Χρηματιστήριο Αθηνών: Η διόρθωση λόγω της οροφής στις 1030 μονάδες αμφισβητείται από το κλίμα στα διεθνή

1 year ago 92

Στα διεθνή

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη, διαγράφοντας προηγούμενες απώλειες, μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve ότι ενέκρινε την αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας. Το απογευματινό ράλι των αγορών έδειξε πόσο σίγουροι είναι πολλοί επενδυτές ότι η Fed θα καταλήξει να μειώσει τα επιτόκια φέτος.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ αναγνώρισε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας είχαν αρχίσει να μειώνουν τον πληθωρισμό. «Μπορούμε τώρα να πούμε, νομίζω για πρώτη φορά, ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού έχει ξεκινήσει», είπε ο κ. Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας.

Ωστόσο, αντιτάχθηκε στην ιδέα ότι η κεντρική τράπεζα θα εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων φέτος. Η νομισματική πολιτική δεν φαίνεται ακόμη «αρκετά περιοριστική», είπε. Παρά αυτή την προειδοποιητική σημείωση, οι αγορές απογειώθηκαν. Οι μετοχές διέλυσαν τις απώλειες από το πρωί. Όλοι εκτός από έναν από τους 11 τομείς του S&P 500 έληξαν υψηλότερα.

Ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 42,61 μονάδων, ή 1%, στις 4119,21, αφού αρχικά έπεσε ως αντίδραση στην απόφαση της Fed για τα επιτόκια. Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 231,77 μονάδων, ή 2%, στις 11816,32. Ο Dow Jones έμεινε πίσω από τους αντίστοιχους, κερδίζοντας μόνο 6,92 μονάδες, ή λιγότερο από 0,1%, στις 34092,96.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι επενδυτές άρχισαν να απομακρύνονται από την εμμονή τους με τον πληθωρισμό, μετατοπίζοντας τις αγορές σε ένα νέο καθεστώς όπου τα καλά νέα για την οικονομία είναι και πάλι καλά νέα για τις μετοχές. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή από το ράλι που ανέβασε τον S&P 500 από λίγο μετά τα Χριστούγεννα έως τα μέσα Ιανουαρίου, το οποίο συνοδεύτηκε από πτώση των αποδόσεων των ομολόγων καθώς οι φόβοι για τον πληθωρισμό υποχώρησαν. Με άλλα λόγια, η οικονομική ανάπτυξη είναι καλή γιατί σημαίνει υψηλότερα κέρδη, αντί για κακή επειδή σημαίνει υψηλότερο πληθωρισμό.

Ορισμένα τμήματα της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων επανήλθαν στη ζωή τον Ιανουάριο, με τις πωλήσεις νέων χρεογράφων να σημειώνουν ρεκόρ στην Ευρώπη και στις αναδυόμενες αγορές. Κυβερνήσεις αναδυόμενων αγορών όπως το Μεξικό, η Σαουδική Αραβία και η Μογγολία εξέδωσαν διεθνή ομόλογα 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο, καταρρίπτοντας το προηγούμενο υψηλό για τον μήνα Ιανουάριο των 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv που χρονολογούνται από το 1970.

Στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις πούλησαν ομόλογα ρεκόρ 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο, ενώ εταιρείες με αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας εξέδωσαν χρεογραφα με τον ταχύτερο ρυθμό για αυτό τον μήνα από το 2011, καθώς οι ανησυχίες για την ύφεση στην Ευρώπη και την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου εξανεμίστηκαν.

Στην Αθήνα

Παρακολουθούμε  μια άνοδο  που απολαμβάνουν η ομάδα των ξένων θεσμικών “εμείς και εμείς” και των ιδιωτών με χαρακτηριστικό  “παρόντες  βρέξει χιονίσει”.

Χρήσιμοι στις συναλλαγές  οι έχοντες τα βασικά στο ψυγείο πριν σκεφτούν να περάσουν το κατώφλι της αγοράς. Κουράστηκαν και γύρισαν στο σπίτι όσοι περίμεναν πως οι ιδιοκτήτες των εισηγμένων θα υπερασπιστούν της εταιρία τους από τα αρπακτικά. Εμφανίζονται ορισμένοι ξαφνικά  και χτυπούν συγκεκριμένους στόχους. Η δυναμική της αγοράς έχει ήδη δημιουργήσει το σύνδρομο FOMO ( φόβος πως χάνουν κάτι γιατί δεν έχουν την πληροφορία)   στη μερίδα των σκεπτικιστών που περίμεναν τη διόρθωση, η οποία κράτησε λιγότερο από μια μέρα.

Μια πορεία που η στήλη περίμενε να εμφανιστεί εδώ και μερικούς μήνες, φάνηκε να αγγίζει χθες το πρώτο στάδιο ολοκλήρωσής της . Το στηριγμένο ενδιαφέρον κατά την εκτίμησή μας στην στατιστική προϊστορία, αποκαλύφθηκε με την προσέγγιση τιμών γύρω από το επίπεδο των 1030 μονάδων. Αυτό μαρτυρά η εκτίναξη του τζίρου την τρέχουσα εβδομάδα. Θα ήταν λογικό να κάνουμε ως αναλυτές και ρεπόρτερ μια αποτίμηση της κατάστασης, αφού εκπληρώθηκε ένας επενδυτικός  στόχος και θα ακολουθήσει, πάντα κατά την άποψή μας, μια περίοδος αφομοίωσης αυτού του επιτεύγματος. Για τα χθεσινά μηνύματα από το ταμπλό η μετάφραση μοιάζει απλή και για αυτό επικίνδυνη.

Οι  Τράπεζες διατηρούν την ανοδική τους ορμή. ΟΙ μετοχές του βιομηχανικού τομέα δύσκολα θα τις ξεπεράσουν σε επίπεδο αποδόσεων. Από την άλλη ποιος εγχώριος ιδιώτης επενδυτής θα άξιζε να τολμήσει να αμφισβητήσει τις επιλογές των ξένων θεσμικών. Αλλά και αυτοί με τη σειρά τους θα υποκλιθούν  στους στόχους και τις επιδιώξεις των Κεντρικών Τραπεζιτών. Γιατί το σύνδρομο του χουζούρι μαθητή που κερδίζει υπακούοντας προς τις υποδείξεις, μοιάζει να ικανοποιεί  όλες τι πλευρές προσωρινά.  Αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει την κανονικότητα των χρηματιστηρίων για καιρό. Το να γνωρίζεις που θα ανέβει η αγορά και να επαληθεύεται αυτή η προσδοκία δεν εξασφαλίζει τίποτε χειροπιαστό επενδυτικά.

Η στατιστική προϊστορία που σέβεται η στήλη υπαγορεύει μια διόρθωση που δεν θα είναι στιγμιαία και όλο και περισσότεροι εγχώριοι και ξένοι αναλυτές βλέπουν αυξημένη πιθανότητα διόρθωσης. Αλλά ως χθες οι βασικοί δείκτες συνεχίζουν να αναζητούν μέρα με τη μέρα υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Τεχνικά, η Εγχώρια Αγορά δείχνει υπεραγορασμένη, όπως υποστηρίζουν οι εγχώριοι αναλυτές όμως τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται  στην Αθηνα δεν δείχνουν διατεθειμένα να δώσουν μια ευκαιρία για τοποθετήσεις  σε όσους έχασαν το τραίνο του Δεκεμβρίου ή των αρχών αυτής της χρονιάς.

Από την Euroxx Sec. σημείωσαν: “Περιμένουμε η Αγορά να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, με τις επιλεκτικές τοποθετήσεις να συνεχίζονται”. Ενώ η Beta Sec. ανέφερε: “Ο Φεβρουάριος ξεκινάει με ένα ακόμη γύρο αυξήσεων επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες. Γι΄ αυτό παραμένουμε επιφυλακτικοί ενόψει της απόφασης της FED σήμερα το βράδυ”.

Σήμερα την σκυτάλη παίρνει η ΕΚΤ, με την Αγορά να έχει προεξοφλήσει μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης. Το ενδιαφέρον όμως βρίσκεται στην ομιλία της C. Lagarde, όπου αναμένεται να δώσει τον τόνο για τις επικείμενες αυξήσεις και την νομισματική πολιτική που θα ασκήσει στις επόμενες συνεδριάσεις.

O Νικόλας. Πετράκης  τεχνικός αναλυτής Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ σημείωσε:

“Η Εγχώρια αγορά συνεχίζει να εντυπωσιάζει θετικά, με τις όποιες πιέσεις να απορροφούνται με άνεση και το “rotation” τίτλων να λειτουργεί υποστηρικτικά στην διακράτηση της ανοδικής τάσης.

Σε κάθε περίπτωση όμως η εικόνα παραμένει ιδιαίτερα υπεραγορασμένη, με βραχυπρόθεσμα σημάδια κόπωσης, και με τις επιλογές τίτλων που έχουν “τρέξει” να χρήζουν προσοχής.

Το κρισιμότερο επίπεδο αντίστασης παραμένει στις 1048 μονάδες, με μια επικείμενη διόρθωση να “βλέπει” τις 1010 και χαμηλότερα τις 980 μονάδες του Δείκτη. Μια δυνητική διόρθωση έως και τις 980 μονάδες θα αποτελούσε υγιή εξέλιξη, με την παράλληλη επιβεβαίωση της ανοδικής τάσης και του “breakout point” της οκταετούς συσσώρευσης της Αγοράς, χωρίς αυτό να “χαλάει” την ανοδική εικόνα”.

Read Original