Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια συσσώρευση στηριγμένη στις Τράπεζες δεν πείθει τους εγχώριους παράγοντες

1 year ago 92

Στα διεθνή

·        Αν και τα ΣΜΕ του S&P500 έχουν μεταβολή +0,20% που υπόσχεται θετικό άνοιγμα στη Wall Street σήμερα μετά το  -2% χθες και το πέρασμα κάτω από τις 4000 μονάδες  τα ασιατικά χρηματιστήρια εμφανίζουν αρνητική εικόνα.

·        Μόνο ο Hang Seng  έχει οριακά κέρδη +0,02% ενώ -1,28% υποχωρεί ο ΝΙΚΚΕΙ και ο ΚΟSPI στην Κορέα σαν υπέρβαρος στις μετοχές τεχνολογίας που προκάλεσαν στον Nasdaq απώλειες -2,5%.

·        Πτωτικές μεταβολές έχουν και τα ΣΜΕ των ευρωπαϊκών δεικτών με αποτελεσμα να είναι αρνητικά προδιατεθειμένοι οι θεσμικοί στο ΧΑ

·        Μια ανανεωμένη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων αφαίρεσε τη διάθεση για ρίσκο ή αφαίρεσε τον αέρα από τη φούσκα των χρηματιστήριων  των ΗΠΑ, με τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις αρνητικές προβλέψεις από εταιρίες σηματωρούς όπως οι  Walmart Inc. και Home Depot Inc. επίσης να κλονίζουν τη διάθεση των επενδυτών.

·        Οι αυξανόμενοι φόβοι της Wall Street ότι η Federal Reserve δεν πλησιάζει στην ολοκλήρωση του πολεμου ενάντια στον πληθωρισμό – πόσο μάλλον να περιστρέφεται – συνέχισαν να καίνε τους επενδυτές ομολόγων που κάποια στιγμή στοιχημάτιζαν σε μειώσεις επιτοκίων φέτος. Καθώς οι traders αύξησαν τα στοιχήματά τους για αυστηρότητα από τη Fed, οι αποδόσεις των ΗΠΑ έφτασαν σε νέα υψηλά για το 2023. Και οι τελευταίοι που συμμετείχαν στο λεγόμενο «ράλι των πάντων» – οι μετοχές – δίνουν τώρα σημάδια ότι έχουν ξεμείνει από ατμό.

·        Σε ένα ξεπούλημα που κατέκλυσε κάθε σημαντικό όμιλο στον S&P 500, ο δείκτης είχε τη χειρότερη πτώση του από τα μέσα Δεκεμβρίου. Πάνω από το 90% των μετοχών έπεσαν. Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones διέγραψε τα κέρδη του 2023. Οι μετοχές της τεχνολογίας παρουσίασαν χαμηλή απόδοση, με τον Nasdaq 100 να υποχωρεί περισσότερο από 2%. Η μεταβλητότητα των μετοχών, η οποία ήταν πεισματικά χαμηλή νωρίτερα φέτος, συνέχισε να αυξάνεται – με το λεγόμενο VIX κοντά στο 23. Οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης ξεπέρασαν τις προσδοκίες καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα επέστρεψε στην ανάπτυξη, ενισχύοντας τις πιθανότητες να αποτρέψουν την ύφεση.

·        Οι μετρητές της ιδιωτικής παραγωγής στη Γερμανία και τη Γαλλία σηματοδοτούν και οι δύο επέκταση τον Φεβρουάριο μετά τις υποχωρήσεις τον Ιανουάριο, ενώ ο  ΡΜΙ δείκτης των υπευθύνων για τις αγορές στη βιομηχανία αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξε την πρώτη θετική ένδειξη σε έξι μήνες — πηδώντας στο 53 από 48,5.

·        Στη ζώνη του ευρώ των 20 εθνών, η δραστηριότητα αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2022. Η δραστηριότητα της ευρωζώνης αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων εννέα μηνών

·        Οι αριθμοί υποδηλώνουν ότι οι οικονομικές πτώσεις που πολλοί αναλυτές είχαν προβλέψει μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να μην υλοποιηθούν, αν και η Bundesbank λέει ότι η Γερμανία μπορεί να υποστεί ακόμη μια μικρή συρρίκνωση το 2023.

Υπάρχουν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για τη νομισματική πολιτική. Καθώς οι φόβοι για οικονομική ζημιά υποχωρούν και η σταθερότερη ανάπτυξη στηρίζει τον πληθωρισμό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας ενδέχεται να είναι πιο διατεθειμένες να προχωρήσουν στην αύξηση των επιτοκίων.

·        Οι επιδόσεις της ζώνης του ευρώ τροφοδοτήθηκαν από τις υπηρεσίες, οι οποίες σημείωσαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από τον Ιούνιο. Η μεταποιητική παραγωγή βελτιώθηκε επίσης καθώς τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα μειώθηκαν περαιτέρω.

Στην Αθήνα

Στο διαδίκτυο κυριάρχησαν σχόλια όπως το ακόλουθο:

Από την αρχή του χρόνου μέχρι και το κλείσιμο της Δευτέρας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε κέρδη 21% περίπου και ο ΔΤΡ κέρδη πάνω από 42%, δικαιολογημένα η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών δηλώνει περίπου βέβαιη για μια επερχόμενη διόρθωση.

Η επικοινωνία με τους παράγοντες της αγοράς και τα μηνύματα που εισπράττουμε ειλικρινά μας ανεβάζουν και επιτρέπουν να κρατάμε ψηλά το κεφάλι και τις προσδοκίες πως αυτό που ζήσαμε στη ζώνη των ετών από το  1990 πως το 2003 δεν θα είναι ανεπανάληπτο. Πως ανάμεσα από τα γκρεμισμένα όνειρα των ιδιωτών επενδυτών θα ξεπρόβαλλαν πράσινα βλαστάρια ελπίδας που θα άνθιζαν πριν χάσουμε την επαφή με το market.

Επιθυμούμε να δώσουμε χώρο στις θέσεις όσων ΤΩΡΑ πασχίζουν να ενεργοποιήσουν τα κουρασμένα ή απογοητευμένα παλληκάρια της Σοφοκλέους . Επίσης εκείνων που ασχολούνται με τη δημιουργία μιας νέας γενιάς αισιόδοξων επενδυτών (βλέπε κατεχόμενων από δημιουργική απληστία με εύρος ηλικιακό ανάμεσα στα 34 -45)  οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν αποδόσεις και να γίνουν τελικά και οι πρεσβευτές για τους ιδιώτες που θα την πατήσουν.

Γιατί στην κορύφωση των  αγορών όσοι δεν μελετήσουν ώστε να διδαχθούν από την ιστορία μένουν με τον μουτζούρη στο χέρι αναπόφευκτα.  Μόνο που δεν είναι απαραίτητο να είναι από το retail μπορεί άνετα να ανήκουν στους επαγγελματίες διαχειριστές. Σας αναφέρω πως σαν συνδρομητής συγκεκριμένου site που κρίνει τις επιδόσεις των fund managers κάθε επενδυτικής κατηγορίας καθημερινά, διαπιστώνω ότι υπάρχουν τέως επιτυχημένοι με τα δάχτυλα καμένα από την τελευταία επιλογή τους.

Από την Fast Finance ΑΕΠΕΥ ανέφεραν εστιάζοντας σε συγκεκριμένη μετοχή : “Στην κρίση του 2020, η μετοχή της Εθνικής έγραψε 0,85. Στην κρίση του πολέμου έγραψε 2,54. Σήμερα είναι 500% πάνω από την πρώτη κρίση και μόλις 100% από την δεύτερη. Επόμενος τεχνικός στόχος το 5,30 με το ημερήσιο ‘stop”, πλέον, στα 4,57 ευρώ. Πλέον ο κλάδος αποκτά σταδιακά την χαμένη του αίγλη”.

Η Beta Sec. σχολίασε το φαινόμενο της γρήγορης εναλλαγής του αγοραστικού ενδιαφέροντος μειώνοντας το χρόνο της διόρθωσης από τα  υπεραγορασμένα επίπεδα:  “Ισχυρά τεχνικά σημάδια υποδεικνύουν ότι η Αγορά είναι σε υπεραγορασμένα επίπεδα, σε βραχυπρόθεσμο διάστημα, ωστόσο το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό σε κλάδους με ιδιαίτερη βαρύτητα (Τράπεζες, Ενέργεια) και θα μπορούσε να περιορίσει την αδυναμία από πιθανές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Τα εταιρικά αποτελέσματα που αναμένονται στην εβδομάδα, δικαιολογούν τους ικανοποιητικούς όγκους και τη μετακύλιση του ενδιαφέροντος”.

Οι εκτιμήσεις  της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: “Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την προέλασή του πάνω από τις 1100 μονάδες, με τον πήχη των προσδοκιών να ανεβαίνει από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα των επισκέψεων Μπλίνκεν στην Τουρκία και στην Ελλάδα, σε σχέση με τις Ελληνοτουρκικές διαφορές. Στις 1152 μονάδες το πλησιέστερο όριο αντίστασης του ΓΔ”.

Η Piraeus Sec αναφέρει: “Λόγω επιφυλακτικού περιβάλλοντος στο εξωτερικό, πιστεύουμε πως η Ελληνική Αγορά θα μπορέσει να συνεχίσει να έχει ανώτερη απόδοση, λόγω των θετικών προοπτικών για τα μάκρο και τις ικανοποιητικές αποτιμήσεις, παρά το ράλι”.

Read Original