Χρηματιστήριο Αθηνών: Από το ταμπλό  περιμένουν εδώ και διεθνώς απαντήσεις σε σημαντικά διλήμματα

1 year ago 52

Τα διεθνή

·        Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν αρχικά αλλά βελτιώθηκαν αργότερα σήμερα Τρίτη 4/4 καθώς οι επενδυτές αντιμετώπισαν ανησυχίες για τον πληθωρισμό στον απόηχο των αιφνιδιαστικών περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου του ομίλου OPEC+, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν μετά τα αδύναμα στοιχεία του μεταποιητικού τομέα των ΗΠΑ.

·        Οι επενδυτές αξιολογούσαν επίσης τα οικονομικά στοιχεία της Δευτέρας, τα οποία έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα των ΗΠΑ τον Μάρτιο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών σχεδόν ετών καθώς οι νέες παραγγελίες έπεσαν και οι αναλυτές είπαν ότι η δραστηριότητα θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω λόγω των αυστηρότερων πιστωτικών συνθηκών.

·        Ο ιαπωνικός χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei σημείωνε άνοδο 0,24% ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας ενισχύθηκαν κατά 0,1%.

·        Ο δείκτης των blue-chip CSI300 της Κίνας υποχώρησε 0,16%, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ άνοιξε 0,64% χαμηλότερα.

·        Οι αναλυτές της αγοράς προσπαθούν να μετρήσουν πόσο ακόμη μπορεί να χρειαστεί η Fed να αυξάνει τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό και να εκτιμήσουν εάν η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να οδεύει προς ύφεση.

·        Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν μετά τα στοιχεία για τη μεταποίηση των ΗΠΑ, τα οποία αύξησαν τις προσδοκίες για ορισμένους επενδυτές ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια αργότερα φέτος καθώς η οικονομία επιβραδύνεται. Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες των ΗΠΑ αποδυναμώθηκαν τον Φεβρουάριο.

·        Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του δημοσίου αναφοράς ήταν τελευταία στο 3,4263% σε σύγκριση με το κλείσιμο στις ΗΠΑ 3,432% τη Δευτέρα.

·        Η απόδοση δύο ετών, η οποία αυξάνεται με τις προσδοκίες των εμπόρων για υψηλότερα επιτόκια κεφαλαίων της Fed, έφτασε στο 3,9841% σε σύγκριση με το κλείσιμο των ΗΠΑ 3,98%.

·        Τη Δευτέρα, τα κέρδη στις μετοχές της ενέργειας βοήθησαν στην άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών παγκόσμια. Ο δείκτης του ενεργειακού τομέα S&P 500 αυξήθηκε κατά 4,9% με τη Chevron Corp, την Exxon Mobil Corp και την Occidental Petroleum Corp να σημειώνουν άνοδο άνω του 4%.

·        Ο Dow Jones Industrial Average (.DJI) σημείωσε άνοδο 0,98%, ο S&P 500 (.SPX) κέρδισε 0,37% και ο Nasdaq Composite (.IXIC) υποχώρησε 0,27%.

·        Οι μετοχές της Tesla Inc (TSLA.O) υποχώρησαν 6,1% μετά την αποκάλυψη ότι οι παραδόσεις του Μαρτίου αυξήθηκαν μόλις 4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακόμη και μετά την μείωση των τιμών των αυτοκινήτων από τον CEO Elon Musk τον Ιανουάριο για να τονώσει τη ζήτηση.

·        Το δολάριο αντέστρεψε ορισμένες απώλειες, αλλά παρέμεινε σε άμυνα αφού έχασε έδαφος τη Δευτέρα στον απόηχο των αδύναμων οικονομικών δεδομένων των ΗΠΑ.

·        Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ που παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων άλλων μεγάλων εμπορικών εταίρων, σημείωσε τελευταία άνοδο στις 102,11 μονάδες. Το ευρώ ήταν ελαφρώς υψηλότερα στα 1,0904 δολάρια, ενώ έναντι του γεν Ιαπωνίας, το δολάριο υποχώρησε 0,09% στα 132,35.

·        Οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ μπορεί να σημαίνουν μια άνοδο στην τιμή για το πετρέλαιο στο επίπεδο των 100 δολαρίων, με άμεση συνέπεια την μεγαλύτερη πίεση στις κεντρικές τράπεζες. Είναι σίγουρα μια σημαντική μείωση για μια αγορά όπου η προσφορά ήταν ήδη περιορισμένη για το δεύτερο μέρος του έτους.

·        Η Rapidan Energy είπε ότι μπορεί να περάσουμε από αυτό το επίπεδο με «υψηλή ταχύτητα», ενώ η ANZ σημείωσε μεγαλύτερη πιθανότητα να φτάσουμε εκεί πριν από το τέλος του έτους. Η Citi εξέφρασε αμφιβολίες λέγοντας ότι δεν είμαστε καθόλου κοντά σε αυτό το σενάριο.

·        Οι κεντρικοί τραπεζίτες που πέρασαν τις προηγούμενες εβδομάδες μπερδεμένοι για το πώς η χρηματοοικονομική αναταραχή θα επηρεάσει τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής τους, τώρα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ένα τράνταγμα με τη μορφή υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και το χρονοδιάγραμμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο άβολο.

·        Ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάρτιο, ήταν χαμηλότερος από τις προσδοκίες, καθώς τα κέρδη των τιμών στην ενέργεια και τις μεταφορές μειώθηκαν. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 50,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

·        Οι φορολογικές περικοπές, τα ανώτατα όρια τιμών και ο σκληρότερος έλεγχος είναι μερικά από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να αποφύγουν την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων που προκαλεί περαιτέρω επιδείνωση της δυσαρέσκειας των πολιτών.

Στην Αθήνα

Οι εγχώριοι παράγοντες αναμένουν να δώσει απαντήσεις σε σημαντικά  για αυτούς διλήμματα το ταμπλό, ήτοι η ομάδα των ενεργών ξένων θεσμικών. Κάποιοι υποστηρίζουν πως η άνοδος με χαμηλό τζίρο εμφανίζεται γιατί δεν υπάρχουν στα τρέχοντα επίπεδα πωλητές θέσεων από θεσμικά χαρτοφυλάκια. Άλλοι όμως υποψιάζονται πως είναι αυθεντικό το αγοραστικό ενδιαφέρον αλλά εκδηλώνεται διακριτικά για να μην εκτοξευτούν οι αποτιμήσεις.

Απομένουν άλλες 29 συνεδριάσεις μέχρι τις πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου και από το ταμπλό η επιστροφή του ενδιαφέροντος για τα τραπεζικά blue chip υπάρχει αλλά δεν είναι ενιαία η διάθεση των ισχυρών θεσμικών και συγκεκριμένα η ΑΛΦΑ εκτιμούν πως τεχνικά φαίνεται πως έχει μπροστά της πτώση όπως και η ΕΥΡΩΒ ενώ αγοραστικά αντιμετωπίζονται οι ΕΤΕ και ΠΕΙΡ.

Ο μήνας ξεκίνησε με ένα ανοδικό σκίρτημα, καθώς χρειάστηκαν 20 λεπτά για να αποκτήσουν οι ΓΔ FTSE25 FTSEM και ΔΤΡ θετική μεταβολή και στο πρώτο ημίωρο, με τζίρο 4,5 εκατ. ευρώ τα κερδισμένα blue chip ήταν 19. Mε καθοδικά τις ΑΡΑΙΓ ΕΕΕ ΛΑΜΔΑ ΜΠΕΛΑ ΤΕΝΕΡΓ και ΤΙΤC των οποίων οι μεταβολές ήταν μικρότερες του -0,50%. Τα γούστα των θεσμικών στο δεύτερο τρίμηνο δεν άλλαξαν.

Στην συνέχεια της πρώτης συνεδρίασης του συνήθως ανοδικού Απριλίου, καθώς θεωρείται ο μήνας με τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο (+1,4%) στο έτος μετά τον Ιούλιο (+1,7%) για την Wall Street, που είναι ο Φάρος των χρηματιστηρίων, τα κέρδη των βασικών δεικτών αυξήθηκαν. Και με δεδομένο το πλήθος των πτωτικών blue chip από το ξεκίνημα αξίζει να αναφέρουμε ότι το +0,7%είχε γίνει +1,17% στις 16:21. Όμως η ΕΕΕ δεν ήταν στις πτωτικές μετοχές και στη θέση της είχε περάσει η ΟΤΟΕΛ ενώ την ΜΠΕΛΑ αντικατέστησε η ΒΙΟ. Μπορεί να είναι εσφαλμένο το συμπέρασμα μας από την επιμονή των πιέσεων σε ΑΡΑΙΓ και ΟΤΟΕΛ, αλλά θεωρήσαμε πως ξένοι θεσμικοί πωλούσαν μέρος της θέσης τους σε μετοχές που ήταν άμεσα συνδεδεμένες  με τον τουρισμό.

Για να αυξηθεί η μεταβολή των βασικών δεικτών χωρίς να αλλάξει το πλήθος των καθοδικών και η τάξη μεγέθους των απωλειών τους, ήταν βέβαιο πως είχαν μεγαλώσει τα κέρδη ορισμένων δεικτοβαρών μετοχών του 25άρη. Αυτές ήταν κύρια οι Τράπεζές του με τις ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ με άνοδο πάνω από +3% γεγονός που έδωσε στον ΔΤΡ κέρδος άνω του 2,3%. Κάποιοι είχαν επηρεαστεί θετικά από τις παρατηρήσεις του Prem Watsa (μεγαλομέτοχος της ΕΥΡΩΒ). “Βρίσκεστε σε μια εξαιρετικά καλή θέση. Ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιείτε πως είστε”.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ που θα ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις επιβεβαιώνει τους συντηρητικούς παράγοντες καθώς θα αντιστρέψει την τάση μείωσης του πληθωρισμού. Αυτό θα ανατρέψει την άποψη που βοήθησε στις ανοδικές συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών που είχε σχέση με την εκτίμηση πως  οι αρμόδιοι των Κεντρικών Τραπεζών θα μειώσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων αλλά θα τα διατηρήσουν ψηλά για μεγαλύτερο χρονικά διάστημα.

Η κεντρική ιδέα στην τοποθέτηση του Μάνου Χατζηδάκη της Beta Sec. είναι : “Το ενδιαφέρον των προγραμματισμένων γεγονότων δείχνει να μειώνεται, καθώς τα σημαντικά έρχονται μετά την ολοκλήρωση της Καθολικής και Ορθοδόξου Πασχαλινής ανάπαυλας”.

Το μειωμένο ενδιαφέρον  για τις μετοχές της μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, τονίζει πως αυτοί που συμμετέχουν στις συναλλαγές την τρέχουσα περίοδο στο Χ.Α., δεν είναι ιδιώτες επενδυτές.

Τελικά ποικίλουν οι εκτιμήσεις, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς ξεκίνησε μήνας με λίγες συνεδριάσεις, λόγω των αργιών του Καθολικού και του Ορθόδοξου Πάσχα, ενώ επιμένουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι η πραγματική τάση στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, θα αποκαλυφθεί μετά τις 18/4.

Read Original