μουσκατέλι, «οι εκλογές από μόνες τους δεν αποτελούν εμπόδιο για μια θετική κίνηση αξιολόγησης». Ωστόσο πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο –και άρα η επενδυτική βαθμίδα– δεν είναι πιθανό στο αμέσως επόμενο διάστημα. «Οι προοπτικές που θέτουμε στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας είναι σταθερές και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω αναβάθμιση στο πολύ βραχυπρόθεσμο διάστημα», εξήγησε.