Χρηματιστήριο: Ο χρησμός του S&P και ο τριπλός κινητήρας απογείωσης

1 year ago 71

Τη σημερινή αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς αναμένουν τα ξένα και εγχώρια funds μετά την απόφαση του διεθνούς οίκου Standard & Poor’s.

Η S&P αναβάθμισε το outlook (προοπτική) της ελληνικής οικονομίας σε θετικό από σταθερό, χωρίς παρ’ όλα αυτά να μεταβάλει την αξιολόγησή της, συντηρώντας το «ΒΒ+» ακριβώς μία βαθμίδα κάτω από την investment grade (επενδυτική).

Όπως αναφέρουν στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών, είναι δεδομένο πως από τη στιγμή που μπροστά μας έχουμε πολύ κοντά εκλογές, καθώς απομένουν μόλις 19 συνεδριάσεις, ο αμερικανικός οίκος προτίμησε να περιμένει τα αποτελέσματα και τη δημιουργία κυβέρνησης που θα συνεχίσει τις ίδιες πολιτικές, αν και τα θεμελιώδη δεδομένα στέλνουν ένα πολύ ισχυρό θετικό μήνυμα για την πορεία της οικονομίας.

Για τη σημερινή συνεδρίαση να σημειώσουμε πως αν δούμε από νωρίς σημαντικούς πωλητές, τότε η αγορά μπορεί να δώσει άμεσα μία διόρθωση. Αν όχι, θα συνεχίσει να κινείται στον ίδιο ρυθμό, έχοντας έρθει αντιμέτωπη με τα πρόσφατα υψηλά της. Πλέον, η αγορά έχει να περιμένει τα αποτελέσματα των εκλογών και τις πιθανότητες να υπάρξει μία σταθερή κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα η Standard & Poor’s σχολίασε τα καλύτερα για την ελληνική οικονομία περιμένοντας 2,5% ανάπτυξη για το τρέχον έτος και 3% για το 2024- 2025, σημειώνοντας ότι το επόμενο 12μηνο θα μπορούσαμε να πάρουμε επενδυτική βαθμίδα.

Οι ίδιες εκτιμήσεις των χρηματιστηριακών εταιρειών υπογραμμίζουν ότι ο μέσος ημερήσιος τζίρος αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητες το επόμενο διάστημα. Η αγορά, κρατώντας τις 1.100 μονάδες, απέχει πλέον μόλις 3% περίπου από τα υψηλά 8,5 ετών και τις 1.133 μονάδες που είχε βρεθεί την 1η Μαρτίου, ενώ αναλόγως με το πώς θα «διαβάσουν» οι επενδυτές τις εξελίξεις το προσεχές διάστημα μένει να δούμε αν θα «κινήσουν» τα θεμελιώδη δεδομένα και τα θετικά στοιχεία της οικονομίας και των επιχειρήσεων ή αν θα κρατηθεί στάση αναμονής, έως ότου ξεδιαλύνει το τοπίο με τη δημιουργία κυβέρνησης.

Από την αρχή του χρόνου ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 19,52%, ο FTSE 25 κερδίζει 19,70%, ο Mid Cap είναι στο +15,12%, ενώ οι τράπεζες κερδίζουν 30,90%.

Το Χ.Α. βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων διεθνώς στη διάρκεια του 2023 και συγκεκριμένα στη δεύτερη θέση πίσω από τον δείκτη MOEX Russia με κέρδη 22,46%. Ακολουθούν ο ιταλικός FTMIB με κέρδη 16,54%, ο CAC 40 με κέρδη 16,45%, ο Nasdaq με άνοδο 15,22% και ο ισπανικός IBEX με άνοδο 14,85%. Στις τέσσερις συνεδριάσεις της μεταπασχαλινής εβδομάδας η κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε κατά 660 εκατ. ευρώ και ανήλθε στα 76,658 δισ. ευρώ.

Γιατί μας κράτησε ο S&P… μισό σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα

Επενδυτική επικοινωνία

Το θετικό αυτής της προεκλογικής περιόδου, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως τις αρχές Ιουλίου, είναι ότι οι εταιρείες θα μπορούν να «επικοινωνήσουν» την πορεία τους είτε μέσα από την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων χρήσης, είτε μέσα από τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου που ξεκινούν αμέσως τον Μάιο, είτε μέσα από τις Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις που έχουν προγραμματιστεί και μαζικά θα πραγματοποιηθούν μέχρι τότε. Η ανοικτή αυτή επικοινωνία με την επενδυτική κοινότητα αναμένεται να λειτουργήσει και ως δίχτυ ασφαλείας σε αναταράξεις που μπορούν έρθουν από το εξωτερικό ή να προκύψουν από μια αστοχία στη δημιουργία κυβέρνησης εντός των εκτιμώμενων ημερομηνιών.

«Μήνυμα» Χρ. Σταϊκούρα

Μισό βήμα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται πλέον η Ελλάδα, όπως τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την ετυμηγορία του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standards and Poor’s. Είναι ξεκάθαρο πλέον, και σε αυτό συνηγορούν και οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων, ότι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη συγκρότηση ισχυρής κυβέρνησης στην Ελλάδα, αφού το ενδεχόμενο ακυβερνησίας δείχνει να ανησυχεί τους ξένους οίκους και τους επενδυτές, που επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στον μεταρρυθμιστικό δρόμο που έχει χαράξει, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις των χρηματιστηριακών αναλυτών

Αν επικρατήσουν τα θεμελιώδη και τα θετικά στοιχεία της οικονομίας, τότε η αγορά κάλλιστα μπορεί να δει νέα υψηλά το επόμενο διάστημα, ενώ, όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μία μεγάλη έξαρση πάνω από τη ζώνη των 1.200 μονάδων». Ακόμη κι αν υπάρξει διόρθωση όμως, όπως ο ίδιος επισημαίνει, θα βρεθούν πολύ πιο εύκολα (νέοι) αγοραστές που θα συντηρήσουν το καλό και ενδιαφέρον κλίμα στην αγορά.

Το καλό είναι ότι έχει μπει ξανά στο παιχνίδι ο τραπεζικός κλάδος, που μετά από ένα διάστημα μετριοπαθούς συμπεριφοράς, την περασμένη εβδομάδα υπεραπέδωσε, έχοντας κέρδη 3,90%, με αιχμή τη Eurobank που ξεχώρισε με άνοδο 6,73%, αλλά και την Πειραιώς που «τράβηξε» την πλειονότητα των συναλλαγών με φόντο την επικείμενη είσοδό της στον δείκτη MSCI Standard Greece στις 11 Μαΐου, η οποία θα λειτουργήσει και πάλι σαν ένας μηχανισμός πρόσθετης ενίσχυσης της ελληνικής αγοράς με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από παθητικά funds.

Ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, τονίζει πως «αν δεν βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο η αγορά θα είχε κάθε λόγο να αυτονομηθεί και να κατακτήσει νέα υψηλότερα επίπεδα τιμών, καθώς μετά τις περσινές εντυπωσιακές επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών, τα νέα από τα εγχώρια μακροοικονομικά στο ξεκίνημα του 2023 κάθε άλλο παρά αδιάφορα είναι. Η περσινή επίδοση του ΑΕΠ (+5,9%) συνδυάστηκε και από οριακό πρωτογενές πλεόνασμα, με τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες. Αν τα περσινά στοιχεία δεν συγκινούν, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα του α’ τριμήνου, η μείωση της ανεργίας σε χαμηλά δωδεκαετίας, η διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα και η αύξηση των τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων έναντι του 2019 δίνουν ένα πολύ θετικό στίγμα για την πορεία της οικονομίας».

Read Original