Χρηματιστήριο: Κέρδη +0,65%, μετά από έντονες διακυμάνσεις, στον απόηχο των ανακοινώσεων της ΕΚΤ

1 year ago 122

Σε μια συνεδρίαση με αρκετές διακυμάνσεις, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε τελικά στο +0,65% και τις 1.031 μονάδες, στην σκιά των αναταράξεων της Credit Suisse και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Στο +0,83% οι τράπεζες. Θετική αντίδραση και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η είδηση για το σωσίβιο των 50 δισ. φράγκων από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας στην Credit Suisse έγινε δεκτή με ανακούφιση  μεν, με επιφυλάξεις δε από τους επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που χθες ρευστοποιούσαν μαζικά τραπεζικούς τίτλους φοβούμενοι μία επανάληψη της τραπεζικής καταιγίδας του 2008.  Έτσι ενώ η Τετάρτη ήταν η χειρότερη ημέρα για τις ευρωπαϊκές αγορές εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, το πρωί της Πέμπτης είχαμε αρχικά εικόνα δυναμικής ανάκαμψης, με τις τράπεζες σε ρόλο θετικού πρωταγωνιστή.

Ο δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,8% στις απογευματινές συναλλαγές, κέρδη 1,25% για τον DAX στη Φρανκφούρτη. Άλμα 1,82% για τον γαλλικό CAC.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες είχαν σημειώσει άνοδο 2,6% λίγο μετά το ανοιχτό πρωί της Πέμπτης, πριν πέσουν σε απώλειες, σημειώνοντας άνοδο 0,8%.

Οι μετοχές της Credit Suisse περιόρισαν ελαφρά τα κέρδη τους και σημείωσαν άνοδο 17% καθώς οι επενδυτές πήραν ανάσα μετά την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας ότι θα παράσχει ένα backstop ρευστότητας στην πολιορκημένη τράπεζα.

Οι τρεις κύριοι δείκτες των ΗΠΑ υποχώρησαν καθώς οι αγορές άνοιξαν για τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Ο Dow και ο S&P 500 έχασαν περίπου 0,6% τα πρώτα λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών. Ο δεικτοβαρής για την τεχνολογία Nasdaq υποχώρησε 0,4%.

Read Original