«Crushed»: μια οπτική δήλωση συναισθηματικής συντριβής

1 year ago 48
 μια οπτική δήλωση συναισθηματικής συντριβής

Μια «σπασμένη» σημαία σε μαύρο φόντο σχεδίασαν οι Beetroot Design για να εκφράσουν τη συντριβή τους μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.

Η ελληνική σημαία, με τις λευκές λωρίδες της και τα άκρα του σταυρού της διαλυμένα, σαν βαγόνια έπειτα από σύνθλιψη ή από σύγκρουση μετωπική. Το πλαίσιο, σε μαύρο χρώμα, καταλαμβάνει πολύ χώρο, όπως και το πένθος. Με αυτή την απλή και οδυνηρά ευανάγνωστη εικόνα, που αναρτήθηκε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνόψισε η σχεδιαστική ομάδα Beetroot Design όσα αισθάνεται για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στα Τέμπη.

«Η αντίδρασή μας ήταν να χρησιμοποιήσουμε τη δημιουργική μας σκέψη για να καταφέρουμε να εικονοποιήσουμε κάποια ανείπωτα συναισθήματα», λέει στην «Κ» ο συνιδρυτής της ομάδας Beetroot, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος και συνεχίζει: «Δεν υπάρχουν λέξεις για ό,τι έγινε. Από το πρωί, αυτό ακούμε από όλους: “δεν έχω λόγια”, “δεν μπορώ να περιγράψω τι συμβαίνει”. Προσπαθήσαμε λοιπόν να το πάμε ένα βήμα παραπέρα».

Oπως εξηγεί ο σχεδιαστής, η κίνηση των Beetroot ήταν αυθόρμητη και δεν προέκυψε από κάποια σύσκεψη με θέμα την αντίδραση της ομάδας. «Δεν θα προλαβαίναμε εξάλλου – αν δείτε, η εικόνα αναρτήθηκε νωρίς (σ.σ. χθες) το πρωί», λέει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει ότι το ίδιο το σχέδιο είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς. Η ανταπόκριση που έχουν λάβει οι Beetroot από χθες, είναι στη συντριπτική της πλειοψηφία, θετική. «Βέβαια, μέσα σε όλη αυτή την οδύνη, τι συγχαρητήρια να δώσεις», λέει ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, «ωστόσο νιώσαμε ότι η εικόνα εκφράζει και τον κόσμο. Λάβαμε γενικά πολύ θετικό feedback».

Oταν έφτασε στα γραφεία της «Κ», το ψηφιακό αρχείο της «σπασμένης σημαίας» των Beetroot είχε τον τίτλο «crushed». Μεταφράζεται ως «συνθλιμμένος», αλλά και ως «ράκος». Το έργο, πάντως, δεν έχει τίτλο. «Ούτε και πολλά λόγια έχει», καταλήγει ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. «Η εξήγηση είναι απλή: νιώσαμε και εμείς συναισθηματικά διαλυμένοι. Θελήσαμε να εκφράσουμε αυτόν τον θρήνο και τη συναισθηματική διάλυση, όπως ξέρουμε να κάνουμε καλύτερα: με τη χρήση της εικόνας. Καθένας μπορεί να επιλέξει ποια ανάγνωση της εικόνας θα κάνει. Εμείς τη δημιουργήσαμε για να δηλώσουμε τη συναισθηματική μας συντριβή».

Read Original