Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομάδα κρίσιμων εξελίξεων

1 year ago 59
  • Ο Jamie Dimon έδωσε στις συναλλαγές αισιόδοξο τόνο, λέγοντας ότι η αγορά της First Republic από την JPMorgan σημαίνει ότι η τραπεζική αναταραχή στις ΗΠΑ πλησιάζει στο τέλος της. Ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος παραδέχτηκε ότι ο δανεισμός θα υποφέρει για κάποιο χρονικό διάστημα, χαρακτήρισε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας «εξαιρετικά υγιές» και είπε «όλοι πρέπει απλώς να πάρουν μια βαθιά ανάσα».
  • Τα μικτά τριμηνιαία αποτελέσματα, η ασθενής οικονομική ανάπτυξη και οι ανανεωμένες ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα επιβάρυναν την τάση αυτή την εβδομάδα στην Ευρώπη. Παρά την ανθεκτικότητα της Wall Street χάρη στα blue chip της, οι traders επέλεξαν να ρευστοποιήσουν για να ενθυλακώσουν κάποια κέρδη μετά την ισχυρή άνοδο των τελευταίων εβδομάδων.
  • Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα, πληγωμένες από τους φόβους για ύφεση και τις επιπτώσεις της στη ζήτηση πετρελαίου. Τα οικονομικά δεδομένα από την Αμερική είναι μικτά και βαραίνουν την τιμή του αργού. Αφού έχασαν την ανοδική δυναμική κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι τιμές των βασικών μετάλλων συνεχίζουν να πλήττονται από το ισχυρό δολάριο και τα μικτά οικονομικά δεδομένα.
  • Τα στατιστικά στοιχεία των ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ζεστά και κρύα. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη Απριλίου, το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου και οι πωλήσεις κατοικιών τον Μάρτιο ήταν απογοητευτικά. Αντίθετα, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών ήταν πολύ ισχυρότερες από το αναμενόμενο. Στο τέλος της εβδομάδας, ο πληθωρισμός PCE ήταν λίγο πολύ σύμφωνος με τις προσδοκίες.
  • Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην πολιτική απόφαση της Fed την Τετάρτη 3 Μαΐου. Τι θα κάνει με όλα αυτά τα στατιστικά στοιχεία; Και τι γίνεται με τους αναζωπυρωμένους φόβους για την ισχύ του τραπεζικού τομέα; Προς το παρόν, περισσότερο από το 80% της αγοράς προβλέπει αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Την Fed θα ακολουθήσει στις 4 Μαΐου η ΕΚΤ, η οποία θα πρέπει να κάνει την ίδια κίνηση, ακόμη και αν τα μεγέθη του πληθωρισμού φαίνεται να ηρεμούν στην Ευρώπη.
  • Το γεν έχασε έδαφος στο τέλος της εβδομάδας αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε μια πολύ χαλαρή προσέγγιση στη νομισματική πολιτική. Έπεσε στα 136,1750 JPY. Ο νέος κυβερνήτης Kazuo Ueda προτίμησε να περιμένει και να δει παρά να βάλει τη σφραγίδα του αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του. Στο EUR/USD, η ανοδική τάση του ενιαίου νομίσματος εξατμίστηκε στο τέλος της εβδομάδας, με επιστροφή στο επίπεδο του 1,10. Το EUR/CHF ήταν στα 0,9829 CHF στο τέλος της εβδομάδας.
  • Ο δείκτης που προτιμά η Fed για τον πληθωρισμό, ο Core PCE, αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και 4,6% σε ετήσια βάση. Ακόμη και αν αυτά τα στοιχεία είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες, φαίνεται ακόμη πολύ νωρίς για να θεωρηθεί ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού έχει ήδη κερδηθεί. Με άλλα λόγια, η Fed έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να χαλιναγωγήσει το τέρας που έχει δημιουργήσει, σε σημείο που οι πιθανότητες για αύξηση επιτοκίων κατά 25 bps είναι πλέον 86% σύμφωνα με το εργαλείο Fedwatch της CME.

Στην Αθήνα

Η τεράστια υπεραπόδοση των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια —τόσο ως προς τον αριθμό εισαγωγών, όσο και ως προς τις αποτιμήσεις των εταιρειών— ήταν προϊόν δύο παραγόντων: της τεχνολογικής σκηνής στη Silicon Valley και της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, που οδήγησε μετρητά προς περιουσιακά στοιχεία με μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως μετοχές.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ταχεία ανάπτυξη και η άνθηση «εταιρειών-μαμούθ» στις ΗΠΑ, όπως η Apple και η Google, συνεπαγόταν ότι οι επενδυτές και οι εταιρείες τεχνολογίας στην Ευρώπη έμεναν ακόμη πιο πίσω, λέει ο Barrier, σε σχέση με πέρα από τον Ατλαντικό. «Όλο αυτό το οικοσύστημα πηγαίνει χέρι-χέρι: περισσότεροι επενδυτές τεχνολογίας σημαίνει περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας. Δημιουργείται έτσι ένας ενάρετος κύκλος».

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τραπεζίτες και άλλα στελέχη του trading, ήταν να ξεμένουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες από τα απαραίτητα κεφάλαια για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξή τους. «Το ότι δεν έχουμε αρκετά χρήματα συνταξιοδοτικών ταμείων που επενδύονται στην Ευρώπη δεν επηρεάζει τις μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις, αλλά επηρεάζει πραγματικά τις μεσαίες και μικρές κεφαλαιοποιήσεις», λέει ο Anthony Attia, παγκόσμιος επικεφαλής του Euronext για τις πρωτογενείς αγορές και το post trade.

Η δεκαετία του εύκολου χρήματος και των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων τροφοδότησε την επέκταση των ομίλων private equity και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, επιτρέποντάς τους να αποκτούν εταιρείες σε χαμηλές αποτιμήσεις χρησιμοποιώντας φθηνή και άμεσα διαθέσιμη χρηματοδότηση.

Το εβδομαδιαίο σχόλιο από τη Merit Sec.“Πτωτικά έκλεισε αυτή η εβδομάδα για την Ελληνική Αγορά με την συναλλακτική δραστηριότητα να είναι αισθητά μειωμένη, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.  Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει συνεχώς, καθώς πλησιάζουμε προς την ημερομηνία των εκλογών, με αποτέλεσμα η Αγορά να κρατά μια στάση αναμονής, αναφορικά με την επόμενη μέρα στην διακυβέρνηση της Χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι θετικό αντίκτυπο για την Ελληνική Οικονομία διατυπώνουν οι ομιλητές στο Συνέδριο ‘Delphi Economic Forum’ που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα, ενώ θετική εντύπωση προκάλεσαν και οι παρουσιάσεις των Ελληνικών Εισηγμένων, που έγιναν στην Επενδυτική Κοινότητα αυτή την εβδομάδα.

Τεχνικά για τον ΓΔ τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 1074 και 1020 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 1120 και 1133 μονάδες. Καταλύτες: Τρίτη 2/5 CPI της Ε.Ε. για το μήνα Απρίλιο, Οικονομικά αποτελέσματα 2022 Lamda Development. Τετάρτη 3/5, Βασικά Οικονομικά μεγέθη Q1-2023 COCA COLA HBC, Απόφαση επιτοκίου της FED Πέμπτη 4/5, Βασικά οικονομικά μεγέθη Q1-2023 Mytilineos, απόφαση επιτοκίου της ECB Επενδυτικοί κίνδυνοι: Η νευρικότητα που επικρατεί στην Αγορά θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, αφού μπροστά μας έχουμε την απόφαση της FED και της ECB για τα επιτόκια”.

Μια ωραία πεταλούδα ήταν αυτή που κάθισε, μετά την ανακοίνωση σημαντικών μακροοικονομικών δεδομένων της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, πάνω στη διάθεση για ρίσκο. Συνεπώς δεν την επιβάρυνε το φαινόμενο της σταθερότητας που ισχύει για τους ρυθμούς ανάπτυξης, στην πίεση από την μισθολογική αναπροσαρμογή, στις νέες παραγγελίες προς την βιομηχανία των ΗΠΑ.

Δεν υπήρχαν συναλλαγές σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης για να τηρηθεί η αργία της 1ης Μαΐου, με τις αγορές επίσης κλειστές σε ασιατικά κέντρα όπως το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και η ηπειρωτική Κίνα. Αλλά όσον αφορά το τι έρχεται, φυσικά υπάρχει η απόφαση της Fed την Τετάρτη και η προσδοκία είναι για αύξηση 25 μονάδων βάσης. Μετά από αυτό όμως, κανείς δεν είναι σίγουρος. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η FOMC, η επιτροπή της Fed που αποφασίζει την πολιτική για τα επιτόκια διχάζεται όλο και περισσότερο σχετικά με το τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια. Ενώ διατηρείται η βεβαιότητα πως η νομισματική πολιτική στις  ΗΠΑ δίνει το παγκόσμιο παράδειγμα για την σύσφιξη στις κατά τόπους οικονομίες.

Η απόφασή μας ήταν να μην σχολιάσουμε εκτεταμένα την στατιστική εικόνα που σχηματίστηκε ανά μετοχή του 25άρη στην τελευταία εβδομάδα του Απρίλη, αλλά να παρακολουθήσουμε τη δυναμική στην Wall Street. Τελικά σε περιόδους υψηλής αστάθειας, η κίνηση των κεφαλαίων αποτελεί τον πλέον ειλικρινή δείκτη της διάθεσης για ρίσκο. Καθώς γίνεται σαφές πως η διάθεση για να χειραγωγηθεί το φρόνημα των επενδυτών μεγαλώνει, όσο τα κλασικά επενδυτικά κριτήρια δεν αποκτούν ξεκάθαρο σχήμα και μορφή – μέγεθος. Θυμίζουμε τη χορωδία των αναλύσεων για τις ελληνικές τράπεζες από τουλάχιστο τρεις μεγάλους επενδυτικούς  Οίκους τη βδομάδα της πτώσης  του ΔΤΡ κατά -5,2%.

Για τους traders της αθηναϊκής αγοράς αυτό που θα αποτελέσει τη βάση μιας επιθετικής τακτικής θα είναι αφενός η κίνηση να αγοράσει την First Republic  η JP Morgan. Εξέλιξη που υπογραμμίζει την θέση της στήλης πως οι τραπεζικές κρίσεις μετά την Lehman αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και χωρίς ταλαντεύσεις από τους αρμόδιους. Αλλά ελατήριο στις συναλλαγές μπορεί να παρασχεθεί από μια απόφαση της FOMC την Τετάρτη που θα εκπλήξει χωρίς να την αποκλείει κανένας επαγγελματίας διαχειριστής. Και δεν είναι άλλη από παύση στις αυξήσεις  επιτοκίων προσωρινά.

Read Original