Οι οριακές μεταβολές μετά από νευρικές ελεύθερες συναλλαγές στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια του πλανήτη υπογραμμίζουν την δυσκολία για δημιουργία τάσης που δεν θα είναι ευαίσθητη σε κάθε ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων.
Στα διεθνή
Η ατζέντα εταιρικών αποτελεσμάτων είναι πολύ γεμάτη αυτή την εβδομάδα. Θα μετατραπεί ακόμη και σε υπερβολική δόση. Υπάρχουν 51 αναφορές κερδών από εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αρκετές εκατοντάδες αν μετρήσετε όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου. Όπως συμβαίνει συχνά, η εστίαση θα είναι στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ (Microsoft και Alphabet σήμερα, Meta Platforms την Τετάρτη) και σε βαρόμετρα κλάδου όπως η Coca-Cola και η Nestlé για καταναλωτικά αγαθά, η Roche, η Merck, η Sanofi και η AbbVie για υγειονομική περίθαλψη, Danaher, Raytheon και Boeing για τη βιομηχανία,
Ένα άρθρο στη Wall Street Journal που εξηγούσε ότι οι Αμερικανοί αγόρασαν σχεδόν 80 δισεκατομμύρια δολάρια μετοχών και ETF το πρώτο τρίμηνο, κοντά στα επίπεδα ρεκόρ που σημειώθηκαν στις αρχές του 2021 και του 2022. Αυτός είναι πέντε φορές ο ρυθμός της περιόδου πριν από την πανδημία. Αν και φαίνεται ότι τα ETF που επιλέχθηκαν είναι πιο διαφοροποιημένα και ότι τα ασφαλέστερα ETF της αγοράς χρήματος εξακολουθούν να είναι δημοφιλή, η όρεξη για μετοχές δεν ελαττώνεται. Εν τω μεταξύ, τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από τον CFTC, τον οργανισμό-ομπρέλα για τα παράγωγα στις ΗΠΑ, δείχνουν ότι οι καθαρές θέσεις πώλησης στον S&P500 βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Αυτές οι θέσεις δεν αποτελούν απαραιτήτως πρόδρομο κατακλυσμού στο χρηματιστήριο, επειδή περιλαμβάνουν επίσης καλά στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου. Ωστόσο, δείχνουν ότι μέρος της αγοράς δεν αισθάνεται πολύ άνετα με την τρέχουσα ισχύ των μετοχών.
Στην Αθήνα
Η ρευστοποίηση θέσεων χθες στην Αθηναϊκή αγορά ήταν εσωτερική υπόθεση και δεν σχετιζόταν με το κλίμα που επικρατούσε στην Ευρώπη. Ένα παλιό γνωμικό της Wall Street αναφέρει ότι δύο παράγοντες κινούν την αγορά: ο φόβος και η απληστία. Αν και είναι αλήθεια, ο χαρακτηρισμός οδηγεί σε υπεραπλουστεύσεις. Ο ανθρώπινος νους είναι σύνθετος και τα ανθρώπινα συναισθήματα είναι πολύπλοκα.
Το επενδύειν είναι μια δύσκολη διαδικασία. Συνεπάγεται τη συλλογή πληροφορίας, την ανάλυσή της και τη λήψη απόφασης βάσει αυτής της πληροφορίας. Ωστόσο η υπερβολική αυτοπεποίθηση μας κάνει να παρερμηνεύουμε την ορθότητα της πληροφορίας μας και να υπερεκτιμούμε την ικανότητά μας να την αναλύσουμε.
Οι «φτωχές» αποφάσεις συχνά εξεγείρονται και μετουσιώνονται σε υπερβολικό trading, ανάληψη ρίσκου και τελικά απώλειες στο χαρτοφυλάκιο. Οι επενδυτές με υπερβολική αυτοπεποίθηση κάνουν trading συχνά. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση αυξάνει το trading γιατί κάνει τους επενδυτές να είναι υπερβολικά σίγουροι για τις απόψεις τους. Οι απόψεις των επενδυτών προκύπτουν από τα πιστεύω τους σχετικά με την ορθότητα της πληροφορίας, που έχουν συλλέξει και την ικανότητά τους να την επεξεργαστούν.
Γενικά, οι επενδυτές υπερεκτιμούν την ακρίβεια της πληροφορίας τους και είναι προκατειλημμένοι κατά την ερμηνεία της. Οι επενδύτες με υπερβολική αυτοπεποίθηση πιστεύουν σθεναρά στον δικό τους τρόπο αποτίμησης μιας μετοχής και ανησυχούν λιγότερο για τις απόψεις των άλλων. Αυτά ερμηνεύουν σε κάποιο βαθμό την απόσταση που έχουν οι επιλογές των θεσμικών του ΧΑ από τις επιλογές των συναδέλφων τους στην ΕΕ. Μια διαφορετική προσέγγιση στη ψυχολογία των επενδύσεων είναι η κατηγοριοποίηση των ψυχολογικών προκαταλήψεων με βάση την πηγή τους.
Στις 15:30 χθες, με τζίρο κοντά στα 34 εκατ. ευρώ ο ΓΔ ξεκουραζόταν στις 1103,6 μονάδες κοντά στο κατώτερο μέρας που ήταν πάνω από τις 1101,8 μονάδες. Τα ΣΜΕ επί των δεκτών της Wall Street ειδοποιούσαν για έναρξη με χαμηλή μεταβλητότητα. Ενώ τουλάχιστον προσωρινά, οι μεταβολές των βασικών δεικτών στην ευρωζώνη έδειξαν, ότι η τάση για ξεπούλημα θέσεων που είχε εγκατασταθεί νωρίς στο ΧΑ, κέρδιζε με την πάροδο του χρόνου διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων. Γιατί δεν υπήρξε μια δέσμη εξελίξεων που θα εμπλούτιζε την προβληματική των traders, ωθώντας σε κατεύθυνση που θα σταθεροποιούσε τη διάθεση για ρίσκο.
Η προσοχή των συναλλασσόμενων εστιάζεται τώρα στα σενάρια για αύξηση του πλήθους των Ελληνικών μετοχών στον δείκτη MSCI Greece Standard. Οι επόμενες ανακοινώσεις είναι προγραμματισμένες για τις 11/5/2023. Οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν, θα ισχύσουν μετά το πέρας της συνεδρίασης της 31ης Μαΐου. H Τράπεζα Πειραιώς ίσως αποτελεί μια δυνητική προσθήκη στον δείκτη MSCI Greece, σύμφωνα με υπολογισμούς από την Morgan Stanley. Η συνέχεια στη βδομάδα αυτή θα αποκαλύψει αν η πρόσφατη άνοδος ήταν βασισμένη σε προσδοκίες, ήτοι όνειρα απατηλά και όχι σε εξελίξεις για σημαντικά θεμελιώδη μεγέθη.