Χρηματιστήριο Αθηνών: Η ουδετερότητα των διεθνών επιτρέπει την εμφάνιση των προθέσεων των θεσμικών

1 year ago 51

Στα Διεθνή

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο το πρώτο τρίμηνο, καθώς το τέλος του Covid Zero έδωσε τη θέση του σε ισχυρότερες καταναλωτικές δαπάνες και αντίστοιχη παραγωγή εργοστασίων, σημάδι ότι η ανάκαμψη βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών και η άνοδος των κρατικών επενδύσεων σε υποδομές συνέβαλαν στην τόνωση της ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι θέλει να συνεργαστεί με τα συνδικάτα για την αλλαγή των γαλλικών εργασιακών κανόνων. Η κυβέρνηση θα κάνει προτάσεις στις 14 Ιουλίου, τότε έχουν εθνική εορτή την Ημέρας της Βαστίλης, αναγνωρίζοντας ότι η αύξηση του κατώτατου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 δεν έγινε αποδεκτή από το κοινό.

Η κλιμάκωση του σκεπτικισμού αντιτίθεται επί του παρόντος με την άποψη της Wall Street για τις αγορές που απαιτεί ασυνήθιστο θάρρος. Όσο περισσότερο ανεβαίνει ο S&P 500  και έχει αυξηθεί 6% σε ένα μήνα, τόσο λιγότεροι άνθρωποι τον εμπιστεύονται. Τα hedge funds φορτώνουν στοιχήματα έναντι των αμερικανικών μετοχών, με τα δεδομένα συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης e-mini του S&P 500 να δείχνουν σχεδόν την πιο πτωτική τιμή από τον Νοέμβριο του 2011.

Στην Αθήνα

Τα ξένα χρηματιστήρια αποτύπωσαν χθες, μέρα αργίας για την Αθηναϊκή αγορά, την απουσία κατασταλαγμένης τάσης. Άρα επέδρασαν ουδέτερα, ενώ οι θεσμικοί σε ΗΠΑ και Ευρώπη αναζητούν μηνύματα από τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων  για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και από τους αρμόδιους της Fed για το τέλος των αυξήσεων στα ομοσπονδιακά επιτόκια. Τα στοιχήματα των traders για αύξηση 25 bps τον Μάιο έχουν αυξηθεί στο 85% από 78% την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το εργαλείο Fedwatch του Ομίλου CME.

Δεν υπήρξε σύνοδος στη διάρκεια της κουτσουρεμένης λόγω αργιών Μεγάλης Εβδομάδας για την Ορθοδοξία που να κυριάρχησε η προσφορά μετοχών και έτσι, με μόλις τρεις συνεδριάσεις, η αλυσίδα των ανοδικών συνόδων απόκτησε 10 κρίκους. Ισοφαρίστηκε ένα ρεκόρ σε βάθος 21 μηνών που εμφανίστηκε στο διάστημα από 20/7/2021 έως και 2/8/2021, όταν ο ΓΔ είχε συμπληρώσει επίσης 10 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Οι βασικοί δείκτες της Αθήνας σημείωσαν κέρδη πάνω από +2,6%, ενώ ο ΔΤΡ και ο FTSEM ενισχύθηκαν κατά +3,4% και +3,3% αντίστοιχα. Η δεύτερη εβδομάδα  του Απριλίου προκάλεσε στον ΓΔ εβδομαδιαία άνοδο +2,68%, στον Απρίλιο κέρδη +4,57%, ενώ η απόδοση έτους έγινε +18,61%. Στον FTSEΜ έφερε εβδομαδιαία κέρδη 3,29%, στον μήνα 5,84% και στο έτος κέρδη +15,31%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε εβδομαδιαία μεταβολή +3,40%, τον Απρίλιο 6,20%, ενώ στο 2023 ήδη η άνοδός του έφτασε το +25,99%. Ο FTSE25 στη βδομάδα ενισχύθηκε +2,62% στο μήνα 4,58% ενώ στο 2023 κερδίζει +18,39%.

Πίκρα φέρνει η ανάγνωση δεδομένων για την συναλλακτική δραστηριότητα του Μαρτίου, στην πτώση των αποτιμήσεων. Στο σύνολο της αγοράς οι ημεδαποί επενδυτές  ξεπούλησαν θέσεις αξίας 62,3 εκατ. ευρώ, τις αγόρασαν δε οι αλλοδαποί διαχειριστές και για άλλη μια φορά αισθανθήκαμε πως δεν βοηθήσαμε, όσο χρειαζόταν τους συμπατριώτες μας, στη διαμόρφωση της διάθεσης για ρίσκο. Ειδικά στις μετοχές του 25άρη οι ξένοι (συμμετοχή 69,33%) λίγο ακόμα και θα διαθέτουν το 70% με τους ημεδαπούς να περιορίζονται στο 30%.

Η απόδοση της αγοράς έχει σκαρφαλώσει στο +18,5% και την απολαμβάνουν μόνο  οι τολμηροί. Θεωρούνται γενικά και φέτος ειδικά αξιόλογα και ζηλευτά ακόμα και σαν απόδοση έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για τα κέρδη των εισηγμένων στα αμερικανικά χρηματιστήρια. Μόνα που το ΧΑ τα εμφάνισε με την ολοκλήρωση των συναλλαγών της Μεγάλης Εβδομάδας. Σημειώνοντας σε τρεις συνόδους άνοδο υπολογίσιμων διαστάσεων, που έφερε τους βασικούς δείκτες στα υψηλά των τελευταίων 30 ημερών. Μια ενισχυμένη επιφύλαξη από αυτή την παρατήρηση δικαιολογείται από την πλευρά όσων δίστασαν να τοποθετήσουν στην Αθηναϊκή αγορά κεφάλαια στο ξεκίνημα του χρόνου. Καθιστώντας δύσκολη τη χάραξη επενδυτικής τακτικής τώρα.

Μια εκτίμηση για τη συνέχεια

Μετά τον ανοδικό Απρίλη ακολουθεί το  “πούλα τον Μάιο” αλλά… επιστρέφοντας  τον Ιούνιο, ετοιμάσου να εκμεταλλευτείς την κορύφωση του Ιουλίου. Το σενάριο δεν είναι σίγουρο αλλά έχει πιθανότητες. Το πεδίο από το οποίο θα άξιζε να ψαρέψουν μετοχές για το 2023 οι ιδιώτες επενδυτές είναι της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.  Η εικόνα των εβδομαδιαίων μεταβολών μετοχών του FTSEM μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα, που ο δείκτης κέρδισε 3,3% με τον ΓΔ στο +2,7%, περιλαμβάνει έξη (ΑΒΑΞ, ΕΝΤΕΡ, ΕΠΣΙΛ, ΙΝΚΑΤ ΠΡΟΦ, ΣΕΝΕΡ) με εβδομαδιαία άνοδο από 6% και πάνω και επτά με μεταβολές γύρω από το 3%. Σε αυτές (ΕΧΑΕ, ΙΝΤΕΚ, ΚΡΙ ΟΛΥΜΠ ΠΛΑΘ ΠΡΕΜΙΑ ΦΡΛΚ) νομίζουμε πως πιθανά βρίσκονται κάποιοι από τους υπό επιμελή φροντίδα νικητές του 2023. Στο στοίχημα της επενδυτικής βαθμίδας προεκλογικά, ταιριάζουν οι Τράπεζες του FTSE25.

Οι εγχώριοι αναλυτές βρίσκονται σε κατάσταση αισιοδοξίας με ψήγματα επιφυλάξεων, για πιθανούς κινδύνους τοπικού χαρακτήρα. Οι προσδοκίες τους σχετίζονται κύρια με την στατιστική ανάλυση και την αναζήτηση ευκαιριών μέσω επιμέρους επεμβάσεων επί συγκεκριμένων μετοχικών αποτιμήσεων. Οι περισσότεροι αναφέρονται χωρίς σιγουριά στην αξιολόγηση της S&P που θα ανακοινωθεί στις 21/4 και είναι μάλλον άγνωστη η βαθμολόγηση στους αγοραίους. Στην συναίνεση των αγοραίων φιλοξενείται η αναγνώριση του κινδύνου μια πιθανής επιστροφής της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας στο Χρηματιστήριο. Φαινόμενο που ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την κίνηση του ΓΔ, σε περίπτωση που μέρος των επενδυτών  έχουν προεξοφλήσει πρόωρα την κατοχύρωση της επενδυτικής βαθμίδας από την S&P.

Από το σχόλιο του Γιώργο Πήττα του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Hellenic – American Sec. ξεχώρισαν: “Μετά την ξέφρενη ανοδική κίνηση των τελευταίων μηνών, ο ΓΔ κινείται μεταξύ 1000 – 1140 μονάδων, με ανοδική διάθεση βραχυχρόνια και καταγράφει άνοδο 18% και κάτι παραπάνω από την αρχή του έτους.  Το ερώτημα σε αυτή τη φάση της Αγοράς είναι αν θα συσσωρεύσει σε αυτό το trading range, αν η ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών αποτελεί απλά ένα ανοδικό “pullback” ή αν βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου ανοδικού κύματος. Θεωρούμε ότι, μετά το έντονο ανοδικό κύμα των τελευταίων μηνών η Αγορά, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, θα πρέπει να συσσωρεύσει ώστε να αφομοιώσει τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις”.

Από το σχόλιο της Merit Sec. ξεχωρίσαμε: “Το βλέμμα των επενδυτών παραμένει στραμμένο στο πολιτικό πεδίο και τις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων, αλλά και στην αξιολόγηση της S&P που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 21/4. Οι Ελληνικές Εισηγμένες συνεχίζουν να ανακοινώνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, αλλά και ικανοποιητικές χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους, ενώ οι περισσότερες Διοικήσεις διατηρούν θετικό outlook για το 2023. Επίσης θετικές είναι και οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας την περίοδο 2023 – 2024. Τεχνικά τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 1083 και 1052 μονάδες, ενώ η πρώτη σημαντική αντίσταση βρίσκεται στις 1133 μονάδες”.

Read Original