Τις τελευταίες 10 ημέρες του Ιανουαρίου, οι αποδόσεις των μετοχών και των ομολόγων κινήθηκαν προς την ίδια κατεύθυνση όλες εκτός από μία ημέρα. Η συσχέτιση μεταξύ των δύο, εκτινάχθηκε στο 80%, ενώ ήταν αρνητικός το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους. (Τη Δευτέρα και την Τρίτη κινήθηκαν πάλι προς αντίθετες κατευθύνσεις.)
Τα διεθνή
· Ο Nasdaq Composite εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδό του σε βάθος σχεδόν πέντε μήνες, τροφοδοτούμενος από την ανατίμηση μεγάλων μετοχών τεχνολογίας και τις ελπίδες των επενδυτών ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να στραφεί από την αύξηση των επιτοκίων στη μείωση τους αργότερα φέτος.
· Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 384,50 μονάδων την Πέμπτη, ή 3,3%, στις 12200,82 μονάδες. Ο δείκτης με επίκεντρο την τεχνολογία έχει την καλύτερη αρχή ενός έτους από το 1975. Ο ευρείας βάσης S&P 500 σημείωσε άνοδο 60,55, ή 1,5%, στις 4179,76 μονάδες την τρίτη συνεχόμενη ημέρα κερδών του. Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones υποχώρησε, διολισθαίνοντας κατά 39,02, ή 0,1%, στο 34053,94 λόγω αδυναμίας σε ορισμένες μετοχές υγειονομικής περίθαλψης.
· Η Alphabet και η Amazon.com σημείωσαν κέρδη άνω του 7%, και η Apple σημείωσε άνοδο άνω του 3%. Και οι τρεις ανέφεραν κέρδη μετά το κλείσιμο. Η Intel και η Tesla ανέβηκαν επίσης περισσότερο από 3%. Η μητρική Meta Platforms του Facebook, η οποία ανακοίνωσε τριμηνιαία αποτελέσματα αργά την Τετάρτη, εκτινάχθηκε κατά 35,65 δολάρια ανά μετοχή, ή 23%, στα 188,77 δολάρια, αφού έδωσε αισιόδοξες προοπτικές για το επόμενο έτος και δήλωσε ότι θα αγόραζε πρόσθετα 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές.
· Η Fed αύξησε την Τετάρτη το βασικό της επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας, τη μικρότερη άνοδο από τότε που ξεκίνησε μια επιθετική εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης τον περασμένο Μάρτιο. Αυτό οδήγησε τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε άνοδο και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ να πέφτουν.
Στην Αθήνα
Με το τέλος του πρώτου μήνα του 2023 στην Αθήνα και παγκόσμια εμφανίστηκαν αποφασιστικά και χωρίς επιφύλαξες αναλύσεις και αξιολογήσεις για επιμέρους κλάδους και μετοχές. Στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις πούλησαν ομόλογα ρεκόρ 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο, ενώ εταιρείες με αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας εξέδωσαν ομολόγα με τον ταχύτερο ρυθμό του μήνα από το 2011, καθώς οι ανησυχίες για την ύφεση στην Ευρώπη και την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου εξανεμίστηκαν.
Να γιατί έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο της Αlpha Bank για το οποίο υπήρξε μεγάλη ζήτηση με αποτέλεσμα να αντληθούν τελικώς 400 εκατ. ευρώ, αντί της αρχικής πρόβλεψης για 300 εκατ. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 1,75 δισ. ευρώ, από τουλάχιστον 200 Διεθνείς Επενδυτές, με αποτέλεσμα το επιτόκιο που αρχικά είχε οριστεί μεταξύ 12,25% – 12,5%, να προσδιοριστεί τελικά στο 11,875%.
Από το τμήμα ανάλυσης της NBG Sec. ανέφεραν: “Το 2023 θα είναι ένα έτος με δύο όψεις. Η προσδοκία για φιλικό προς την Αγορά αποτέλεσμα των εκλογών και η επακόλουθη επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, παρέχουν αμφότερα το απαραίτητο αφήγημα για θετικές αποδόσεις για τις Ελληνικές μετοχές στο β’ εξάμηνο του 2023. Αυτό υποστηρίζεται επίσης από την καλή δυναμική στην αύξηση των εταιρικών κερδών και τις ελκυστικές αποτιμήσεις σε πολλούς τομείς”.
Η θέση μας, όπως και όσων σέβονται την στατιστική και χρησιμοποιούν τα εργαλεία της για την πορεία του ΓΔ, είναι σαφής εδώ και αρκετό καιρό. Η αγορά θα αντιληφθεί την αντίσταση που σχηματίστηκε από τις συναλλαγές που έγιναν πριν από οκτώ χρόνια περίπου και είναι η ζώνη μεταξύ των 1030 και 1035 μονάδων. Δεν φανταστήκαμε όμως με τίποτε τον τρόπο που αυτή η αντίσταση θα επηρέαζε τις αποτιμήσεις των blue chip, γιατί κύρια σε αυτές έχει επιδράσει η στατιστική προϊστορία. Από την Τρίτη, ο μέσος όρος προσέγγισε τις 1030 μονάδες με ανώτερο μέρας τις 1028,6, κλείνοντας στις 1022,82 μονάδες. Την επόμενη τις ξεπέρασε, φθάνοντας στις 1031,07 με κλείσιμο στις 1027,25 και χθες το μέγιστο ήταν οι 1035,54 μονάδες, με κλείσιμο στις 1029,68.
Η δυναμική έφερε την εμφάνιση κάθε ορίου που όριζε η στατιστική και δεν μπορεί κανένας να υποστηρίξει ότι αυτό είναι αποτέλεσμα συμφωνιών μεταξύ των ισχυρών θεσμικών, ή γενικότερα των συναλλασσόμενων αυτή την εποχή. Οι συναλλαγές και η εξέλιξη των αποτιμήσεων αυτής της εβδομάδας αποτελούν ένα ανάγλυφο παράδειγμα της αξίας της στατιστικής. Το τονίζουμε, θεωρώντας ότι θα βοηθήσει στο να ωριμάσει το επενδυτικό κοινό και να αναγνωρίσει τη δύναμη που προσφέρει στον επενδυτή η γνώση και η χρήση των εργαλείων της τεχνικής ανάλυσης.
Στη μέρα που οι αποφάσεις για τα επιτόκια από πανίσχυρες Κεντρικές Τράπεζες καθόριζαν τις επιλογές των συμμετεχόντων παγκόσμια στη διαπραγμάτευση κάθε αξίας, μετοχών, ομολόγων, πρώτων υλών και νομισμάτων, οι θεσμικοί στην Αθήνα δεν ασπάστηκαν ανάλογα κριτήρια. Οι επενδυτές έχουν δικό τους επενδυτικό σύμπαν. Δυο από τα blue chip και μερικές από τις παλαιές δόξες του ταμπλό εμφάνισαν επικών διαστάσεων σκαμπανεβάσματα. Παράδειγμα οι πιέσεις σε ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ ενώ η ζήτηση για την ΜΙΓ ίσως αφορά πιθανές εξελίξεις σε ΑΤΤΙΚΑ και ΑΝΕΚ.