Δανειολήπτες: «Έκρηξη» των αιτήσεων βεβαίωσης ευαλωτότητας

1 year ago 61

Μεγάλη άνοδο παρουσίασαν οι αιτήσεις για τη βεβαίωση ευαλωτότητας, οι οποίες έφθασαν τις 25.000 και έχουν κατατεθεί στη σχετική πλατφόρμα από την 1η Φεβρουαρίου.

Τη συγκεκριμένη ημερομηνία ανακοινώθηκε ότι μπαίνει σε φάση υλοποίησης το πρόγραμμα επιδότησης της μισής επιβάρυνσης των ενήμερων στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου από τις τράπεζες.

Η βεβαίωση ευαλωτότητας θεωρείται απαραίτητη για την υπαγωγή και στο ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας δανειοληπτών για εκείνους που βρίσκονται κοντά στον πλειστηριασμό α’ κατοικίας. Πρόκειται για την ομάδα εκείνη που το κράτος δίνει στις τράπεζες την επιδότησή του έως ότου δημιουργηθεί ο φορέας που θα διαχειριστεί τα ακίνητά τους. Όμως η ραγδαία αύξηση των αιτήσεων εκτιμάται πως αφορά τους συνεπείς ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι παρουσιάζουν αδυναμία πληρωμής της δόσης τους λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, το ενδιαφέρον για το ενδιάμεσο πρόγραμμα είναι σχεδόν ανύπαρκτο, καθώς μόλις 52 έχουν υπαχθεί άλλες 130 αιτήσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ εκδόθηκε η σχετική ΚΥΑ ώστε να ξεκινήσει η καταβολή της επιδότησης της δόσης του δανείου τους μέχρι να συσταθεί ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Έως ότου πάντως δημιουργηθεί ο Φορέας -οι διαδικασίες λαμβάνουν παρατάσεις θα παραταθεί και το ενδιάμεσο πρόγραμμα των ευάλωτων (αυτό δηλαδή που το κράτος πληρώνει στις τράπεζες την επιδότησή τους).

Σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις επιδόσεις του μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου, ο αριθμός των αιτήσεων συνεχίζει να κινείται ανοδικά -2.495 τον Φεβρουάριο έναντι 2.123 τον Ιανουάριο-, ωστόσο ο αριθμός των οριστικών υποβολών παρέμεινε στα ίδια επίπεδα (1.011 τον Φεβρουάριο έναντι 1.031 τον Ιανουάριο). Με βάση τα πρόσφατα στατιστικά, το 73% των οφειλών, ύψους 20,3 δισ. ευρώ, αφορά φυσικά πρόσωπα. Η πλειονότητα των οφειλών (79%) είναι προς χρηματοδοτικούς φορείς. Οι οφειλές που ξεπερνούν το ένα εκατ. ευρώ συγκεντρώνουν το 65% (18,0 δισ.) των συνολικών οφειλών και αποτελούν το 10% (4,9 χιλ.) των αιτήσεων.

Το 90% (24,9 δισ.) των συνολικών οφειλών δεν είναι ενήμερο, βρίσκεται δηλαδή σε στάδιο καθυστέρησης ή καταγγελίας.

Τα πιθανά σενάρια

Σύμφωνα με τα στοιχεία του εξωδικαστικού, το 21,8% είναι το μέσο ποσοστό διαγραφής για οφειλές προς Δημόσιο και το 31,8% για οφειλές προς τους χρηματοδοτικούς φορείς. Το 40% (512 εκατ. ευρώ) των ρυθμίσεων έχει λάβει ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30%. Στο βασικό σενάριο, στο επόμενο πεντάμηνο αναμένονται ρυθμίσεις 1,4 δισ. ευρώ, 457 εκατ. ευρώ εκ των οποίων θα προέχονται από το τελικό στάδιο αξιολόγησης, 515 εκατ. ευρώ από το στάδιο αξιολόγησης, και από το αρχικό στάδιο 395 εκατ. ευρώ.

Τα αντίστοιχα μεγέθη σε ένα αισιόδοξο σενάριο διατυπώνονται σε 457 εκατ. ευρώ, 631 εκατ. ευρώ και 548 εκατ. ευρώ.

Read Original