Χρηματιστήριο Αθηνών: Με οδηγό την τάση των διεθνών οι τράπεζες κινούν χαμηλότερα τις αποτιμήσεις

1 year ago 51

Από το τέλος της περασμένης εβδομάδας έγινε σαφές πως οι επενδυτές στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά βρίσκονται σε σύγχυση και οι κινήσεις τους  σε ομόλογα και αγορές μετοχών αποτυπώνουν την αταξία που επικρατεί στο κρανίο τους.

Βρισκόμαστε σε περίοδο ανακοίνωσης κερδών, όπως της Santander , που εκλήφθηκαν ως λιγότερο θετικά, παρόλο που αποτελούσαν το καλύτερο αποτέλεσμα από το 2019. Η μετοχή υποχώρησε. Η Ιταλία επισημάνθηκε από τον Moody’s ως η μόνη χώρα που κινδυνεύει να χάσει την αξιολόγηση της επενδυτικής της βαθμίδας.

Στα διεθνή

·        Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν στα χαμηλά ενός μηνός την Τετάρτη, με τους επενδυτές να είναι νευρικοί για τις προοπτικές για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

·        Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq αυξήθηκαν κατά 1,4% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημείωσαν άνοδο 0,5% μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη στη Microsoft  και την επαναγορά μετοχών 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη μητρική Alphabet της Google. Και οι δύο μετοχές σημείωσαν άνοδο μετά το καμπανάκι.

·        Ωστόσο, οι αγορές των ΗΠΑ σημείωσαν απότομη πτώση κατά τη διάρκεια της νύχτας και ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,4% στις αρχές του εμπορίου, καθώς οι επενδυτές έκαναν απολογισμό της χαλάρωσης των δεδομένων των ΗΠΑ και των φρέσκων περιφερειακών τραπεζικών ταραχών.

·        Ο βαρύς για την τεχνολογία Nasdaq Composite υποχώρησε 1,3% και ο S&P 500 υποχώρησε 1% στις απογευματινές συναλλαγές. Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones υποχώρησε 0,5%, ή περίπου 160 μονάδες.

·        Η First Republic Bank κατέρρευσε σχεδόν κατά 30% αφού ο δανειστής είπε ότι έχασε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις πελατών κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τραπεζικής αναταραχής. Πτώση σημείωσε και η μετοχή της Northern Trust.

·        Οι μετοχές της UPS υποχώρησαν περίπου 9% αφού ο μεταφορέας πακέτων προειδοποίησε ότι οι «μακρο-συνθήκες» πιθανότατα θα συνεχίσουν να πιέζουν τον όγκο.

·        Η ζήτηση για ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία μείωσε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου να υποχωρεί στο 3,422% από 3,514% τη Δευτέρα.

·        Στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,4%, οδηγούμενος από απώλειες για τις τράπεζες. Η UBS υποχώρησε 2,2% στις ελβετικές συναλλαγές μετά την ανακοίνωση κερδών του τραπεζικού κολοσσού.

·        Η καταναλωτική εμπιστοσύνη των ΗΠΑ υποχώρησε σε χαμηλό εννέα μηνών τον Απρίλιο, καθώς οι ανησυχίες για το μέλλον ενισχύθηκαν, ενισχύοντας περαιτέρω τον κίνδυνο να πέσει η οικονομία σε ύφεση φέτος.

Οι τράπεζες σε παγκόσμια κλίμακα έχουν προβλήματα που στα αποτελέσματά τους εμφανίζονται δημιουργώντας επενδυτικές φοβίες

·        Τα μεγάλα κέρδη τεχνολογίας που αναμένονται μετά το κλείσιμο θα παρακολουθούνται στενά σήμερα, αλλά πολλά συμβαίνουν ήδη. Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν και τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν ράλι στις μεσημεριανές συναλλαγές αφού τα κέρδη από εταιρείες όπως η UPS και η First Republic Bank τροφοδότησαν  τις ανησυχίες των επενδυτών για την υγεία της οικονομίας. Οι μετοχές υποχώρησαν στους περισσότερους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας, η οποία ήταν ισχυρή φέτος και αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του δείκτη S&P 500. Η Microsoft και η μητρική Alphabet της Google πρόκειται να αναφέρουν τα κέρδη του πρώτου τριμήνου μετά το κλείσιμο.

·        Η ζήτηση για ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία μείωσε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου να υποχωρεί στο 3,422% από 3,514% τη Δευτέρα. Στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,4%, οδηγούμενος από απώλειες για τις τράπεζες. Η UBS υποχώρησε 2,2% στις ελβετικές συναλλαγές μετά την ανακοίνωση κερδών του τραπεζικού κολοσσού.

·        Η ξαφνική αποτυχία της Silicon Valley Bank τον περασμένο μήνα τρόμαξε τους πελάτες με υπόλοιπα καταθέσεων που υπερέβαιναν το ασφαλιστικό όριο των 250.000 δολαρίων της Federal Deposit Insurance Corp. Στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων της First Republic φάνηκε πως οι δύο τράπεζες δηλαδή η Silicon Valley Bank είχαν πολλά κοινά.

·        Μοιράζονταν πελατεία της Bay Area και μεγάλο ποσοστό ανασφάλιστων καταθετών. Και τα αυξανόμενα επιτόκια προκάλεσαν μεγάλες ζημίες και στις δύο τράπεζες, στην περίπτωση της First Republic κύρια στο χαρτοφυλάκιό της που στρέφεται σε μεγάλο βαθμό προς στεγαστικά δάνεια χαμηλού επιτοκίου. Κάθε τύπος κατάθεσης έπεσε στην τράπεζα το τρίμηνο, εκτός από τις «προθεσμιακές καταθέσεις» ή τα πιστοποιητικά καταθέσεων, μια κατηγορία που περιελάμβανε την έγχυση μεγάλων τραπεζών 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η First Republic πλήρωσε ένα μέσο επιτόκιο 2,93% σε CD.

·        Η τράπεζα εξέτασε μια πώληση ή μια εξωτερική ένεση κεφαλαίου και προσέλαβε επενδυτικούς τραπεζίτες για να συμβουλεύσουν τις επιλογές της, ανέφερε η Wall Street Journal. Τη Δευτέρα, η τράπεζα δήλωσε ότι «επιδιώκει στρατηγικές επιλογές», αλλά δεν έδωσε πρόσθετες λεπτομέρειες.

·        Αφότου η κατάρρευση της Silicon Valley Bank πυροδότησε τη ροή των καταθέσεων, η First Republic γέμισε την τρύπα με δάνεια από την Federal Reserve και την Federal Home Loan Bank, που δανείζουν σε τράπεζες που ταλαιπωρούνται, και απόκτησε παράλληλα μια πιστωτική γραμμή από την JPMorgan. Ο δανεισμός κορυφώθηκε στα 138 δισεκατομμύρια δολάρια στις 15 Μαρτίου. Η First Republic είπε ότι την Παρασκευή ο αριθμός αυτός μειώθηκε στα 104 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην Αθήνα

Τρία καθοδικά βήματα ενδοσυνεδριακά με τον ΓΔ να αρχίζει από τις 1102 μονάδες να στέκεται στις 1094,5 για να κάνει πλάγια κίνηση για διάστημα από τις 15:00 ως τις 16:30. Αμέσως μετά έχοντας δεδομένη την κάθοδο στη Wall Street προέκυψαν οι πιέσεις ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Αυτές όρισαν το κατώτερο μέρας στις 1089 μονάδες και “υποχρέωσαν” σε κινήσεις βελτίωσης των αποτιμήσεων στις δημοπρασίες,

Από την Leon Depolas Sec. ειδοποίησαν: “Ο ΓΔΧΑ και οι βασικοί Ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν πτωτικά χωρίς ωστόσο να υποδεικνύουν συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ο ΓΔΧΑ είναι πιθανόν να βρεθεί χαμηλότερα ακριβώς πριν την 1η εκλογική αναμέτρηση, αλλά εκτός απροόπτου το κάτω όριο τοποθετούμε στις 1030 μονάδες. Για σήμερα, αναμένουμε τα χρηματιστήρια να κινηθούν στο ίδιο μοτίβο ελλείψει σημαντικών μακροοικονομικών στοιχείων εντός της συνεδρίασης του ΧΑ”.

Από το τακτικό εβδομαδιαίο σχόλιο του Δημ Τζάνα Συμβούλου Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ξεχώρισαν : “Tα καλά για την ελληνική οικονομία δεν περιορίζονται μόνο στο δημοσιονομικό πεδίο: εξαγωγές, τουριστικές εισπράξεις, δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις βελτιώνονται στο 1ο δίμηνο ενώ υποχωρεί ο πληθωρισμός του Μαρτίου και η ανεργία του Φεβρουαρίου. Παράλληλα, στο προς υποβολή Πρόγραμμα Σταθερότητας προς την Ε.Ε. αναπροσαρμόζεται σε +2,5% η επίδοση για το ΑΕΠ και του επόμενου έτους, το 2024. Ταυτόχρονα, στις 2/5 ολοκληρώνεται η δημοσιοποίηση των ανακοινώσεων των εισηγμένων για το 2022 με τις μέχρι τώρα επιδόσεις να επιβεβαιώνουν θεαματική βελτίωση των πωλήσεων αλλά και της κερδοφορίας (λειτουργικής και καθαρής), με αρκετούς πολλαπλασιαστές να κινούνται ακόμη και σε μονοψήφια επίπεδα και με τις χρηματικές διανομές να αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ευχάριστες.

Την ίδια ώρα, ο ΟΛΠ ανακοινώνει βελτιωμένη κερδοφορία για το 1ο τρίμηνο του 2023 μετά τη θεαματική βελτίωση των μεγεθών της κρουαζιέρας, ενώ  βελτιωμένες επιδόσεις αναμένονται για τις τράπεζες και τις εταιρείες που αφορούν τους περισσότερους δεικτοβαρείς τίτλους. Τα παραπάνω δεν είναι αρκετά για να οδηγήσουν το Γ.Δ. του ελληνικού χρηματιστηρίου πάνω από τις 1.100 μονάδες καθώς η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου επανέφερε τον πολιτικό κίνδυνο, αφού πιθανότατα θα απαιτηθεί  επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας για το σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης.

Ενόψει των παραπάνω, ο ημερήσιος τζίρος υποχωρεί δραστικά καθώς οι «πωλητές» επιθυμούν  να καταγράψουν κέρδη οδηγώντας τις τιμές χαμηλότερα  με δεδομένη την αποχή «των αγοραστών» που θα αναμείνουν την ολοκλήρωση των εκλογών για να επανέλθουν. Με την τεχνική  ανάλυση να προσδιορίζει ως πλησιέστερη στήριξη τις 1.093 μονάδες  και η ισχυρότερη να ακολουθεί στις 1.086 μονάδες”.

Οι θεσμικοί προσέγγισαν τις συναλλαγές με την ίδια τακτική που χρησιμοποίησαν τη Δευτέρα. Συνεπώς τους βόλεψε και παράλληλα δεν αισθάνθηκαν πως απειλούνται από απροσδόκητες εντολές αγοράς ή πώλησης των traders, με εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα πλαίσια κινήσεων. Ωστόσο δεν θέλησαν να αφήσουν τη ζήτηση να περάσει τους βασικούς δείκτες σε θετικό πεδίο. Ήτοι κινήθηκε σε αρνητικό πεδίο μόνιμα από το ξεκίνημα ως τις 14:10, που ο τζίρος ασθμαίνοντας πλησίασε τα 26 εκατ. ευρώ. Η ισορροπία στα blue chip είχε σαν βάση τα μεγάλα κέρδη των ΟΛΠ +2,5%, ΕΛΧΑ +3,17% και ΒΙΟ +4,61%.

Στον αντίποδα συναντούσαμε τότε τις ΠΕΙΡ ΕΤΕ ΑΛΦΑ με απώλειες από -2,15% ως -2,35%. Το φαινόμενο να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στην κατάταξη των blue chip με βάση την ημερήσια πτώση τους τα Τραπεζικά, υπογραμμίζει την ύπαρξη στοιχημάτων που σχηματίστηκαν δυο εβδομάδες πριν από την τρέχουσα. Είχαν δε ως κεντρικό κίνητρο την περίφημη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας από την S&P. Οι δε ισχυροί θεσμικοί που επιθυμούν να τοποθετούνται σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, διαπιστώνοντας αυτή την δυναμική την ενισχύουν, για να την εκμεταλλευτούν στο έπακρο. Με αποτέλεσμα να διατηρείται χθες ο ΓΔ σχεδόν ακίνητος στις 1095 μονάδες για μεγάλο διάστημα.

Ήταν δηλαδή με την συμπλήρωση 4 ωρών και 20 λεπτών, οριακά πάνω από το τότε ελάχιστο μέρας (1094,33 μονάδες) και τζίρο στα 30 εκατ. ευρώ. Η αγορά ως τότε έδειξε πως αντέχει μια πλάγια κίνηση κοντά στις 1 .094  μονάδες. Αυτό όμως που θα διασφάλιζε μια σταθερότητα στο φρόνημα των επενδυτών ήταν να περνούσε ο ΓΔ ψηλότερα από τις 1100 μονάδες. Κάτι που αποκαλύφθηκε σχετικά νωρίς,  ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί. Το θετικό ωστόσο από μια αρνητική εξέλιξη ήταν πως ακόμα και στη φάση που οι πιέσεις δυνάμωσαν, οδηγώντας τον ΓΔ ένα σκαλί χαμηλότερα, στις 1090 μονάδες, ο τζίρος ως τις 17:00 δεν ξεπέρασε τα 49,6 εκατ. ευρώ!

Read Original