Χρηματιστήριο: Συντήρηση δυνάμεων παρά τις πιέσεις

1 year ago 56

Παρά τις ισχυρές πιέσεις κυρίως από τους τίτλους των τραπεζών, το Χρηματιστήριο Αθηνών διατηρήθηκε στις 1.093 μονάδες, σημειώνοντας οριακές απώλειες 0,07%. Στηρίξεις προσέφεραν μη τραπεζικά blue chips όπως η ΕΛΠΕ, η ΔΕΗ, η ΓΕΚ Τέρνα και η Τιτάν.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς υποχώρησε -3,11% και ακολούθησαν Εθνική -2,57%,  Eurobank -2,06%. Θετικά έκλεισε μόνον η Alpha Bank.

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία της Τιτάν σε ΗΠΑ και Ελλάδα το 2023, ενώ συγκρατημένες για τις υπόλοιπες αγορές που δραστηριοποιείται. Σύμφωνα με τη διοίκηση της τσιμεντοβιομηχανίας, η κερδοφορία του ομίλου το 2023 θα ενισχυθεί.

Μπορεί τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να πήραν μικρή ανάσα ως προς την τιμή του ηλεκτρισμού, ωστόσο οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 7% από 7,2% τον Δεκέμβριο, 8,5% τον Νοέμβριο και 9,1% τον Οκτώβριο.

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον προηγούμενο μήνα μπορεί να καταγράφεται μείωση 15,4% της τιμής του ρεύματος. Δεν ισχύει το ίδιο για τα τρόφιμα τα οποία αυξάνονται μήνα με το μήνα και το σχετικό δείκτη τρόφιμα – μη αλκοολούχα ποτά να σημειώνει άνοδο 15,4% σε ετήσια βάς. Πρωταγωνιστικό ρόλο εξακολουθούν να καταγράφουν τα γαλακτοκομικά και τα έλαια-λίπη.

Στην Ευρώπη, σε θετικό έδαφος βρίσκονται οι αγορές, αν και παρουσίασαν διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άγγιξε την Τρίτη υψηλό ενός έτους.

Οι τραπεζικές μετοχές, υποχώρησαν κατά 0,7%, αφού η Barclays ανακοίνωσε πτώση 19% στα ετήσια καθαρά κέρδη της. Οι μετοχές των κατασκευών προσέθεσαν 1,24%.

Τα στοιχεία για τον ΔΤΚ στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο και έφτασε το 10,1%, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, κάτω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων του Reuters για 10,3%.

Στις ΗΠΑ, οι λιανικές πωλήσεις ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες με μηνιαία αύξηση 3%.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε ελαφρώς περισσότερο από το αναμενόμενο την Τρίτη, στέλνοντας τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού χαμηλότερα. Ο δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 6,4% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για μια πολύ μικρή επιβράδυνση από το 6,5% τον Δεκέμβριο, και είναι σημαντικά χαμηλότερος από την κορύφωση του 9% περίπου το περασμένο καλοκαίρι. Εξαιρουμένων των τροφίμων και ενέργειας, ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε 0,4% μηνιαίως και 5,6% σε σχέση με πέρυσι, έναντι αντίστοιχων εκτιμήσεων 0,3% και 5,5%.

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν επίσης στην έναρξη των συναλλαγών.

naftemporiki.gr

Read Original