Χρηματιστήριο: Οι traders αποφάσισαν να υποταχθούν στην πολιτική της Fed, μα η Αθήνα «λάμπει»

1 year ago 92

Τα πράγματα άλλαξαν από την ώρα που οι ΗΠΑ γκρέμισαν το κινέζικο μπαλόνι, αλλά και από την στιγμή που τα επίσημα δεδομένα έφεραν στο προσκήνιο τις αδάμαστες πληθωριστικές πιέσεις στους μισθούς των εργαζόμενων στις ΗΠΑ. Μπορεί να εντυπωσίασαν οι αποφάσεις των μεγάλων εταιριών τεχνολογίας για μερικές χιλιάδες απολύσεις προσωπικού, αλλά η δημιουργία σε ένα μήνα πάνω από 500 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, με το ποσοστό της ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969, εκτίναξε την επιφύλαξη των θεσμικών επενδυτών παγκοσμίως. Άστραψε και βρόντηξε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street, αλλά στην Αθήνα τα ειδικού τύπου αλεξικέραυνα απορρόφησαν τις πιέσεις.

Στα διεθνή

·        Οι μετοχές στις αγορές των ΗΠΑ έκλεισαν πτωτικά τη Δευτέρα, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, αφού η ανακοίνωση απροσδόκητα πολλών νέων  θέσεων εργασίας της περασμένης εβδομάδας αύξησε την προοπτική  περισσότερων αυξήσεων των επιτοκίων από την Federal Reserve.

·        Ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 1,0%, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 0,6%. Ο δείκτης Dow Jones Industrials Average υποχώρησε 0,1%

·        Οι traders συνέχισαν να προεξοφλούν μια πιο επιθετική Fed. Η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων 2ετούς διάρκειας σημείωσε άλμα 0,17% τη Δευτέρα στο 4,45%, ενώ η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε στο 3,63%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ομοσπονδιακών κεφαλαίων δείχνουν τώρα το επιτόκιο να φτάνει στο 5,1% μέχρι τα μέσα του έτους. Το αναμενόμενο επιτόκιο από τις αρχές Νοεμβρίου δεν ήταν τόσο υψηλό, τις ημέρες που ακολούθησαν την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 0,75 μονάδες.

·        Αυτό ήταν φυσικά αρνητικό για τις μετοχές. Μεταξύ των κερδισμένων ήταν οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες συχνά επωφελούνται από υψηλότερα επιτόκια, καθώς τους επιτρέπουν να κερδίζουν περισσότερα χρήματα επενδύοντας τα ασφάλιστρα των πελατών.

·        Οι περισσότεροι δείκτες παγκόσμια ήταν στο κόκκινο χθες, αλλά μια αξιοσημείωτη εξαίρεση ήταν η Ιαπωνία. Εκεί, οι ειδήσεις για έναν πιθανό «υποψήφιο συνέχειας» για την αντικατάσταση του απερχόμενου και ιδιαίτερα επιζήμιου διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας ενθάρρυνε τις ελπίδες για συνέχιση της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Ο Nikkei 225 έκλεισε την ημέρα με άνοδο 0,7%.

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα οι θεσμικοί έδωσαν οριακές απώλειες στον FTSE25  -0.13% με την βοήθεια των κερδών του ΔΤΡ κατά +1,03% με τον τζίρο των τραπεζικών μετοχών στα 33,7 από τα 93,5 του συνολικού. Από την Leon Depolas Sec. από χθες το πρωί ειδοποίησαν: “Σταθεροποιητικά τελείωσε η προηγούμενη εβδομάδα για τον ΓΔΧΑ και τους βασικούς μετοχικούς Ευρωπαϊκούς δείκτες, ενώ πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές στις ΗΠΑ μετά από καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία της αγοράς εργασίας, τα οποία ενδυνάμωσαν το σενάριο για υψηλότερα επιτόκια. Παράλληλα, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων στο εξωτερικό και αυτή την εβδομάδα, όπου αναμένουμε ανακοινώσεις μεταξύ άλλων των BP, Siemens, Toyota, Unilever, Walt Disney. Για τον ΓΔΧΑ διατηρούμε το άνω εύρος των εκτιμώμενων τιμών στις 1050, αλλά αναβαθμίζουμε το κάτω όριο στις 960 μονάδες για το επόμενο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, συνεχίζουμε να είμαστε επιφυλακτικοί βραχυπρόθεσμα ανησυχώντας κυρίως για το διεθνές κλίμα. Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις λιανικές πωλήσεις Δεκεμβρίου στην Ευρωζώνη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι καλύτερες των εκτιμήσεων ήταν οι  εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία σήμερα το πρωί”.

Η πορεία του μέσου όρου είχε την μορφή ενός καλλιγραφικού υ με καμπύλες  στην αρχή και στο τέλος, ενώ η έναρξη και το φινάλε ορίστηκαν γύρω από τις 1033 μονάδες. Το μέγιστο μέρας εμφανίστηκε στο πρώτο μέρος (στις 11:24) και μάλιστα πριν από τη συμπλήρωση μιας ώρας ελεύθερης διαπραγμάτευσης και στο δεύτερο μέρος (στις 15:25 και στις 15:47) τοιουτοτρόπως αναδείχθηκαν ως οροφή τιμές πάνω από τις 1037 μονάδες. Άρα οι επαγγελματίες γνώριζαν πως υπήρχε πρόθεση να αυξηθεί η προσφορά μετοχών αν περνούσε ο μέσος όρος πάνω από τι ς 1038 μονάδες.

Άλλωστε παρά την οριακή πτώση του ΓΔ, η εικόνα των ημερήσιων μεταβολών των blue chip είναι αρκετά αποκαλυπτική. Με πτώση άνω του -2% είχαμε τις ΚΟΥΕΣ ΣΑΡ ΛΑΜΔΑ ΒΙΟ και ΜΟΗ που ήταν οι μετοχές στις οποίες στηρίχθηκαν τα κέρδη της αγοράς στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις. Όταν στις τράπεζες του 25άρη επικρατούσαν οι πιέσεις. Θα λέγαμε πως τώρα “χρησιμοποιείται” το rotation στις ρευστοποιήσεις. Όμως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η Αθήνα αποτελεί νησίδα χρηματιστηριακής σταθερότητας απέναντι σε μια εξαιρετικά μεταβλητή ατμόσφαιρα  στις αναπτυγμένες αγορές.  Είναι παράξενο να λέγεται αλλά αποτελεί ασφαλές επενδυτικό λιμάνι! Με τον DAX στο -0,96% τον S&P500 στο -0,55% και τον Europe Stoxx 600 στο -0,93% στις 18:00.

Την διαφορά χθες έκαναν οι τραπεζικές μετοχές, με την ΠΕΙΡ στην κορυφή της κατάταξης με βάση τα ημερήσια κέρδη και τις ΑΡΑΙΓ ΟΤΟΕΛ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ με άνοδο πάνω από 1% και ως 2,95%.  Έτσι εξισορροπούσαν την καθοδική ώθηση από τις πτωτικές που προαναφέραμε. Μια σύνοδος με αυστηρούς υπολογισμούς και ταλαντώσεις, που στόχο είχαν να μην κινηθεί ψηλότερα ο ΓΔ, χωρίς να απομακρυνθεί από τα επίπεδα των 1030 μονάδων. Συνεπώς είναι στο πρόγραμμα, θα το δούμε στα προσεχώς, η κίνηση ως τις 1050 μονάδες που προβλέπουν η  στήλη και οι αισιόδοξοι αναλυτές.

Για τη διάθεση των θεσμικών έναντι των τραπεζών αναφέρθηκε ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec. πρόσφατα και αιτιολογεί την επιμονή στην αισιοδοξία των traders στις ΗΠΑ που κάμφθηκε ωστόσο στο ξεκίνημα της τρέχουσας εβδομάδας:

«H Τράπεζα Πειραιώς την περασμένη Δευτέρα προχώρησε σε σημαντική αναθεώρηση της εκτιμώμενης κερδοφορίας της για το 2023, αυξάνοντας την ένταση του ενδιαφέροντος στον Τραπεζικό κλάδο. Σε αυτό το κλίμα οι αναμενόμενες διορθώσεις, λόγω της κατοχύρωσης των σημαντικών κερδών, περιορίστηκαν από την επιλεκτική παρουσία ενδιαφέροντος σε άλλους υστερήσαντες τίτλους, ενώ οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές ξεπέρασαν εκ νέου με άνεση τα 100 εκατ. ευρώ. Το κέρδος της πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου ήταν η αφύπνιση των “μικρών” και “μεσαίων χαρτιών” της Αγοράς, βάζοντας στην εικόνα της ανόδου και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις Εταιρειών με διαφορετικό προφίλ ρίσκου, ενεργοποιώντας περισσότερα χαρτοφυλάκια λιανικής.

Στις ΗΠΑ η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του S&P 500 βρίσκεται στο 40% των Εταιρειών, οι οποίες εμφανίζουν αυξημένα κέρδη και έσοδα κατά 1,5% και 7,2% αντίστοιχα. Ως τώρα οι θετικές εκπλήξεις, σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Αγοράς βρίσκονται στο συντριπτικό 72%, συντηρώντας ένα ράλι τιμών που κινείται κόντρα στην περιρρέουσα απαισιοδοξία, που είχε διατυπωθεί στο ξεκίνημα της χρονιάς».

Read Original