Δείτε την πρώτη εκτόξευση του Falcon 9 της SpaceX για το 2023!

1 year ago 145

Κατά την πρώτη εκτόξευση της SpaceX το 2023, το Falcon 9 έγραψε ιστορία, επιτυγχάνοντας το ρεκόρ της 15ης πτήσης του!

Ο καταπληκτικός, ουρανοκατέβατος πύραυλος Falcon 9 της SpaceX εκτοξεύτηκε σήμερα (3 Ιανουαρίου) στον καταγάλανο πρωινό ουρανό από τον διαστημικό σταθμό Cape Canaveral στη Φλόριντα, μεταφέροντας τον εκπληκτικό αριθμό των 114 δορυφόρων – γεγονός που καθιστά την αποστολή αυτή δεύτερη μετά από μία άλλη για τα περισσότερα διαστημικά σκάφη που έχουν εκτοξευθεί ποτέ ταυτόχρονα! Η εκτόξευση ήταν επιτυχής χάρη στην απίστευτη μηχανική και το σχεδιασμό του Falcon 9, καθώς και στην αφοσίωση της SpaceX στην καινοτομία στην εξερεύνηση του διαστήματος 

Advertisement

Η σημερινή αποστολή, που ονομάστηκε Transporter-6, ήταν ένα αξιοσημείωτο γεγονός για περισσότερους από έναν λόγους. Το πρώτο στάδιο του Falcon 9 έχει χρησιμοποιηθεί 15 φορές τώρα και ισοφαρίζει το ρεκόρ που είχε σημειώσει η SpaceX μόλις τον περασμένο μήνα! Είναι επίσης η 200ή πτήση της SpaceX και η 161η επιτυχής προσγείωση πυραύλου. Σαφώς, το κατόρθωμα αυτό αποδεικνύει περαιτέρω όχι μόνο πόσο μακριά έχει φτάσει η αεροδιαστημική τεχνολογία αλλά και την ικανότητά μας να επαναχρησιμοποιούμε πυραύλους στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Ακριβώς στις 9:56 π.μ. EST (1456 GMT), ο πύραυλος SpaceX Falcon-9 εκτοξεύτηκε, ξεκινώντας το Transporter-6, που είναι η έκτη αποστολή τους ειδικά σχεδιασμένη για μικρούς δορυφόρους. Τα 114 φορτία που βρίσκονται στο σκάφος περιλαμβάνουν “cubesats, microsats, picosats και τροχιακά οχήματα μεταφοράς διαστημοπλοίων που θα απελευθερωθούν αργότερα”, όπως δηλώνεται στην περιγραφή της αποστολής της SpaceX.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καταιγιστικές εξελίξεις για τον Alexander Vinnik

SecNewsTV 1 Αυγούστου, 7:56 πμ

12o Infocom Security 2022 - Παρουσιάσεις και συνεντεύξεις

SecNewsTV 7 Ιουλίου, 10:27 μμ

Ζωη Κωνσταντοπούλου: Εξελίξεις στο ΣΤΕ για τον Mr Bitcoin

SecNewsTV 18 Μαΐου, 1:06 μμ

Giannis Andreou LIVE : Crypto, NFT, Metaverse προβλέψεις

SecNewsTV 3 Μαρτίου, 12:57 πμ

LIVE: GoldDigger credential detection & PinataHub platform

SecNewsTV 29 Ιανουαρίου, 1:24 πμ

LIVE : SocialTruth project - Το σύστημα εντοπισμού fake news

SecNewsTV 1 Οκτωβρίου, 12:54 πμ

Δείτε επίσης: Πεντάγωνο UFO: Οι αναφορές για εξωγήινους δεν έχουν επιβεβαιωθεί

Συνολικά τριάντα έξι CubeSats, που αναφέρονται ως “SuperDoves”, αναπτύχθηκαν από την Planet, μια εταιρεία του Σαν Φρανσίσκο. Αυτοί οι δορυφόροι παρατήρησης της Γης δεν είναι μεγαλύτεροι από μια φρατζόλα ψωμί και έχουν φέρει επανάσταση στην κατανόηση του πλανήτη μας!

Με το Transporter-6 εκτοξεύονται έξι δορυφόροι για την Spire Global με έδρα τη Βιρτζίνια, καθώς και ο EOS SAT-1 – το πρώτο διαστημικό σκάφος ενός αστερισμού επτά δορυφόρων που αναπτύχθηκε από την EOS Data Analytics (EOSDA) και είναι προσανατολισμένος στη γεωργία.

Δείτε την πρώτη εκτόξευση του Falcon 9 της SpaceX για το 2023!Δείτε την πρώτη εκτόξευση του Falcon 9 της SpaceX για το 2023!

Εφόσον όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το δίκτυο EOSDA θα είναι πλήρως λειτουργικό έως το 2025 και θα χρησιμοποιεί τα δεδομένα του για την εξερεύνηση των γεωργικών εκτάσεων και των δασών σε όλο τον κόσμο. Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούν στη συνέχεια να αξιοποιηθούν για να βοηθήσουν τους πελάτες στην παρακολούθηση της ανάπτυξης των καλλιεργειών, στη διασφάλιση της υγείας τους, στη χρήση βιώσιμων πρακτικών – για να αναφέρουμε μόνο μερικά από αυτά. Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, παρέχει αμέτρητες εφαρμογές που ωφελούν τον κόσμο μας!

Ο Artiom Anisimov, διευθύνων σύμβουλος της EOSDA, δήλωσε ότι η εκτόξευση αυτή εγκαινιάζει επαναστατικές ευκαιρίες για τις δορυφορικές τεχνολογίες που θα μεταμορφώσουν τη γεωργική βιομηχανία. Η EOSDA θα αξιοποιήσει τα ιδιόκτητα σύνολα δεδομένων για να προσφέρει ακριβέστερες και πληρέστερες πληροφορίες τόσο για τους πελάτες της όσο και για τους συνεργάτες της.

Μετά από μόλις 2,5 λεπτά πτήσης, το Falcon 9 χωρίστηκε σε δύο στάδια που άρχισαν να επιστρέφουν στη Γη – έξι λεπτά αργότερα ο εκτοξευτής προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Cape Canaveral.

Η SpaceX έχει χρησιμοποιήσει το πρώτο στάδιο Falcon 9 για πλήθος αποστολών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τους δορυφόρους διαδικτύου Starlink, τις εκτοξεύσεις Transporter-2 και άλλες εμπορικές δορυφορικές πτήσεις. Συνολικά η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει 10 διαφορετικές αποστολές με αυτή την τεχνολογία!

Καθώς το ανώτερο στάδιο του Falcon 9 εκτόξευε τα πολυάριθμα φορτία του στο διάστημα, οι αρχικοί 114 δορυφόροι επρόκειτο να αναπτυχθούν περίπου 58,5 λεπτά μετά την εκτόξευση. Τέλος, ο EOS SAT-1 θα αποκολλούνταν από τον πύραυλο περίπου 33 λεπτά αργότερα ή 91 λεπτά από την απογείωση.

Δείτε επίσης: Νερό στο φεγγάρι; Δοκιμές εξαγωγής νερού από σεληνιακά πετρώματα

Η SpaceX σκόπευε να εκτοξεύσει τους δορυφόρους Transporter-6 σε 82 ξεχωριστές εκτοξεύσεις, αλλά, σύμφωνα με τον μηχανικό επιχειρήσεων της SpaceX Sivan Bharadvaj κατά τη διάρκεια του ζωντανού σχολιασμού, κατάφεραν να επιβεβαιώσουν μόνο 77 από αυτούς. Οι εκτοξεύσεις μικρών δορυφόρων είναι γενικά πιο δύσκολες, καθώς ορισμένοι μπορεί να έρθουν κοντά ο ένας στον άλλο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επιβεβαίωση σε πραγματικό χρόνο. Η εταιρεία θα παράσχει σύντομα περισσότερες ενημερώσεις σχετικά με τις υπόλοιπες εκτοξεύσεις μέσω των λογαριασμών της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε την πρώτη εκτόξευση του Falcon 9 της SpaceX για το 2023!Δείτε την πρώτη εκτόξευση του Falcon 9 της SpaceX για το 2023!

Παρά το γεγονός ότι το Transporter-6 γέμισε ασφυκτικά, δεν κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ του Transporter-1 της SpaceX με 143 δορυφόρους που εκτοξεύτηκαν σε τροχιά τον Ιανουάριο του 2021.

Αργότερα αυτό το Σαββατοκύριακο, ο τελευταίος πύραυλος Falcon 9 είναι έτοιμος να εκτοξευθεί από το Cape Canaveral Space Force Station και να παραδώσει έναν ακόμη γύρο δορυφόρων OneWeb σε τροχιά. Στο Kennedy Space Center, εν τω μεταξύ, ένας πύραυλος SpaceX Falcon Heavy θα απογειωθεί με την αποστολή USSF-67: μια σειρά από αμυντικά φορτία γύρω στις 10 Ιανουαρίου.

Σε αυτή την αποστολή, δύο εκτοξευτήρες πρώτου σταδίου Falcon 9 θα φτάσουν σχεδόν ταυτόχρονα στο έδαφος στις ζώνες προσγείωσης 1 και 2 του Cape Canaveral.

Πηγή: space.com

Read Original