Χρηματιστήριο Αθηνών: Το κλείσιμο πάνω από τις 962 μονάδες άφησε τις θετικές προσδοκίες ανέπαφες

1 year ago 52

·        Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές στην Ασία την Τετάρτη εν μέσω αισιόδοξου κλίματος για το οικονομικό άνοιγμα της Κίνας και καθώς οι έμποροι στοιχηματίζουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ θα παρουσιάσει περαιτέρω χαλάρωση.

·        Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας ήταν 0,28% υψηλότερα, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei κέρδισε 1%. Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας  σημείωσε άνοδο 0,80%.

·        Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο περίπου 1% στο Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία αφού ο S&P 500 επανήλθε πάνω από το βασικό όριο των 3.900. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ παρουσίασαν διακυμάνσεις και τα συμβόλαια για τις ευρωπαϊκές μετοχές αυξήθηκαν.

·        Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η επερχόμενη έκθεση για τον πληθωρισμό θα μπορούσε να δείξει περαιτέρω επιβράδυνση, δίνοντας δυνητικά περιθώριο στη Fed να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων, δήλωσε ο Stephen Wu, οικονομολόγος στην Commonwealth Bank of Australia.

·        Οι αναλυτές στρατηγικής της Saxo δήλωσαν ότι παρά τη σχετική σιωπή του Πάουελ σχετικά με τις προοπτικές πολιτικής, υπήρχαν άλλοι ομιλητές της Fed και εκτός της Fed την Τρίτη που συνέχισαν να ηχούν επιθετικοί και να σημαίνουν συναγερμό για τον πληθωρισμό.

·        Η κυβερνήτης της Federal Reserve Michelle Bowman δήλωσε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό και αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε πιο ήπιες συνθήκες στην αγορά εργασίας.

·        Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co (JPM.N) Jamie Dimon δήλωσε ότι οι αυξημένες οικονομικές αβεβαιότητες ενδέχεται να ενθαρρύνουν την Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια στο 5%.

·        Οι αποδόσεις των ομολόγων μείωσαν την άνοδο που έκαναν την Τρίτη, με το επιτόκιο του 10ετούς χρέους να διολισθαίνει λίγο κάτω από το 3,6%, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν επικεντρωμένοι στην προοπτική των τιμών για τις ΗΠΑ.

·        Ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell απέφυγε νωρίτερα να σχολιάσει τις προοπτικές για τη νομισματική πολιτική, καθώς οι traders έψαχναν τα στοιχεία από τον πληθωρισμό της Πέμπτης για τυχόν σημάδια ψύξης. Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να βοηθήσει στην οικοδόμηση της υπόθεσης για την επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων, ακόμη και όταν ορισμένοι αξιωματούχοι λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού

·        Εν τω μεταξύ, στις ασιατικές αγορές, μεγάλη έμφαση δίνεται στην Κίνα και το άνοιγμα της από τα περιοριστικά του Covid. Ο MSCI Asia Pacific Index ενισχύθηκε, ενισχύοντας την κίνηση της Δευτέρας, όταν εισήλθε σε μια ανοδική αγορά εν μέσω ελπίδων για οικονομική ανάπτυξη και αδυναμίας του δολαρίου.

Στην Αθήνα

Η δυναμική στην Αθήνα ήταν ανεξάρτητη από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια του ευρώ που  λειτούργησαν σε συντονισμό μεταξύ τους με πτωτική δυναμική  που ξεκίνησε από τις ασιατικές συναλλαγές όπου οι δείκτες εμφάνισαν μεικτή εικόνα από την υπόσχεση μέσω των ΣΜΕ για πτώση και στη Wall Street, μετά από επιθετικές παρεμβάσεις αρμοδίων της FED. Εδώ, με ανάλογο του βελτιωμένου  συναλλακτικού  ενδιαφέροντος συνολικά το ελάχιστο ημέρας εμφανίστηκε μια φορά και ήταν στις  14:51  στις 956,85 μονάδες που αντιστοιχούσε σε μεταβολή -0,62%. Για όσους υπολογίζουν την στατιστική εικόνα το κλείσιμο βρήκε τον ΓΔ πάνω στις 962,20 μονάδες δηλαδή πάνω από το  υψηλό του Απριλίου.

Οι επενδυτές στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, με μικρότερο  τζίρο και αξία  πακέτων 8,250 εκατ. ευρώ, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο στις 963,52 μονάδες (+0,07%). Μετά, στις δημοπρασίες, που βελτίωσαν τον τζίρο κατά 11 εκατ. ευρώ και υπήρξε αρνητική  παρέμβαση κατά την εξέλιξή τους για τον ορισμό τιμής κλεισίματος, οι θεσμικοί πίεσαν τις αποτιμήσεις. Οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 962,00 από 962,84 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +-0,06% ή 0,62  μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της 5/1/23.

Εμφανίστηκαν 7 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο τζίρος της οποίας ήταν 75,940 εκατ. ευρώ) που χαρακτηρίστηκαν από υπεροχή της ζήτησης για αυτά ώστε στο κλείσιμο βρέθηκαν 3 με κέρδη από +2,0% ως +4,5% ήτοι TITC +4,54% ΠΕΙΡ +3,46%, ΣΑΡ +2,05%, και ακολούθησαν ΚΟΥΕΣ +1,17% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,15%. Από τις 18 πτωτικές απώλειες πάνω από -1,5% είχαν ΒΙΟ  -2,51%, ΤΕΝΕΡΓ -1,64, ΑΡΑΙΓ -1,57% και ΟΠΑΠ -1,56%.

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 81,7εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 8,250 εκατ. ευρώ και τα 2,436 εκατ. αφορούσαν την ΜΠΕΛΑ, τα 1,740 εκατ. την ΕΥΡΩΒ, τα 1,436 την ΠΕΙΡ, τα 1,125 πήγαν στην ΜΟΗ,  τα 0,892 εκατ. την ΑΛΦΑ,  ενώ 0,326 ήταν για τον ΟΛΠ.

Ο Σύμβουλος Διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας σχολίασε αναλυτικά:

Με θετικό momentum στο ξεκίνημα του έτους

H υποχώρηση του πληθωρισμού κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα  στην ευρωζώνη (στο 9,2% το Δεκέμβριο από 10,1% το Νοέμβριο) ήταν το αποτέλεσμα της δραστικής μείωσης του ενεργειακού κόστους λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας. Όμως, ο δομικός πληθωρισμός συνέχισε την αύξησή του (στο 6,9% από 6,6%) μεταδίδοντας το μήνυμα ότι  απαιτείται ακόμη πολλή προσπάθεια, τόσο από τις Κεντρικές Τράπεζες με την αυστηρή νομισματική πολιτική όσο και από τις κυβερνήσεις με ελέγχους και μέτρα αντιμετώπισης των δυσλειτουργιών στο πεδίο της προσφοράς,  για την περαιτέρω δραστική  υποχώρησή του.

Ωστόσο, όλες οι αγορές υποδέχθηκαν τις εξελίξεις  τονώνοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές με τους δείκτες να αναρριχώνται καθώς, μεταξύ άλλων, θεώρησαν ότι τα στοιχεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ για το Δεκέμβριο (λιγότερες νέες θέσεις από το Νοέμβριο) μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Federal προς την κατεύθυνση της επιβράδυνσης των αυξήσεων των παρεμβατικών επιτοκίων. Η αναμενόμενη επίδοση του πληθωρισμού των ΗΠΑ για το Δεκέμβριο θα συμβάλει στις αποφάσεις της Federal στο τέλος του μήνα. Την ίδια ώρα, η Ουκρανική κρίση συνεχίζεται και ο βαθμός ορατότητας για την έκβασή της παραμένει χαμηλός καθώς  δεν μοιάζει να επίκειται η λήξη του πολέμου. Διαφαίνεται ωστόσο ότι η μεταστροφή της ψυχολογίας προς την κατεύθυνση της αυξημένης διάθεσης για ανάληψη επενδυτικών κινδύνων που μπορεί να οδηγήσει βραχυχρόνια  στη διαμόρφωση ανοδικών επιδόσεων στους δείκτες των μεγάλων διεθνών αγορών (January effect) παρά τις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου απαισιόδοξες εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων για το νέο έτος.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ήδη συγχρονιστεί με τις προαναφερόμενες διεθνείς εξελίξεις. Ο πληθωρισμός υποχωρεί (στο +7,6% το Δεκέμβριο κατά τη Eurostat), ενώ η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει καθώς πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή των εκλογών θα γίνει στις αρχές Απριλίου και το ύψος της αύξησης του βασικού μισθού κυριαρχεί στις συζητήσεις. Ωστόσο, οι επιχειρηματικές ειδήσεις είναι πυκνές (επικείμενο deal της ΔΕΗ για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας, επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επαναλειτουργία των ιαματικών λουτρών στα Καμένα Βούρλα από τον όμιλο Μήτση, υλοποίηση τουριστικού project στους Πεταλιούς από τη Grivalia) , ενώ η Societe General δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αποκτήσει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα με τις αποφάσεις της S & P στις 21 Απριλίου ενόψει των θετικών εξελίξεων στο δημόσιο χρέος (δραστική υποχώρησή του ως ποσοστό του ΑΕΠ).

Έτσι, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο που αναμένεται να σημειώσει βελτιωμένες επιδόσεις στη λειτουργική κερδοφορία του το 2023, ενώ δεν αποκλείονται και μεταβιβάσεις ποσοστών του ΤΧΣ σε ιδιώτες, ο Γ.Δ. καταγράφει μόνο θετικές επιδόσεις στις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους. Η υπέρβαση των 950 μονάδων οδηγεί στην  αναμέτρηση  με την περιοχή των 971-973 μονάδων όπου στις 11 Φεβρουαρίου 2022 είχε καταγραφεί η υψηλότερη περσινή επίδοση. Αν και τα συναλλακτικά δεδομένα δεν ευνοούν την άμεση ευόδωση του εγχειρήματος καθώς ο τριψήφιος τζίρος συντελείται μόνο με τη βοήθεια πακέτων, η διατήρηση θετικής ψυχολογίας μπορεί να  οδηγήσει  στην επίτευξη του στόχου στο εγγύς μέλλον.

Read Original