Χρηματιστήριο Αθηνών: Με την αβεβαιότητα ως μόνη σταθερά η κατεύθυνση δεν είναι εμφανής

1 year ago 108

Στα διεθνή

·        Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αγορών  των ΗΠΑ αυξάνονται

·        Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών δεικτών κερδίζουν

·        ΟΙ θεσμικοί ελπίζουν ότι η έκθεση για τον ΔΤΚ των ΗΠΑ θα δώσει τον χώρο για μικρότερες αυξήσεις της Fed

·        Η σεζόν της ανακοίνωσης  εταιρικών κερδών στις ΗΠΑ ξεκινά με τις μεγάλες τράπεζες την Παρασκευή

·        Απώλειες του δολαρίου με το γιουάν στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Αυγούστου

·        Οι ασιατικές μετοχές έκαναν ράλι σήμερα καθώς οι ελπίδες για λιγότερο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ και το άνοιγμα των συνόρων της Κίνας ενίσχυσαν τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία.

·        Όπως συμβαίνει συχνά στην αρχή του έτους, οι χρηματιστηριακοί δείκτες παρουσιάζουν κάπως ασταθείς κινήσεις. Υποχώρησαν την Πέμπτη αφού πήδηξαν την Τετάρτη. Ο S&P 500, ο Dow Jones και ο Nasdaq 100 έχασαν περισσότερο από 1%. Ενώ την Παρασκευή εμφάνισαν σημαντική άνοδο. Οι επενδυτές εξακολουθούν να προσπαθούν να μαντέψουν πόσο και πότε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αντιστρέψει τη στρατηγική της για αύξηση των βασικών επιτοκίων. Και είναι σαφές ότι δυσκολεύονται να σχηματίσουν μια κοινή άποψη απουσιάζει δηλαδή η περιβόητη αγοραία συναίνεση.

·        Ακόμα και η Fed από την πλευρά της στέλνει τακτικά αντιφατικά μηνύματα. Ίσως τελικά το κάνουν επίτηδες ή δεν έχουν ιδέα πότε θα μπορέσουν να εκτονώσουν την πίεση που ασκεί στο φρόνημα των επενδυτών η σύσφιξη. Ή και τα δύο. Σε κάθε περίπτωση, οι αμερικανικές αγορές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές και υπερευαίσθητες σε κάθε μακροοικονομικό στατιστικό στοιχείο που έχει σημασία. Τα νέα στοιχεία για την απασχόληση για τον Δεκέμβριο έκαναν και τους τρεις δείκτες να κινούνται από τη συσσώρευση και την πλάγια κίνηση σε άνοδο σχεδόν +1%, και στη συνέχεια να υποχωρούν. Μια άλλη έκθεση για τις θέσεις εργασίας, η έκθεση ADP National Employment, έδειξε ότι η ιδιωτική απασχόληση αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο, κατά 235.000 θέσεις εργασίας έναντι 150.000 θέσεων εργασίας που αναμένονταν από τη συναίνεση των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν από το Reuters, σηματοδοτώντας ότι η οικονομία είναι αρκετά ανθεκτική για να υποστηρίξει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών υποχώρησαν απότομα μετά τη δημοσίευση.

Στην Αθήνα

Στην Αθηναϊκή αγορά χωρίς το κρεσέντο της τελευταίας συνόδου  και όπως δείχνει η μεταβολή του FTSEM χωρίς την ευεργετική παρουσία των ιδιωτών επενδυτών, είχαμε με κεντρικό πυλώνα τις Τράπεζες,  πέντε διαδοχικά ανοδικές εβδομάδες. Ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 951,45 μονάδες την Πέμπτη 5/1. Έχασε έτσι την κορύφωση της Παρασκευής, με αποτέλεσμα τα κέρδη τη Αθήνας να είναι κατώτερα των βασικών δεικτών των αγορών της ευρωζώνης.  Η πρώτη εβδομάδα του 2023 μετά από άνοδο 4,08% στο 2022 έδωσε κέρδη 2,33% στον ΓΔ, ενώ για τον FTSE25,  μετά από άνοδο 4,78% στο 2022, έδωσε κέρδη 2,61% στον FTSE25  και στον FTSEΜ μετά από απώλειες -5,39% στο 2022, προκάλεσε κέρδη 2,07%. Ωστόσο ο ΔΤΡ μετά από αύξηση +11,42% στο 2022 και στο νέο έτος εμφάνισε μεταβολή 5,81%. Ο μέσος όρος κατέληξε στις 951,45 με ανώτερο μέρας τις 951,56.

Οι τακτικοί αναγνώστες γνωρίζουν τη θέση της στήλης πως μετά την υπέρβαση του ΔΤΡ των 661 μονάδων ανοίγει ο δρόμος για τιμές άνω των 700 μονάδων. Με πρώτο επίπεδο τις 751,00 μονάδες.

Αν λάβουμε υπόψη την εβδομαδιαία άνοδο των DAX CAC 40 του ιταλικού FTSE MIB, του ισπανικού IBEX 35 και του πανευρωπαϊκού Stoxx EUROPE 600, τότε το 2,33% για τον ΓΔ ή το 2,61% για τον 25άρη φαίνονται λίγα. Μόνο που στην δική μας αγορά είχαμε την πέμπτη στη σειρά ανοδική εβδομάδα. Το γιατί εκτινάχθηκαν οι μετοχικές αξίες της ευρωζώνης καλό είναι να το αναζητήσουν οι έλληνες ιδιώτες επενδυτές στις εκθέσεις των μεγάλων επενδυτικών Οίκων.  Δεν θα αναφέρουμε πολλά επ΄ αυτού παρά μόνο πως η   Citigroup υποβαθμίζει τις μετοχές των ΗΠΑ σε «underweight», ενώ ευνοεί τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2023.

ΟΙ περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως το μεγαλύτερο μέρος της απαισιοδοξίας για τις ευρωπαϊκές μετοχές έχει ήδη τιμολογηθεί. Για το 2023, η Citigroup προτιμά αμυντικούς τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι φθηνότεροι κυκλικοί κλάδοι, συμπεριλαμβανομένων της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών, έναντι της ακριβότερης τεχνολογίας και των εταιριών παραγωγής καταναλωτικών αγαθών διακριτικής ευχέρειας. Καλό είναι συνεπώς να ληφθούν υπόψη αυτές οι τοποθετήσεις και οι ιδιώτες επενδυτές να προσεγγίσουν τις μετοχικές αξίες του ταμπλό  χωρίς αρνητική προκατάληψη. Καθώς με σαφή ανοδική ορμή την πρώτη εβδομάδα του 2023 βρέθηκαν 13 blue chip. Ήτοι ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, ΕΥΡΩΒ, ΚΟΥΕΣ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ,  ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ και ΤΕΝΕΡΓ. Από αυτές πόσες είναι εκτός των προτιμήσεων της Citigroup;

Ενώ για τις Τράπεζες έχουν σπεύσει να αναφερθούν σχεδόν όλοι οι μεγάλοι Οίκοι της επενδυτικής βιομηχανίας. Αξίζει επίσης να μετρήσουν οι ιδιώτες επενδυτές το άλμα στη βδομάδα στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης που υπογραμμίζει την άμεση αποδοχή  της αισιοδοξίας των αναλυτών για  την Ευρώπη. Διαπιστώσαμε πως φρέσκια ανοδική ορμή απόκτησαν και επτά μετοχές του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που είναι γνωστές στο retail εδώ και χρόνια. Αναφερόμαστε στις ΑΒΑΞ, ΕΠΣΙΛ, ΙΝΚΑΤ, ΙΝΤΕΚ, ΙΝΤΚΑ, ΚΡΙ και ΟΛΥΜΠ.

Να πώς, εμφάνισαν όλοι οι βασικοί δείκτες στο ξεκίνημα του 2023 υψηλό ημέρας (της Πέμπτης και τελευταίας συνόδου) που έγινε υψηλό εβδομάδας και τελευταίων 30 ημερών και τελευταίων 3 μηνών. Με τη συμμετοχή πολλών επιμέρους μετοχών. Η εκτίμησή μας είναι πως από την ώρα που ο ΔΤΡ πέρασε τις 661 μονάδες έχει ανοίξει ο δρόμος για τις 751 για αυτόν και με δεδομένη την επίδρασή του στους FSE25 και ΓΔ, δεν αποκλείεται σε λίγο η τιμή του μέσου όρου να γίνει τετραψήφια. Η παρέμβαση αυτή ίσως καταρρακωθεί την τρέχουσα εβδομάδα. Αν όχι, θα είναι κρίμα και άδικο να απέχουν οι ιδιώτες.

Read Original