Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρά βήματα λόγω χαμηλών όγκων για την υπέρβαση σημαντικών αντιστάσεων

1 year ago 235

Τα διεθνή

·        Οι διεθνείς αγορές αναζητούν βηματισμό και πολλά θα εξαρτηθούν από τη δυναμική που θα επικρατήσει στις αγορές των ΗΠΑ.

·        Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών μετοχών υποχώρησαν ενώ τα ΣΜΕ για τις μετοχές των ΗΠΑ στην Κίνα κέρδισαν έδαφος για να παρέχοντας μικτή εικόνα για τις μετοχές παγκόσμια.

·        Το γεν και ο χρυσός εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα σε περισσότερους από έξι μήνες. Το γεν ενισχύθηκε έως και 1% έναντι του δολαρίου φθάνοντας στα 129,52 ανά δολάριο – το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο.

·        Η οικονομία της Κίνας προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές αφού έκλεισε το έτος με μεγάλη ύφεση καθώς οι επιχειρηματικές και καταναλωτικές δαπάνες βυθίστηκαν τον Δεκέμβριο, με πιθανή μεγαλύτερη αναστάτωση τους πρώτους μήνες του έτους καθώς οι λοιμώξεις από τον Covid αυξάνονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην Αθήνα

Η έναρξη των συναλλαγών της Αθηναϊκής αγοράς με θετικό βηματισμό στο πρώτο ημίωρο ήταν η υπενθύμιση του “άθλου” που επιτελέστηκε στο ζοφερό για τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια 2022. Με τον ΓΔ στις 930,4 και αξία συναλλαγών 1,2 εκατ. ευρώ παράπονα δεν υπήρξαν. Όμως το ανώτερο από το δεύτερο λεπτό ήταν οι 933,8 μονάδες με τιμή ανοίγματος  τις 932,8. Με άλλα λόγια οι ισχυροί θεσμικοί έδειξαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την υπεροχή της ζήτησης που για άλλη μια φορά δεν αφορούσε τις Τραπεζικές μετοχές. Αυτές αναβαθμίζουν οι επενδυτικοί Οίκοι στις εκθέσεις τους αλλά χθες προκάλεσαν κέρδη σε blue chip που υστέρησαν πέρυσι.

Από πολύ ενωρίς φάνηκε πως στην άνοδο θα συμμετείχαν και οι Τράπεζες με διαφορετική ανά τίτλο ζήτηση. Από τον τζίρο βέβαια ο οποίος στις 16:30 ήταν 15,7 εκατ. ευρώ ήταν σαφές πως στα χαρακτηριστικά της πρώτης συνεδρίασης του 2023, ήταν η εξαιρετικά χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών. Την διαμόρφωσαν οι επιφυλακτικές κινήσεις των πωλητών σε ένα μικρό κομμάτι του FTSE25. Στο τελευταίο ημίωρο απώλειες εμφάνιζαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,4% και ΜΥΤΙΛ ΟΠΑΠ ΟΤΙΕΛ ΜΠΕΛΑ με μεταβολές από -0,5% ως -0,2%. Ενώ η εμφάνιση αγοραστών σε σημαντικό κομμάτι του FTSE25 είχε προκαλέσει άνοδο στα υπόλοιπα blue chip.

Είχαμε την ΑΛΦΑ στο +2,40% αλλά την ΚΟΥΕΣ στην κορυφή της κατάταξης με κέρδη +2,55%. Οι ξένοι θεσμικοί ήξεραν τι ζητάνε και πώς να το πετύχουνε ενώ ο ΔΤΡ με κέρδη +1,8% ειδοποιούσε πως υπάρχουν πιστοί θαυμαστές του κλάδου που εδώ και μερικές μέρες όχι μόνο δεν φρόντισαν να το κρύψουν, αντίθετα το διαλαλούν με κάθε ευκαιρία. Να λοιπόν πως χθες οι 930 μονάδες ξεπεράστηκαν και με κινήσεις από τους επαγγελματίες από τις 11:00 που εμφανίστηκε το χαμηλό στις 930,4 μονάδες, ως τις 16:16 η πορεία του μέσου όρου ήταν ανοδική σταθερής κλίσης που έφερε κορύφωση στις 938. Χαροποιώντας όσους με βάση την στατιστική προσδοκούσαν την κατάκτηση των 950 μονάδων.

Καλό είναι να αποτινάξουν οι ιδιώτες επενδυτές τις αρνητικές προκαταλήψεις που γέννησε η απογοητευτική πορεία των αποτιμήσεων από τον Μάρτιο του 2022 και μετά.

Από τους εγχώριους αναλυτές τα μηνύματα ήταν:

Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ:

“Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, ανέφερε ότι ‘για µεγάλο µέρος της Παγκόσµιας Οικονοµίας, το 2023 θα είναι µία δύσκολη χρονιά, καθώς οι κύριες κινητήριες δυνάµεις της Παγκόσµιας ανάπτυξης, ΗΠΑ, Ευρώπη και η Κίνα, αντιµετωπίζουν εξασθένηση της δραστηριότητας. Αναπόφευκτα, ο πήχης των προσδοκιών για το ξεκίνηµα των δεικτών στις Αγορές του Πλανήτη, δύσκολα µπορεί να τεθεί σε ανοδική κατεύθυνση”.

Ενώ ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance τόνισε:

“Μπορεί ο ΓΔ να έκλεισε με κέρδη 4,08% και μάλιστα με τις Ξένες Αγορές να έχουν απώλειες, παρόλα αυτά αρκετές καλές Εταιρείες τόσο της μικρής όσο και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με μεγάλες απώλειες. Έτσι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το 2022 σαν μία δύσκολη χρηματιστηριακή χρονιά.

Το 2023 μπορεί να εξελιχθεί σε έτος που θα θυμίσει πάλι το ευρύ Επενδυτικό Κοινό ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο ζει. Μόνο και μόνο επειδή το 2022 έπαιξε την τέλεια άμυνα σε τόσο δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον, μας δείχνει ότι η νέα χρονιά μπορεί επιτέλους να μας αλλάξει το τριψήφιο επίπεδο που μας ταλαιπωρεί πολλά χρόνια. Μπορεί το 2023 να είναι μία εκλογική χρονιά και ο φόβος για μία παρατεταμένη ακυβερνησία να επηρεάζει τους συμμετέχοντες, παρόλα αυτά μην ξεχνάμε πως μετά το πρώτο τρίμηνο, πιθανότητα να έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση, ή κάποια κεφάλαια να θελήσουν να τοποθετηθούν όσο θα πλησιάζει η επενδυτική βαθμίδα.

Θα λέγαμε ότι το 2023 θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα 3 κλάδους. Ο Τραπεζικός είναι ο πρώτος που φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει μία καινούργια πορεία, μετά από χρόνια, χωρίς το βάρος των “κόκκινων” δανείων αλλά και μεγαλύτερη άνεση να δανείσει την Αγορά.

Ο Κατασκευαστικός, που πλέον έχει ετοιμαστεί με νέα κεφάλαια για την επόμενη μέρα και τα μεγάλα έργα που γίνονται. Να θυμίσουμε ότι 2 Εταιρείες του κλάδου, Ιντρακάτ και Ελλάκτωρ άλλαξαν χέρια με νέες αυξήσεις κεφαλαίου και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ περιμένει να βρεθεί με ρευστότητα, από την πώληση της συμμετοχής της στην Θυγατρική ΤΕΝΕΡΓ.

Τέλος ο κλάδος της Πληροφορικής μπορεί να έκανε ένα τεράστιο ράλι τα τελευταία χρόνια, παρόλα αυτά η διόρθωση του 2022 δίνει την ευκαιρία σε επενδυτές να πάρουν θέση, πριν την επόμενη μεγάλη ανοδική πορεία. Αν κάποιος σκεφτεί ότι τα έργα που θα δημοπρατηθούν για τον κλάδο είναι αρκετών δισ. και δεν θα μπορέσουν καν να απορροφηθούν από τις υφιστάμενες Εταιρείες στο σύνολό τους, θα καταλάβουμε πόσο πολύ μπορούν να αλλάξουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Read Original